Wat is SLS en SLES?

Heb je wel eens gehoord van SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate)? Dit zijn twee chemische stoffen die worden verwerkt in bepaalde verzorgingsproducten, zoals shampoo, tandpasta, zeep en sommige reinigingsproducten. Deze twee stoffen hebben de afgelopen jaren een negatief imago gekregen, maar is dat eigenlijk wel terecht? En zo ja, welke ingrediënten kunnen dan SLS en SLES vervangen? Om het antwoord op deze vragen te kunnen geven, moeten we eerst kijken naar de werking van SLS en SLES.

De werking van SLS en SLES

SLS en SLES worden toegevoegd aan verzorgingsproducten omdat ze helpen om vet en vuil makkelijker te verwijderen. Deze twee stoffen zijn namelijk in staat om water en olie te mengen. Bovendien produceren ze schuim, wat veel mensen prettig vinden omdat het een fris gevoel geeft. Ook zorgt het schuim voor een meer gelijkmatige verdeling van het product over de huid doordat het als een soort van transportmiddel dient. Het schuimende effect is echter niet noodzakelijk voor een effectieve reiniging.

Deze twee chemische stoffen kunnen huidirritaties veroorzaken, en om die reden zoeken steeds meer mensen naar alternatieven. Er zijn dan ook steeds meer producten te vinden die aangeven dat ze SLS-vrij of SLES-vrij zijn. Dit heeft er tevens voor gezorgd dat ook mensen die SLS en SLES al die tijd zonder problemen hebben gebruikt, deze stoffen vermijden. Deze stoffen worden echter als veilig beschouwd zolang ze in de juiste concentraties worden gebruikt. Sowieso zijn de meeste beauty producten met SLS of SLES bedoeld om vrijwel direct te verwijderen na applicatie, en ontstaan er mogelijk pas problemen als je ze langdurig laat zitten. Mochten ze bij jou toch irritatie en/of andere problemen veroorzaken, dan is het raadzaam om naar alternatieven te kijken.

Het verschil tussen SLS en SLES

Simpel gezegd is SLES qua molecuulstructuur een afgeleide van SLS. SLS heeft een sterk reinigende werking en irriteert de huid sneller dan SLES. SLES is dus wat milder, maar heeft nog steeds de reinigende eigenschappen van SLS. Om die reden wordt SLES gebruikt in veel verzorgingsproducten voor mensen met een gevoelige huid. Sommige mensen ervaren echter toch nog gevoeligheid of irritatie na het gebruik van producten met SLES.

Tot op heden is er geen betrouwbaar bewijs dat SLS en SLES schadelijk zijn voor de huid. Wel is het zo dat vooral SLS de huid erg kan uitdrogen doordat het de oliën op de huid verwijdert. Zorg er daarom altijd voor dat je na het reinigen van je huid een goede, hydraterende crème aanbrengt. 



Alternatieven voor SLS en SLES

Wil je het zekere voor het onzeker nemen door zowel SLS als SLES te vermijden? Dan zijn er verschillende alternatieven verkrijgbaar. Ook hierbij geldt dat het een kwestie van uitproberen is om te zien wat wel en wat juist niet bij je huid past. Goede alternatieven zijn onder andere:

• Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA): SLSA is een stof die wordt afgeleid van kokosolie. Doordat deze stof een grotere molecuulstructuur heeft, wordt het minder makkelijk door de huid opgenomen. Hierdoor veroorzaakt het minder snel irritatie. Tegelijkertijd werkt het als een effectieve reiniger in verzorgingsproducten.

• Sodium Cocoyl Glycinate: Ook Sodium Cocoyl Glycinate wordt vervaardigd uit kokosolie. Producten die deze stof bevatten zijn vooral goed voor mensen die een droge huid hebben. Sodium Cocoyl Glycinate heeft namelijk hydraterende eigenschappen en een niet-irriterende werking. Als je het niet erg vindt dat een reinigingsproduct minder schuim produceert, dan is dit een goede optie.

• Sodium Cocoyl Glutamate: Sodium Cocoyl Glutamate is eigenlijk het ‘meer schuimende broertje’ van Sodium Cocoyl Glycinate, maar het hydrateert iets minder.

• Decyl glucoside: Decyl glucoside wordt verkregen uit glucose en vetzuren (zoals kokosolie). Het heeft een milde en hydraterende werking, waardoor het zowel voor mensen met een gevoelige als voor mensen met een droge huid geschikt is. Bovendien is het biologisch afbreekbaar.

• Cocamidopropyl Betaine: Deze stof produceert een rijk en romig schuim, wat door veel mensen als erg prettig wordt ervaren. Tegelijkertijd is het mild en niet-irriterend, en verbetert het de textuur van veel producten.

Kortom, er is genoeg keuze als je op zoek bent naar producten met alternatieve ingrediënten. Ook bij deze stoffen geldt natuurlijk dat ze bij sommige mensen gevoeligheid of irritatie kunnen veroorzaken, dus houd hier rekening mee als je je verzorgingsproducten koopt.

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort, symptomen en oplossingen

Vitamine B12, we krijgen ontzettend veel vragen over de functie ervan, de symptomen en oorzaken van een B12 tekort en wat je kan doen om ...
Foto door Tamba Budiarsana: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/witte-kat-uitrekken-979247/

Het belang van stretchen voor en na het sporten

Goed stretchen is iets wat soms wordt overgeslagen, maar het is van ongekend belang. Lees hier waarom en hoe je het toepast!
Natuurlijke verzorgingsproducten zelf maken

In 9 stappen je badkamerkastje gifvrij (met 9 recepten)

Wat zal je lijf je dankbaar zijn wanneer het wordt verlost van alle chemische stoffen die je dagelijks via crèmes en andere ‘onschuldige’ verzorgingsproducten op ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *