Drinkpakjes zijn suikerbommetjes!

Foodwatch laat weer van zich horen! De drinkpakjes die je meegeeft naar school bevatten gemiddeld 4 suikerklontjes! Kleine pauze, grote pauze en na school een pakje drinken staat gelijk aan tenminste 15 suikerklontjes per dag. Tsja, als je het zo bekijkt, stop je natuurlijk meteen met die suikerbommen!

Foodwatch is een email actie gestart omdat zij vindt dat dit anders moet! Klik hier als je mee wil doen aan de actie van Foodwatch.

Behalve actie voeren, geeft Foodwatch ook voldoende tips om de échte suikerbommetjes voortaan te vermijden. Met dank aan Foodwatch komen hier de tips!

Welke pakjes drinken geef jij mee naar school?

Suiker in yoghurtdrinkPas op voor yoghurt drinks

Foodwatch toont aan dat de yoghurt drinks met stip op nummer 1 staan: de lijstaanvoerder wat betreft suikers! Er zit maar liefst 13 gram suiker in 100 ml en per pakje betekent dit dat er al snel in elk drinkpakje 6,5 suikerklontjes zitten. Kleine pauze, grote pauze en na school een pakje levert maar liefst 20 suikerklontjes per dag (!). Per maand geef je daarmee 1 kg suiker weg. Stoppen dus.

Suiker in chocomelPas op voor chocomel

Zelf vind ik chocomel onbeschrijflijk zoet. Toch wint chocomel met 6 suikerklontjes per pakje net niet van de yoghurt drinks. Foodwatch komt met een goede aanvulling: snel grijpen we naar halfvolle of magere chocomel. Dat zegt echter alleen iets over het vetpercentage, niet over het suikergehalte!

Pas op voor ‘vruchten’drankjesSuiker in vruchtendrank

Foodwatch ging er al eerder voor liggen. Grote verleidelijke afbeeldingen van aardbei terwijl er nauwelijks aardbei in een fruitdrankje zit. Misleiding noemt Foodwatch dat, en daarmee heeft Foodwatch natuurlijk gelijk! Zo maar 5 suikerklontjes zitten er verstopt in een ‘vruchten’drankje.

Suiker in vruchtensapPas op voor vruchtensap

Zelf dacht ik tot enkele jaren terug: ‘doe mij maar een jus d’orange’. En ik dacht oprecht dat ik beter bezig was dan met een sinas. Maar ehm, vruchtensap uit pak is zo overbewerkt, waarna er hoofdzakelijk suikerwater overblijft. En suikerwater is uiteindelijk een stuk slechter dan fruitsuikers uit het oorspronkelijke fruit.

Pas op voor kunstmatig gezoete drankjesKunstmatig gezoete drankjes

Schaam je niet, we zijn er waarschijnlijk allemaal ingetrapt. Als een malle heb ik ook ooit mijn drankjes vervangen door light. Maar van light word je nog dikker dan van suikersapjes. Lees hier waarom je van light drankjes dik wordt.

Als jij vind dat de signalen van Foodwatch gehoord moeten worden in de politiek, vind jij dat Foodwatch de voedingsindustrie moet aanspreken op haar verantwoordelijkheid? Steun dan de acties van Foodwatch en klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *