De 8 bekendste yogastijlen op een rijtje

De downward dog, de cat-cow, de cobra of de child pose. Allemaal yoga houdingen die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. Waar yoga begon als een Indiase levensstijl, is het vandaag de dag niet meer weg te denken uit de westerse wereld. Op bijna elke sportschool kan je je inschrijven voor yogalessen, we kennen allemaal wel mensen die het beoefenen en het is toegankelijk voor iedereen. Het is ook niet zo gek dat yoga zo populair is, want het bevorderd zowel je mentale als je fysieke gezondheid.

Als je aan een yogasessie denkt, dan denk je waarschijnlijk aan verschillende dingen. Een langere tijd een lastige houding vasthouden, een flow creëeren waar je nog dagen later spierpijn van kan hebben, relaxen en naar binnen keren op de mat. Het mooie aan yoga is dat er verschillende varianten zijn, en iedere variant zijn eigen doel heeft. Dit is de reden waarom yoga voor iedereen wat te bieden heeft.

In dit artikel lees je wat de bekendste yoga stijlen zijn en welke stijl het beste bij je past. Of je yoga nu in je leven wil hebben als een levensstijl of dat je het een fijne manier vindt van in connectie komen met je lijf en gesteldheid, er is altijd een stijl die goed bij je past.

1. Hatha yoga

Hatha yoga is de moeder van alle yoga stijlen. Het is de oudste vorm van yoga en de basis van alle andere stijlen. De naam Hatha betekent de zon en de maan in sanskriet woorden, waar ‘ha’ zon betekent en ‘tha’ maan. De zon staat voor de inspanning en actie, de maan staat voor de ontspanning en naar binnen keren.

Bij Hatha Yoga neem je verschillende asana’s (lichaamshoudingen) aan terwijl je focust op een juiste en bewuste ademhaling. De asana’s worden afgewisseld met een pauze, waardoor het verschil tussen inspanning en ontspanning wordt gecreëerd.

Deze vorm van yoga is perfect wanneer je de basis van yoga wil leren kennen. Alle belangrijke asana’s komen aan bod en je leert hoe je je ademhaling inzet om zo bewust en soepel mogelijk door de bewegingen heen te komen. Daarbij is deze stijl zowel geschikt voor beginners als gevorderden en is het een fijne vorm van yoga om te doen als je even tot jezelf wil komen. Je stretcht en versterkt je spieren op een rustige manier en door de verschillende houdingen leer je je lijf goed kennen. Concluderend is dit een fijne stijl voor iedereen die zichzelf en yoga beter wil leren kennen.

2. Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een ontwikkeling van Hatha yoga. Het grote verschil is dat je asana’s niet heel lang vasthoudt, maar dat je eerder een flow creëert met de bewegingen. Het is daarbij een stuk dynamischer en vloeiender. Een Vinyasa flow kan elke keer weer verschillen en daarbij zal je ook merken dat er verschillen zitten in intensiteit.

Vinyasa yoga is de laatste tijd zeer populair. Dit komt mede omdat het een intensere vorm van yoga is die soms niet ten onder doet aan een workout en omdat het dynamisch en speels is. Experimenteren met wat je lijf allemaal kan, naar binnen keren op een relaxte manier en daarbij zweten en aan je conditie werken. Vinyasa yoga is wat voor jou als je mede door de yoga ook fitter wil worden, je elke keer wat anders wil beleven op de mat, je even uit je gedachte wil komen of als je simpelweg even in een ‘flow state of mind’ wil komen. Deze yoga is voor alle niveaus geschikt, maar het is handig als je al enige basiskennis hebt over bepaalde houdingen.

3. Yin yoga

Yin yoga is een yogastijl die aanzienlijk rustiger is dan andere yogavarianten. Bij Yin yoga neem je bepaalde asana’s aan waar je een langere tijd in blijft. Verwar dit echter niet met een stretch die je na je workout zou doen. Bij yoga ben je altijd bezig met je ademhaling en naar binnen keren en bij Yin yoga is dat niet anders.

Yin yoga maakt je flexibeler, verhoogt je mobiliteit en daagt je vooralsnog mentaal en fysiek uit. Het beoefenen van Yin yoga bevordert daarbij je prestaties bij andere yogastijlen en kan aanvoelen als een ware ‘reset’ van je lijf. Deze stijl is dan ook aan te raden aan iedereen die op een rustige manier weer thuis wil komen in zijn of haar lijf. Deze stijl is ook aan te raden voor meiden en vrouwen die net voor of in hun menstruatieperiode zitten.

4. Ashtana yoga

Ashtana yoga is een uitdagende vorm van yoga, wederom gebaseerd op Hatha yoga. Bij Ashtana yoga is er een vaste volgorde asana’s die vloeiend in elkaar over lopen. Dat lijkt zeer op de Vinyasa yoga, maar het grote verschil is dat bij Ashtana yoga de asana’s een vaststaande volgorde hebben. Daarbij kan Vinyasa yoga variëren in tempo, terwijl je er bij de Ashtana yoga ervan uit kan gaan dat er een hoog tempo zonder pauzes zal worden aangehouden.

Ashtana yoga is daarmee een uitdagende vorm van yoga die je fysieke grenzen zal verlegen. Voor deze yogastijl is het handig om een goede basisconditie te hebben en al de nodige kennis te hebben over yoga. Deze vorm is dan ideaal als je jezelf wil uitdagen.

5. Power yoga

Power yoga, de naam vermoed al wat je van deze variant kan verwachten. Power yoga is een vorm van yoga die zeer lijkt op een workout. Je zal deze stijl dan ook vaak zien in de sportschool. Net als bij Vinyasa yoga is er geen vaste volgorde van asana’s. Je kan ervan uitgaan dat deze yogavorm je flink zal laten zweten en een positieve invloed zal hebben op zowel je flexibiliteit, conditie als spierkracht.

Power yoga is van alle yoga vorm die het meest is gericht op het fysieke aspect en het minst op de yogafilosofie. Als je doel is om af te vallen en fitter te worden met yoga is dit dan ook een goede keuze voor jou, maar als je meer wil leren over wat yoga voor je mentale en spirituele gesteldheid kan doen is deze stijl wat minder geschikt.

6. Bikram yoga

Bikram yoga, ook wel bekend is hot yoga, is de laatste tijd veel populariteit aan het winnen. Het concept is vrij simpel, je doet een yogavorm die identiek is of heel erg lijkt op Hatha yoga, maar dan in een ruimte van gemiddeld 40 graden en een hoge luchtvochtigheid. Door de warmte zijn je spieren direct warm, waardoor je de oefeningen beter kan uitvoeren en je minder kans hebt op blessures. Daarbij zal de luchtvochtigheid een positief effect hebben op je conditie en zal je flink wat giftige stoffen uitzweten.

Bikram yoga is een ware uitdaging voor je lijf en voor jezelf. Je moet de warmte durven te trotseren en niet bang zijn om flink te gaan zweten. Zorg wel dat je altijd in goede gezondheid bent wanneer je deze vorm van yoga wil doen, overleg desnoods met je huisarts. Tot slot is deze yoga ook meer gericht op het fysieke aspect en minder op de oorspronkelijke yogafilosofie.

7. Kundalini yoga

Kundalini yoga is een yogavorm die zich in het specifiek focust op het mentale aspect. Heb je interesse in chakra’s en deze ontdekken? Dan is Kundalini yoga wat voor jou. Chakra’s zijn meerdere energiecentra in je lijf die geblokkeerd kunnen worden. Met Kundalini yoga hou je je bezig met ademhalingstechnieken, meditatie en bepaalde asana’s met als doel de chakra’s in ideale verbinding met elkaar te brengen.

Deze vorm van yoga is ideaal als je je van binnen weer even wil resetten. Het is wat spiritueler en je moet openstaan voor het in contact komen met je chakra’s, maar als dat in orde zit is deze vorm van yoga voor iedereen geschikt. Het is zeker meer gericht op je mentale en spirituele gesteldheid en minder op het fysieke aspect, maar vooralsnog kan je je na Kundalini yoga als herboren voelen.

8. Iyengar yoga

De laatste vorm van yoga die we in dit artikel bespreken is Iyengar yoga. Iyengar yoga is yoga met hulpmiddelen, zoals blokken, banden, touwen of kussens. Deze vorm van yoga is een uitdagende vorm waarbij je je lijf kennis laat maken met houdingen en bewegingen die het waarschijnlijk nog nooit eerder heeft ervaren.

Bij deze vorm van yoga is er minder ruimte voor spiritualiteit en dit is ook zeker niet iets wat je thuis in je eentje kan doen. Aangezien je met attributen werkt dien je deze vorm van yoga altijd te doen onder begeleiding van gecertificeerde trainers. Het kan zeker een fysieke uitdaging zijn en leerzaam om te zien hoe je lijf kan werken met bepaalde hulpmiddelen.

De wereld van yoga is een fantastische om te ontdekken en er zullen altijd nieuwe aspecten zijn om te leren. Yoga is ontzettend breed inzetbaar, of je nu jezelf beter wilt leren kennen, een eigen rustmomentje wilt creëren, jezelf fysiek of mentaal wilt uitdagen, de yogafilosofie wilt toepassen op je eigen leven of gewoon je lijf in beweging wilt brengen. Er is altijd een vorm die past bij jou en hoe je je voelt op dat moment.

Wees tot slot niet bang om te variëren, je weet nooit of iets bij je past tot je het geprobeerd hebt. Yoga is een manier om speels en luchtig naar het leven te kijken, dus speel met alle stijlen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *