Glutenvrij brood: YAM desem primeur!

Glutenvrij brood ontwikkelen dat grootschalig kan worden geproduceerd én lekker is. Dat is niet zo’n gemakkelijke opgave. 19 november waren wij bij de presentatie van YAM desem, het glutenvrije brood dat heerlijk smaakt! En, is het een primeur? Lees verder….

Glutenvrij brood ontwikkelen?

Drie jaar geleden ‘beloofde’ Ralph Moorman een heerlijk glutenvrij brood op de markt te brengen. Nou, dat heeft hij geweten… De afgelopen jaren is hem wel honderden keren gevraagd waar zijn brood bleef, tijdens zijn beroemde Hormoonfactor trainingen, na presentaties, in interviews…. Maar als Ralph wat belooft, dan doet hij het ook 😉

Glutenvrij brood dat Hormoonfactor-proof is?

Ralph wilde niet ‘zo maar’ een glutenvrij brood ontwikkelen. Dat brood moest aan diverse eisen voldoen:

  • 100% glutenvrij (gegarandeerd)
  • biologisch
  • verstoort de bloedsuiker niet te snel
  • bevat geen toegevoegde suikers  
  • bevat geen gist
  • bevat geen broodverbetermiddelen en andere ongewenste toevoegingen
  • heeft een hoge voedingswaarde en verzadigt goed
  • wordt dagvers aangeboden
  • heeft een goede smaak en structuur, ofwel, het moet ook nog lekker zijn!

glutenvrij brood YAM

Is het gelukt? De ingrediënten test

glutenvrij brood YAMGelukkig heeft Ralph Moorman ons ooit de etiketten in de supermarkt leren lezen, dus we hebben meteen het YAM desem etiket bestudeerd. Lees zelf maar even mee, dit etiket is zowaar eenvoudig!

Het brood bevat nauwelijks suikers, wat een stabiele bloedsuikerspiegel belooft. Onze angst was een hoog zoutpercentage als smaakcamouflage, maar niets van dat al! En de beloftes? Glutenvrij, koemelk vrij, ei vrij, tarwe vrij, bakkersgistvrij, suikervrij. Welldone!

 

Is het gelukt? De smaaktest

glutenvrij brood smaaktestPrima brood, op papier…. Maar ehhhh….. daar ken ik er meerdere van. Ik heb ondertussen zoveel glutenvrij brood geproefd dat ik aan permanente uitdrogingsverschijnselen lijd. Waarom vind ik glutenvrij brood vaak niet lekker? De hoofdreden is de structuur: glutenvrij brood heeft geen homogene, smeuïge structuur en valt al uit elkaar als ik er alleen maar naar kijk. Glutenvrij brood is altijd gortdroog en heeft een zanderige structuur. Ja, ook vers, niet alleen nadat het een dag in mijn broodtrommel heeft gezeten!

Wat allereerst opvalt, is hoe het brood eruit ziet. Niks kruimelige substantie of uit elkaar gevallen boterhammen. Nee, YAM desembrood is zowaar in redelijk dunne boterhammen gesneden en de boterhammen zijn heel en zien er smeuïg uit. Samen met mijn collega Maureen heb ik het geproefd en ik kan niet anders zeggen: dit glutenvrij brood is héérlijk!!! Ik viel van bijna van mijn stoel: het is smeuïg, heeft een lekkere, stevige bite, en zelfs onbelegd is het heerlijk van smaak. Dit brood lust ik wel elke dag! Normaal vind ik desem brood wat zurig van smaak (het heet waarschijnlijk niet voor niets zuurdesem brood) maar dat is bij dit brood geenszins het geval. Ralph legt uit dat dit komt door het gebruik van haver. Was ik net van mijn broodverslaving af, kan ik dankzij dit brood weer lekker met plezier bammetjes eten.

Wie hebben dit glutenvrij brood van YAM ontwikkeld?

glutenvrij brood: de makersNatuurlijk heeft Ralph dit brood niet alleen ontwikkeld. Hij heeft een heel team van specialisten om zich heen verzameld om zijn missie te volbrengen. Samen met Bahareh Bahadori, werkzaam bij het gerenommeerde bedrijf Böcker in Duitsland dat gespecialiseerd is in desemtechnieken, is het recept tot stand gekomen. Nu blijkt het bakken van 1 brood in 1 oven en het opschalen naar fabrieksproductie een wereld van verschil. Böcker en de Nederlandse bakkerij Wiltink hebben het samen voor elkaar gekregen.

Waar is YAM glutenvrij brood verkrijgbaar?

YAM desemYAM desem is vanaf aankomende maandag, 23 november, in de Jumbo Supermarkten. Het kost daar € 4,25 en heeft een gewicht van 700 gram. Wist je dat het product ook past binnen de levensstijl van Vullen of Voeden, dé wegwijzer voor bewust eten?

Waarom een natuurlijke deodorant?

Met de toegenomen milieubewustheid komen er ook meer natuurlijke verzorgingsproducten op de markt. Zo zijn er sinds enkele jaren natuurlijke deodorants verkrijgbaar. Maar wat is ...
goji bessen jam

Recept voor eigengemaakte Goji bessen jam

Goji bessen jam. Organisch, en eigengemaakt van superfoods. Heel veel beter dan de supermarkt jam die voor de helft uit geraffineerde witte suiker bestaat. Maar ...
tropical green detox smoothie

Tropical green detox smoothie

Dames opgelet: deze smoothie is een weldaad voor je huid! Deze tropical green detox smoothie is een enorme oppepper: Rijk aan antioxidanten, die helpen schade ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *