Mijn top 10 van de meest foute stoffen in verzorgingsproducten

Je  hebt vast wel gehoord over de chemicaliën en de daarbij behorende gezondheidsrisico’s die in veel schoonheids- en huidverzorgingsproducten verstopt zitten. Maar wat houden deze foute stoffen precies in? Kun je nog wel zonder enig risico verzorgingsproducten blijven gebruiken,  zonder je steeds af te hoeven vragen of je je lichaam aan het vergiftigen bent met foute stoffen?

Tuurlijk kan dat! Je hoeft alleen maar te weten waar je op moet letten. Om je te helpen in deze missie, heb ik een lijst samengesteld van 10 ingrediënten die je moet vermijden in alles wat je koopt. Wanneer je het smeren van deze smerige ingrediënten vermijdt, kun je er vrij zeker van zijn dat je je huid niet zal schaden.

Top 10 van foute ingrediënten in verzorgingsproducten

1. Parabenen

Parabenen zijn ongetwijfeld het meest gebruikte conserveermiddel in de cosmetische industrie. Ze zitten verstopt in bijna iedere crème. Parabenen worden toegevoegd om schimmels en parasieten geen kans te geven om zich te gaan nestelen in je verzorgingsproduct. Het grote probleem is dat parabenen geabsorbeerd worden door de huid en op die manier in je lichaam terechtkomen. Ze zijn vaak gevonden rondom borstkanker tumoren! Alle tekenen wijzen erop dat de parabenen in huidverzorgingsproducten de oorzaak zijn. Hoewel er (nog) geen overtuigende studies zijn die bewijzen dat parabenen de oorzaak zijn, zou het genoeg reden zijn om parabeen-vrij te gaan smeren.

Parabenen kunnen onder diverse benamingen op het etiket voorkomen, de belangrijkste zijn:

 • benzylparaben
 • butyiparaben
 • propylparaben
 • methylparaben
 • ethylparaben
 • isobutylparaben

2. Triclosan

Technisch gezien is dit een bestrijdingsmiddel. Triclosan is een populair ingrediënt in zowat elk product omdat het antibacteriële eigenschappen zou hebben.

Het werkt heel goed bij het doden van bacteriën, en dat is eigenlijk meteen het grote probleem: niet alle bacteriën zijn slecht voor je. Bovendien speculeren sommige experts dat bij gebruik op grote schaal dit aanleiding kan zijn tot het ontstaan van ‘superbacteriën’, dit zijn schadelijke bacteriën die zelfs resistent zijn tegen antibiotica. Daar komt nog bij dat Triclosan een negatieve invloed heeft op de werking van je hormonen en je schildklier. Ook is het enorm slecht voor het milieu.

3. Petroleum

Deze is heel geniepig! Petroleum duikt in zoveel cosmetische producten op, echt te gek voor woorden. Het is namelijk precies dezelfde stof waaruit je motorolie wordt gemaakt. Petroleum bevat 1,4-dioxaan, deze stof is opgenomen door de World Health Organization en het Environmental Protection Agency als een waarschijnlijk carcinogeen. Kanker van je moisturizer? Nee, bedankt!

Petroleum verschuilt zich achter veel namen die je echt moet gaan onthouden of even moet opschrijven:

 • petrolatum
 • xyleen
 • tolueen
 • minerale oliën
 • vloeibare paraffine

4. Ftalaten

Deze moeilijk uit te spreken naam is te vinden in zowat alles, zelfs in jou. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door de Amerikaanse Centers for Disease Control.  Dit is zeer ernstig omdat ftalaten – die gebruikt worden in cosmetica en in vele plastic voorwerpen – als hormoonverstoorder gekoppeld is aan reproductieve afwijkingen, insulineresistentie en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

Het lastige is dat  ftalaten meestal niet vermeld staan op het etiket van een product, dus je moet een beetje speurwerk doen om hun aanwezigheid te bepalen. Wil je een hint? Ze zijn vaak te vinden in producten waarvan het etiketje misleidend  “geurstoffen” meldt als ingrediënt. Zorg daarom dat je producten gebruikt die worden geparfumeerd met pure essentiële oliën.

5. Resorcinol

Resorcinol is een bleekmiddel. Het mag nog maar in zeer beperkte mate gebruikt worden tijdens de schoonmaak in overheidsgebouwen, maar voor het kleuren van je haar is het nog gewoon toegestaan. Beetje vreemd. Je kunt er dus wel van uit gaan dit het een zeer ongezond product is en dat je het beter kunt laten staan. Van Resorcinol is bekend dat het irriterend voor de huid is. Ook is in studies aangetoond dat het bij dieren de schildklierfunctie verstoord. Dat wil je toch niet in je haar smeren?

6. Hydrochinon

Hydrochinon vermindert de melanine in de huid zodat huidverkleuringen minder zichtbaar worden. Wat er gebeurt, is dat het je pigment permanent verandert, terwijl ook de elastine en collageen rond het probleemgebied verzwakt. Juist die dingen dus die de sleutel zijn tot het houden van een jonge en stevig huid! Sommige mensen krijgen lelijke vlekken na het gebruik van Hydrochinon, bovendien is er na regelmatig gebruik veel meer kans op dermatitis of allergische reacties. Gezien hoe gemakkelijk het je huid irriteert, is het een wonder dat het zo ontzettend veel wordt gebruikt. Tot slot, zoals zoveel ingrediënten op mijn lijst, is er een vermoeden dat het een kankerverwekkende stof is. Mocht je deze stof op je lijf smeren, gebruik het dan in uiterst kleine hoeveelheden.

7. Benzoylperoxide

In de afgelopen tien jaar is de populariteit van middeltjes tegen puistjes omhooggeschoten. Benzoylperoxide speelt in deze producten vaak de de hoofdrol. Benzoylperoxide is in verband gebracht met de bevordering van de groei van tumoren. Buiten dat, produceert het toxische effecten in het lichaam eenvoudig middels inhalatie. Het heeft een irriterende werking op je huid, ogen en ademhalingswegen.

8. Methylisothiazolinone

Alleen de naam al is intimiderend, maar wordt vaak afgekort met MIT. Methylisothiazolinone is een steeds vaker voorkomend antibacterieel conserveringsmiddel en komt in bijna alles voor: van babyshampoo tot moisturizer. Studies hebben aangetoond dat het neurotoxische eigenschappen bevat. In studies met ratten die slechts 10 minuten bloot gesteld werden aan MIT, bleek dat dit al voldoende om verandering in de hersencellen te veroorzaken. Verdere studies concludeerden dat lage concentraties van MIT tijdens de neurale ontwikkeling een verhoogd risico op visuele afwijkingen geeft.

9. Oxybenzone

Oxybenzone is een actief bestanddeel dat in een flink aantal zonnebrandproducten voorkomt. Helaas is deze chemische stof in verband gebracht met huidirritatie en allergieën, hormonale verstoring en een laag geboortegewicht van baby’s. Wat ik nogal beangstigend vind, is dat uit een studie (uitgevoerd door de Amerikaanse Centers for Disease Control) blijkt dat Oxybenzone aanwezig is in de urine van 97% van de Amerikanen.

10.Kunstmatige en synthetische kleurstoffen

Of je nu voor een knalroze lippenstift gaat, een klassieke rouge gebruikt of met een zwarte nagellak de deur uitgaat, de kans is groot dat je jezelf er niet echt een plezier mee doet. De schadelijke effecten wegen niet op tegen de eventuele beauty effecten. Veel van de producten die je gebruikt zijn waarschijnlijk gemaakt van synthetische kleuren. Deze kleuren worden gemaakt van koolteer.

Hoe mooi je er ook uit komt te zien, studies tonen aan dat de kleurstoffen kankerverwekkend zijn en hoogstwaarschijnlijk gevoeligheid en irritatie van de huid veroorzaken als gevolg van de zware metalen die zich afzetten op je huid wanneer je ze gebruikt. En dat wil je natuurlijk niet! Dus als je nog producten hebt staan die synthetische kleurstoffen bevatten, gooi ze in de prullenbak en koop ze niet meer!

Shop online, bij onze webshop voor je natuurlijke verzorgingsproducten:

https://www.superfoodmarkt.nl/verzorging/.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *