Waarom een natuurlijke deodorant?

Met de toegenomen milieubewustheid komen er ook meer natuurlijke verzorgingsproducten op de markt. Zo zijn er sinds enkele jaren natuurlijke deodorants verkrijgbaar. Maar wat is een natuurlijke deodorant? En is de ‘gewone’ variant dan zo schadelijk? Fitplein.nl legt uit.

Deodorant versus antiperspirant

Allereerst het verschil tussen een deodorant en een antiperspirant. Waar een deodorant geurtjes bestrijdt zonder dat het ingrediënt aluminium eraan is toegevoegd, is een antiperspirant een deodorant met aluminium. De deodorant bestrijdt nare geurtjes met behulp van ingrediënten als alcohol, oliën of parfum. Het ingrediënt aluminium in een antiperspirant zorgt ervoor dat je zweetklieren tijdelijk worden geblokkeerd. Dat gebeurt doordat aluminium, wanneer het in aanraking komt met zout op de huid, een (tijdelijke) blokkade vormt in de zweetklieren.

Het ingrediënt aluminium

Er circuleren allerhande verhalen over bijwerkingen van aluminium in deodorants. Er wordt zelfs gezegd dat dit ingrediënt kanker zou veroorzaken. Waar maar hebben we het eigenlijk over, als het over aluminium in deodorants gaat? Wanneer we spreken over aluminium in deodorants, hebben we het in de meeste gevallen over aluminiumzouten. Dit is namelijk de vorm waarin aluminium wordt toegepast in antiperspirants. Er wordt ook wel gesproken over aluminiumchloorhydraat, de verzamelnaam voor aluminiumzouten die ook wel als polyaluminiumchloride wordt aangeduid.

Is aluminium in deodorants schadelijk?

Annelinde Terlou, dermatoloog bij Medisch Centrum Jan van Goyen, vertelt hierover in gesprek met Radar Avrotros. Terlou vertelt dat er wel experimentele onderzoeken zijn gedaan naar een verband tussen aluminium in borstcellen en een snellere vorming van tumoren. Alhoewel dit verband bewezen bleek, ging het om een experimenteel onderzoek met vijf muizen, en werd de stof daarbij in cellen geïnjecteerd en niet op de huid gespoten. Oftewel: er is meer onderzoek nodig om mogelijk schadelijke effecten van aluminium aan te tonen of uit te sluiten. Volgens onderzoek wordt aluminium in ieder geval in een verwaarloosbare concentratie opgenomen door de huid.

Waarom een natuurlijke deodorant een bewustere keuze is

Alhoewel schadelijke effecten van aluminium niet bewezen zijn, zijn natuurlijke deodorants toch in toenemende mate populair. Redenen om voor een natuurlijke deodorant te kiezen, komen vooral voort vanuit gezondheidsoverwegingen, of milieubewustzijn. Aluminiumzouten kunnen namelijk wel huidirritaties veroorzaken, of je kleding verkleuren of aantasten, zo meldt Apotheek.nl. Het assortiment natuurlijke deodorants is qua vorm en verpakking ook zeer divers, waardoor je niet per se met een spuitbus of roller aan de slag hoeft, maar ook een zachte crème kunt smeren. Daarnaast worden de meeste natuurlijke deodorants in een milieuvriendelijke verpakking aangeboden.

Vanuit de Nederlandse overheid is er veel aandacht voor irritaties als gevolg van cosmeticagebruik. In 2009 heeft het RIVM in opdracht van de NVWA en in samenwerking met aangesloten dermatologen en de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) het meldpunt Cosmeticaklachten.nl in het leven geroepen. Met behulp van dit meldpunt hopen deze samenwerkende instanties alle huidklachten en de mogelijke oorzaken ervan in kaart te brengen. De website verstrekt ook praktische tips.

Wil je zelf aan de slag gaan met het samenstellen van een natuurlijke deodorant? Online is er allerhande informatie te vinden om te Do It Yourself-en met natuurlijke verzorgingsproducten. De website Jojoli.nl is een aanrader met een breed assortiment van A tot Zeep: van het Lexicon van cosmetische grondstoffen tot natuurlijke geuroliën, maatcilinders en zeepmallen.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *