Is cola gezond? Nee, maar wel nuttig: 10 toepassingen van cola

Cola is super populair. Coca-Cola is zelfs een van de beste merknamen in de wereld. Je kan je op de een of andere manier diverse spectaculaire reclames herinneren, maar zelfs de bijbehorende jingles poppen nog wel eens op in je hoofd. Cola is ongezond. Iedereen weet het. Maar toch drinken we het. Daar wil ik het nu eens niet over hebben. Weet ja wat je allemaal kan doen met cola?

10 nuttige toepassingen van cola

Cola is ongezond omdat het zuur is, en juist om dezelfde reden is het een bijzonder handig product voor diverse klusjes. Op de pH-waarde schaal is 0-7 zuur en 7-14 is alkalisch. Zuiver water heeft een pH van 7, een pH die ook je lichaam erg prettig vindt aan voeding. Cola… heeft een pH-waarde van 2,5. Dat is dus uitermate zuur. Ideaal om schoon te maken dus 😉

1. Cola verwijdert roest

Herinner je het je nog van vroeger? Ik deed het nog met mijn opa: oude, verroeste spijkers in een glaasje cola, even laten staan en superschoon kwamen ze eruit. Ik kon het toen amper geloven. Cola is zeer geschikt voor het verwijderen van roest.

2. Verwijdert oude, aangekoekte etensresten in schalen en pannen

Je kent het wel, heerlijke lasagne gemaakt, lekker gegeten, maar daarna… Die ovenschaal schoonmaken… Of de zijkant van je koekenpan, waar altijd wat eten langs is gelekt en wat daardoor onmogelijk schoon te krijgen is. Nou, de oplossing is simpel: week je pan of schaal in cola en zelfs oude, ingebrande vlekken kan je verwijderen.

3. Cola maakt muntjes schoon

Oude centen zien eruit als nieuw als je ze een tijdje in de cola laat weken. Na enige minuten zie je de eerste aanslag al verdwijnen.

4. Ramen zemen met een scheutje cola

Door de hoge zuurgraad van cola krijg je dezelfde werking als de citrus-gebaseerde schoonmaakmiddelen om ramen te zemen. Met cola zeem je de ramen weer streeploos.

5. Gebruik het als toiletreiniger

Ja echt! Giet cola in de toiletpot, ook goed onder de randen. Laat het -net als dat je met chloor zou doen- een tijdje inweken. Spoel vervolgens door en je zal zien: een schoon toilet!

6. Verwijdert bloedvlekken uit kleding

Bloedvlekken zijn verschrikkelijk lastig om uit kleding te verwijderen. Sprenkel direct een beetje cola op de bloedvlek, even laten intrekken en goed uitspoelen. Dag bloedvlek.

7. Verwijdert (industriële) oliën

Heb je olievlekken op je garagevloer waar je altijd de auto parkeert? Giet er cola overheen, laten intrekken, hogedrukspuit erop en zeg maar dag tegen de olievlekken.

8. Maakt tegelvoegen schoon

Zijn je tegelvoegen in de keuken vlekkerig geworden? Sprenkel er cola op, laten intrekken en wegdweilen. Een wereld van verschil.

9. Verwijdert verf van metaal

Verf op je metalen meubelen? Dan gebruik je geen krassend schuurmiddel, dan gebruik je cola. Dompel een doek onder in cola en leg het een half uurtje op het verfoppervlak en je ziet de verf haast loskomen.

10. Verwijdert vetvlekken uit kleding

Vetvlekken in kleding of textiel? Besprenkel met cola, even inwerken en daarna wassen.

Coke drinken is ongezond

Drink jij het nog na het lezen van deze 10 toepassingen? Klik dan nog even naar de bron van dit artikel, waar duidelijk staat uitgelegd wat dit populaire drankje exact in je lichaam veroorzaakt. Het artikel geeft goed zicht op de eerste uren na het drinken.

Proost, ik neem nog een rood wijntje 😉

2 reacties op “Is cola gezond? Nee, maar wel nuttig: 10 toepassingen van cola”

 1. Helemaal waar…… alleen die suikerzooi op mijn ramen lijkt me niets.
  Ik heb heel veel gereisd en alles gegeten.
  Waar ik af en toe cola voor gebruikte…. het desinfecteren van mezelf door een glas te drinken.
  Echt, klinkt gek maar het helpt!

  Met groet

  1. 😉 ik hoor deze best vaak! Het vernietigt ongetwijfeld niet alleen goede zaken, maar ook foute bacteriën die in je lichaam kunnen belanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *