Tips om drinkwatergebruik te verminderen zonder dat je hier iets van merkt

Heb je hoge lasten en ben je aan het kijken waar je de lasten kunt verminderen? Het is ook een dure tijd met absurd hoge kosten, dus zeker niet gek om eens na te denken waar je kunt besparen. Als het gaat om drinkwatergebruik, dan valt hier ook nog zeker te besparen. Heb je geen idee waar je moet beginnen? We helpen je op weg met de volgende tips om drinkwatergebruik te verminderen zonder dat je hier iets van merkt.

Douchen versus badderen

Heb je een bad in de badkamer, dan bof je! Het is heerlijk om een uurtje te badderen in het warme water. Toch kun je beter kiezen voor douchen, maar dan hebben we het wel over kort douchen. Want als je ruimt 10 minuten onder de douche staat, verbruik je evenveel water als badderen. Dus ga niet langer dan 5 minuten onder de douche en kies voor een waterbesparende douchekop. Hiermee verbruik je namelijk veel minder drinkwater.

Kranen dicht

Laat je tijdens het tandenpoetsen, scheren en haren/handen inzepen de kraan lopen? Draai of druk deze altijd dicht als je het water toch niet gebruikt op dat moment. Dit bespaart je namelijk al snel 4 tot 8 liter water per keer. Gebruik ook een waterbesparende kraan of opzetstuk. Hier merk je niets van, maar bespaart enorm. Zet je de kranen altijd maximaal open? Niet doen, want een klein straaltje volstaat ook. Let tevens op lekkende kranen en leidingen. Hiermee verbruik je al snel enkele liters drinkwater per dag.

Opvangen maar!

Laat je kranen altijd even lopen voordat je onder de douche stapt of voordat je je gaat wassen of tanden poetsen? Vang dit water dan op, want ook dit bespaart je heel veel drinkwater. En dit water kun je perfect gebruiken om de planten water te geven, om de auto te wassen of om de fiets of stoep schoon te maken. Ditzelfde geldt wanneer je groente of fruit wast, vang het op! Gekookt water van groenten kun je perfect gebruiken om sausjes of jus mee te maken.

Vuile vaat niet spoelen

Berg je de vuile vaat graag netjes op in de afwasmachine, omdat je bang bent dat er veel etensresten achterblijven? Dat snappen we! Je wilt immers verstopping van afvoeren voorkomen. Maak de vuile vaat schoon met keukenpapier en gooi het in de afvalbak. Hiermee bespaar je het drinkwatergebruik aanzienlijk.

Drinkwatergebruik voor tuin

Voor de tuin gebruiken we ook vaak drinkwater, terwijl hier hele mooie andere oplossingen voor bedacht zijn. Denk bijvoorbeeld aan een regenton. Deze ton vangt de regen op en hiermee kun je perfect de tuin sproeien of de stoep schoonmaken.

Informeer kinderen/huisgenoten over drinkwatergebruik

Woon je samen met kinderen of andere huisgenoten in een huis, dan is het raadzaam om ze bij te praten en te informeren over drinkwatergebruik. Door ze te informeren over deze tips, kunnen jullie gezamenlijk het drinkwatergebruik verminderen. Dit is niet alleen goed om de kosten binnen de perken te houden, het is ook nog eens heel goed voor het milieu.

Dit waren onze tips om drinkwatergebruik te verminderen zonder dat je hier iets van merkt. Heb jij nog praktische aanvullende tips? We zijn benieuwd!

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
hartige-cupcakes

Hartige cupcakes als gezonde hap na school of werk!

Hartige cupcakes als gezonde hap na school of werk! Ofwel je kids komen hongerig uit school of je hebt zelf trek zo rond een uur ...
glutenvrij recept kruidnoten

Recept glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten, geen kruidnootjes… Het zijn nogal joekels geworden, maar dat past bij mijn Limburgse roots. ‘Wij’ houden niet van klein als het om eten ...
Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort: risico voor vegans of veganisten

Vitamine B12 tekort komt steeds vaker voor. Vitamine B12 staat ook bekend als cobalamine. Deze vitamine komt vrijwel uitsluitend voor in dierlijke producten en daarom ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *