Gevaarlijke stoffen in lippenbalsem?

De Belgische organisatie Test Aankoop luidt nu over twee varianten minerale olie MOSH (minerale oliën van verzadigde koolwaterstoffen) en MOAH (minerale oliën van aromatische koolwaterstoffen) de noodklok. In veel lippenbalsems zitten deze boosdoeners en doordat ze via de mond ons lichaam kunnen binnenkomen zijn ze een dreiging voor onze gezondheid. Minerale olie is naast het inslikken ook een ingrediënt om te vermijden op de huid. Wist je dat er in 9 van de 10 dag-, nacht-, hand- en bodycrèmes minerale olie zit? En wat dacht je van badolie, haarconditioners etcetera.

MINERALE OLIE, KAARSVET?
Minerale olie is geen goede stof om op je huid te smeren. Het is als kaarsvet, het heet op de verpakking meestal paraffine liquidum of petrolatum. Het is een rest- c.q. afvalproduct van de aardolie-industrie en bevat geen levensenergie. Op de huid geeft het een prettig gevoel maar maakt de huid paraffine-verslaafd en daardoor extreem droog, verstopt de poriën en verstoord de huidstofwisseling. Naast deze ongezonde feiten voor de huid is het ook voor het milieu een boosdoener.

MINERALE OLIE, PLASTIC SOUP?
Minerale olie is niet in water oplosbaar en komt bij het reinigen van de huid, badderen en douchen middels het afvoerputje in het riool terecht en draagt zo bij aan de Plastic Soup. We willen graag het milieuprobleem oplossen en de Plastic Soup laten verdwijnen toch? De plastic scrubbolletjes zijn inmiddels in de USA al verboden, nu nog de aanpak van minerale olie!

WAT DAN WEL?
Koudgeperste plantaardige of noten oliën, bijenwas, cacaoboter, carnaubawas etcetera zijn de beste oliën om in je lippenbalsem en andere verzorgingsproducten te hebben. Deze oliën bevatten gezonde vetzuren, vitamine E en nog veel meer krachtige werkzame stoffen die de huid écht voeden. Bij het afspoelen kunnen deze ook geen schade aan het milieu aanbrengen. Mijn motto ‘wat je smeert moet je ook kunnen eten’ wordt hopelijk ook de jouwe!
Gezonde groet, Danielle Ooteman – Holistisch huid specialist & voedingsdeskundige