Welk type tandpasta is geschikt voor mijn gezin?

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten tandpasta te koop, afgestemd op ieders individuele behoeften. Zo heb je bijvoorbeeld tandpasta speciaal voor kinderen, om witte tanden te krijgen, en voor mensen met tandvleesproblemen. Over het algemeen raden tandartsen aan om een tandpasta met fluoride te kiezen, omdat fluoride het tandglazuur versterkt. Bovendien kan het helpen om gaatjes te voorkomen. De meeste tandpasta’s bevatten dan ook fluoride.

Wil je graag weten welk type tandpasta jij het beste kunt kiezen voor jouw gezin? Lees dan snel verder.

Elk gebit is anders

Niet een gebit is hetzelfde, dus is het niet gek dat er geen tandpasta is die aan alle behoeften kan voldoen. Voor elk gezin geldt dan ook dat je het beste aparte tubes tandpasta per gezinslid kunt kopen. Hieronder bekijken we de meest voorkomende types tandpasta en leggen we uit welke je het beste kunt kiezen.

Tandpasta voor kinderen

Voor de kleintjes van het gezin is het altijd het beste om te kijken naar een speciale kindertandpasta. Kinderen onder de twee jaar oud mogen alleen tandpasta die (vrijwel) geen fluoride bevat. Fluoride kan in grote hoeveelheden slecht zijn voor de gezondheid, dus daarom moet je als ouder er extra goed op letten dat je kinderen de tandpasta niet inslikken. Sowieso is het verstandig om niet te veel tandpasta op de tandenborstel van je kind te doen.

Hoewel je bij kinderen van elke leeftijd voorzichtig moet zijn met fluoride, is dit mineraal tegelijkertijd belangrijk om het tandglazuur te beschermen en te versterken. De hoeveelheid fluoride in tandpasta is veilig zolang je dit niet inslikt. Om het tandenpoetsen wat aangenamer te maken voor je kind, kun je tevens kiezen voor een tandpasta met een smaakje (zoals aardbei of sinaasappel).

Tandpasta voor wittere tanden

Wie wil nu niet een prachtig gebit met stralend witte tanden? Geen wonder dat whitening tandpasta’s nog steeds erg populair zijn. Wat sommige mensen echter niet weten is dat whitening tandpasta vaak schurende ingrediënten bevat om oppervlakkige vlekken te verwijderen. Dit soort ingrediënten kunnen mogelijk (bij langdurig gebruik of bij hard schrobben) het tandglazuur beschadigen. Wees daarom voorzichtig als je kiest voor een whitening tandpasta. Check of je ‘m dagelijks kunt gebruiken, en bekijk eens online of andere mensen er ervaring mee hebben. Zeker als je gevoelige tanden hebt, kun je beter geen whitening tandpasta kopen.

Sommige ingrediënten van whitening tandpasta’s kunnen de tanden extra gevoelig maken, zoals waterstofperoxide en natirumbicarbonaat. Om er zeker van te zijn dat je een goede tandpasta kiest, kun je altijd je tandarts of mondhygiënist raadplegen.

Tandpasta voor gevoelige tanden

Als je gevoelige tanden hebt kun je hiermee problemen ervaren als je koude, warme, zoete en zure voedingsmiddelen en dranken neemt. Gevoelige tanden kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig kan een tandpasta speciaal hierop afgestemd hierbij helpen.

Tandpasta’s voor gevoelige tanden bevatten ingrediënten zoals kaliumnitraat of strontiumchloride. Deze ingrediënten vormen als het ware een beschermende laag over het (blootliggende) tandbeen, waardoor prikkels die gevoeligheid veroorzaken minder snel de zenuwen kunnen bereiken. Als je veel last hebt van gevoelige tanden, moet je zeker een bezoekje aan de tandarts brengen om na te gaan of er niet meer aan de hand is. Het laatste wat je wil is dat er een grote ingreep moet worden gedaan terwijl je het probleem door een bezoekje aan de tandarts misschien wel had kunnen voorkomen.

Tandpasta voor tandvleesproblemen

Tandvleesproblemen, zoals bloedend of ontstoken tandvlees, kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen nare gevolgen hebben als ze niet worden aangepakt. Om die reden is er tandpasta ontwikkeld specifiek om tandvleesklachten te verlichten. Dit soort tandpasta’s bevatten ingrediënten zoals triclosan, zinkcitraat en tinfluoride. Dit soort bestanddelen helpen bacteriën te bestrijden en kunnen de gezondheid van het tandvlees verbeteren. Tandpasta speciaal ontwikkeld voor tandvleesproblemen kan weliswaar helpen bij milde klachten, maar alleen een tandarts kan vaststellen of dit voldoende is.

Tandpasta met natuurlijke ingrediënten

Steeds meer mensen willen zo veel mogelijk natuurlijke producten gebruiken. Voor die mensen zijn er tandpasta’s die natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals kruidenextracten, essentiële oliën en mineralen (zoals natriumbicarbonaat). Kruidenextracten (zoals munt, salie en kamille) verfrissen de adem en kunnen een ontstekingsremmende werking hebben. Essentiële oliën, zoals eucalyptusolie, pepermuntolie en tea tree olie hebben antibacteriële eigenschappen, en natriumbicarbonaat gaat verkleuringen van de tanden tegen. Dit soort tandpasta’s verfrissen weliswaar de adem, maar ze bevatten niet altijd voldoende fluoride om je gebit gezond te houden. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst en overleg met je tandarts voordat je (gedeeltelijk) overgaat op dit type tandpasta.

Welke tandpasta kan ik het beste kiezen?

Het meest ideale zou zijn om voor elk gezinslid een aparte tube tandpasta te hebben, afgestemd op de individuele behoefte. Ieders mondgezondheid is anders, dus ga goed na welke het meest geschikt is voor jou en je familieleden. Niet alleen zijn er allerlei verschillende soorten tandpasta verkrijgbaar, ook zijn er veel merken waar je uit kunt kiezen. Ga goed na welke het beste bij jou past door te overleggen met je tandarts, en bezoek ook regelmatig een mondhygiëniste om je gebit in topconditie te houden. En vergeet niet: poets je tanden ’s ochtends en ’s avonds minimaal twee minuten.

Superfood Smoothie Recept voor meer energie!

Het is weer tijd voor een overheerlijke smoothie! Deze smoothie is rijk aan de superfoods Maca, biologische kokosolie en rauwe cacao. De bereidingstijd is slechts ...

Hoe geniet je optimaal van je thee?

Thee bestaat voor 98% uit water dus de smaak en geur van water is van grote invloed op je uiteindelijke kopje thee. Er is, in ...

Welke gewoontes helpen mee aan een gezond en gebalanceerd leven?

De basis dingen van gezond leven weten we. Maar welke makkelijke dingen kunnen we nog meer doen om een gezonder en gebalanceerder leven te leiden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *