Wandelen, hardlopen, fietsen of tennis: als je veel beweegt, loop je meer kans op een blessure. Of je hebt misschien wat vaker fysiotherapie nodig. Kortom: allerlei redenen om de zorgverzekering goed in de gaten te houden – die kan je namelijk heel goed ondersteunen in jouw sportieve leven.
Fysiotherapie: niet standaard verzekerd
Om te beginnen: fysiotherapie valt niet onder noodzakelijke zorg en is dan ook niet verzekerd in de basisverzekering. Je moet dan ook een zorgverzekering hebben met een aanvullende verzekering. De aanvullende pakketten verschillen ook nog eens per verzekeraar: soms is een maximaal bedrag (per jaar of per behandeling) verzekerd, andere verzekeraars vergoeden een aantal behandelingen.
Goed om voor jezelf te berekenen: kan het uit? Een aanvullende verzekering kost ook extra premie per maand. Dat is prima als je een zorgverzekering voor sporters zoekt, maar als je niet zo veel sport en alleen heel soms naar de fysio gaat, betaal je meer extra premie dan je vergoed krijgt. Dat is natuurlijk zonde.
Je betaalt over een aanvullende verzekering geen eigen risico. Je betaalt immers al extra premie. En ga je naar een sportarts? Dan betaal je juist wel eigen risico, maar je hoeft er geen aanvullende verzekering voor te hebben. Dit is namelijk wel verzekerd in de basisverzekering.
Extra’s bij je zorgverzekering
Sommige verzekeraars bieden ook nog eens extra’s aan die jou kunnen helpen bij gezond en sportief leven. Denk aan Vitality, een programma van a.s.r., dat tips voor voeding en beweging geeft. En het beloont je voor bewegen!
Sommige verzekeraars bieden ook korting aan bij sportscholen of winkels als de Decathlon. De extra’s die zorgverzekeringen aanbieden, kunnen enorm verschillen. En ook per jaar kunnen deze anders zijn! Het is dus belangrijk dat je goed naar je zorgverzekering kijkt. Misschien kun je een vergelijkbaar pakket ergens anders afsluiten, of krijg je in 2025 de korting bij de sportschool niet meer waar je die in 2024 wel kreeg. Elk jaar kun je tussen half november en eind december overstappen. Wacht er niet te lang mee, want als je het vergeet, zit je nog een jaar bij je huidige verzekering.
Let op contractering
Als je vaker naar de fysiotherapeut gaat, weet je: de ene is de andere niet. Iedereen voor zichzelf moet uitvinden welke fysiopraktijk en -therapeut het beste werkt. Dat kan immers per situatie en persoon verschillen.
Wat meespeelt in de keuze, is dat je ook met een aanvullende verzekering niet altijd bij elke praktijk terecht kan. Een zorgverzekeraar heeft contracten met bepaalde zorgaanbieders. Ga je naar een fysiotherapeut die niet bij de zorgverzekeraar is aangesloten, dan moet je deze sessie (deels) zelf betalen. De fysiotherapie vergoeding hangt dus niet alleen af van welke verzekering je hebt, maar ook naar welke praktijk je gaat.
Budgetpolis niet altijd geschikt
Je wil natuurlijk niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Het leven is al duur zat. Veel verzekeraars bieden een budgetpolis aan. Dat klinkt aantrekkelijk, en de premie is ook relatief laag. Maar er zitten dan ook nadelen aan. Vaak kun je geen telefonisch contact met de verzekeraar krijgen, en zijn de vergoedingen lager. Ook sluiten budgetpolissen vaak minder contracten met zorgverleners. Dit betekent dat je niet overal terecht kan en dus noodgedwongen naar een andere zorgverlener moet. Zeker als je vaak sport, is keuzevrijheid bij het vinden van een geschikte zorgverlener de extra premie wel waard.