Emotie eten; een cadeau aan jezelf?!

Enkele weken geleden zag ik op facebook een oproep voorbijflitsen: Wil je voor ons bloggen? Waar ik normaal alles -tig keer afweeg voordat ik een besluit neem (dat gaat gepaard met piekeren, slecht slapen en uiteindelijk dus ook humeurigheid), klom ik zonder na te denken in de pen en stuurde een mailtje naar Maureen van Fitplein.

Writer’s block

Al vrij snel kreeg ik een mailtje van haar terug met de vraag of ik een proefblog wilde sturen. Ik schoot direct in de stressmodus. “OMG, wat heb ik gedaan? Nu moet ik het echt doen” waren gedachten die door mijn hoofd schoten. En wat denk je? Ik kreeg te maken met mijn eerste writer’s block. En met dat block kwam er een drang naar zoetigheid. Een drang die ik al geruime tijd niet meer had. Eigenlijk niet meer sinds ik Paleo ben gaan eten. Mijn geeuwhonger was acuut terug. “Hoe ga ik hier niet aan toegeven” was het eerste wat ik dacht.

Koekiemonster

Stress-eten, emotie eten hoe je het ook noemen wilt, eigenlijk is het een signaal dat je krijgt. Een teken dat er iets niet goed gaat in je leven, een probleem of situatie waar je in bent beland en waar je mee moet dealen. Dat dealen probeer je in eerste instantie te doen door te eten; alles wat los en vast zit. Je wilt je beter voelen dus je eet. Jij bent het Koekiemonster in hoogst eigen persoon geworden. En daarin schuilt het gevaar. Na al die koekjes voel je je namelijk zooo rot en schuldig. Waarom heb je dat hele pak koekjes opgegeten? Waarom kwam dat blauwe monster opeens op visite? Waarom heb je hem überhaupt binnengelaten? Ik zal je vertellen waarom. Koekiemonster kwam binnen om je te laten weten dat er iets is in je leven wat je aandacht nodig heeft. En dat is niet de inhoud van je voorraadkast. Het is je innerlijke ikke die  roept om aandacht. Er is dus iets wat ‘aangepakt’ moet worden. Of het nou je werk, relatie, studie, je kunt het zo gek niet bedenken, is. Er is iets wat je uit balans brengt en aan jou de taak dat “iets” te ontdekken. Misschien weet je het diep in je hart wel maar heb je de stap nooit durven zetten.

Emotie eten: luister naar jezelf

Zie je emotie eten eten dus als een cadeautje aan jezelf. Duhhh hoor ik je denken. Ja echt, zie het als een doe-het-zelf-cadeautje waarin je op zoek gaat naar herkenning en erkenning van je eventuele issue(s) en je balans. Hou van jezelf, kom op voor jezelf, laat jezelf zien. Jij mag er zijn! Dus toen ik een paar weken terug  geeuwhonger én een writer’s block kreeg ben ik mezelf even binnenste buiten gaan keren. Mijn ad-hoc reageren op de blog-oproep had me in deze situatie doen belanden. Maar dat was toch wat ik wilde, iets met letters. Ík had mezelf toch aangedragen als nieuwe blogger. Waarom die twijfel over mezelf.  En naarmate de dagen voorbij vlogen en nachten voorbij kropen ging ik te rade bij mijn innerlijke ikke. Ik vond mezelf op zaterdagavond tijdens een feestje van vrienden terug in de Mega Bouncer en de ballenbak. Samen met “volwassen” vrienden en kinderen hebben we ons aan het eind van de avond gruwelijk uitgeleefd en hebben we het kind in ons losgelaten.

Koekiemonster heb ik niet binnen gelaten maar van mijn stoepje afgestuurd (die stond nog steeds onophoudelijk op de deurbel te drukken). Daarna heb ik mijn twijfels laten varen, mijn toetsenbord naar me toe getrokken en ben begonnen aan mijn eerste officiële blog (als je dit leest, is het me dus gelukt, :-)). En toevallig of niet, maar op dat moment las ik een quote van de jongens van 365 Dagen Succesvol: de makkelijkste manier om grootse dingen te doen is door van jezelf te verwachten dat jij dat kunt.

Voor mezelf heb ik maar weer eens bevestigd gekregen dat je nog zo goed je best kunt doen met voeding en beweging, als je emotioneel niet in balans bent, zul je nooit een optimale gezondheid bereiken.

Denk je hieraan de volgende keer dat jij aan de rand van een snack-attack staat?

Groet,

Angelique

4 reacties op “Emotie eten; een cadeau aan jezelf?!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *