Heb je ooit gehoord van astaxanthine? Zo niet, dan wordt het hoog tijd om hier meer te weten over te komen! Astaxanthine biedt namelijk allerlei voordelen voor je gezondheid en kun je makkelijk binnenkrijgen via je voeding of door supplementen in te nemen. Lees verder en ontdek wat astaxanthine is, waarom je je inname hiervan zou moeten verhogen en hoe je dit precies kunt doen.
Wat is astaxanthine?
Astaxanthine is een carotenoïde pigment dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld algen, garnalen, zalm en forel. Als je je wel eens hebt afgevraagd waarom zalm zo’n mooie roze kleur heeft, dan weet je nu dus dat astaxanthine hiervoor zorgt. Maar waarom is deze stof nu zo bijzonder?
Dit carotenoïde pigment is een krachtige antioxidant die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar astaxanthine vanwege de potentiële voordelen ervan voor de gezondheid. Hieronder lees je welke voordelen dit mogelijk zijn.
Krachtiger dan andere antioxidanten
Dat antioxidanten goed zijn voor je lichaam weet je intussen waarschijnlijk wel. Maar wist je dat astaxanthine krachtiger is dan alle andere antioxidanten als het gaat om het beschermen van je lichaam tegen vrije radicalen? Deze vrije radicalen kunnen behoorlijk wat schade aanbrengen in je lichaam en kunnen zelfs de oorzaak zijn van hartaandoeningen, kanker en diabetes type 2. Het stofje zorgt voor een betere doorbloeding en ondersteunt het lichaam bij te veel stress, slechte leefgewoonten en vermoeidheid.
Zorgt voor een mooie huid
Sowieso is vette vis een goede optie als je je huid extra wilt voeden van binnenuit. De omega-3 vetzuren staan erom bekend om allerlei voordelen te bieden voor het behouden van een jeugdige uitstraling. Wat echter niet veel mensen weten is dat ook astaxanthine hiervoor verantwoordelijk is. Astaxanthine zorgt er namelijk voor dat de huid goed gehydrateerd blijft en bevordert een egale teint. Vooral een combinatie van voedingsmiddelen en / of supplementen verrijkt met astaxanthine en astaxanthine in de vorm van een crème kunnen wonderen doen voor je huid.
Biedt ondersteuning bij intensief sporten
Hoewel de harde bewijzen nog ontbreken, lijkt astaxanthine een veelbelovend hulpmiddel voor mensen die intensief sporten. Volgens Healthline.com komt dit doordat het “het gebruik van vetzuren door het lichaam kan stimuleren, wat het uithoudingsvermogen ten goede komt, en schade aan spieren en skelet kan voorkomen.” Het gaat hier echter wel om een studie uitgevoerd op muizen – mogelijk is het effect op mensen nihil.
Houdt je hart en bloedvaten gezond
Astaxanthine gaat de vorming van slecht cholesterol tegen. Tevens kan het helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan door de manier waarop het het elastine niveau en de dikte van de slagaderwand beïnvloedt.
Goed voor je brein
Een ander potentieel voordeel van astaxanthine is dat het goed is voor de werking van het brein. Dit komt doordat astaxanthine de neuronen in de hersenen beschermt. Om die reden wordt astaxanthine vaak ingezet om het concentratievermogen en het geheugen te verbeteren.
Goed voor je ogen
Als je last hebt van vermoeide ogen, dan zou astaxanthine dit wel eens kunnen verhelpen. Deze antioxidant zorgt namelijk voor een goede doorbloeding van de ogen. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen hoeveel astaxanthine en welke samenstelling precies hiervoor nodig is, maar volgens wetenschappers zijn de resultaten tot nu toe veelbelovend.
Hoe krijg je meer astaxanthine binnen?
Zoals we al zeiden zit astaxanthine vooral in vis zoals zalm, forel, kreeft, garnaal, en krab. Probeer één a twee keer per week één van deze vissoorten binnen te krijgen. Houd je niet van vis? Een supplement kan dan een goede aanvulling zijn op je huidige eetpatroon. De astaxanthine softgels van Royal Green bevatten vier verschillende carotenoïden die afkomstig zijn van de – 100% natuurlijke – micro alg Haematococcus pluvialis. Ook is er vitamine E toegevoegd aan deze capsules om de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress. Royal Green Astaxanthine bevat tevens van nature ook de carotenoïden canthaxanthine, bèta-caroteen en luteïne.