Biohacking: gezonder leven door lifelogging en mind hacking

Wat de meeste biohackers met elkaar gemeen hebben, is dat ze op zoek zijn naar de beste versie van zichzelf. Nu is de continue zoektocht naar verbetering de mens niet vreemd, alleen werden data en technologie nog niet eerder zo vergaand aan individuele prestatie en gezondheid gekoppeld. Daar is met de komst van biohacking verandering in gekomen.

Het woord biohacking passeert sinds een aantal jaren met enige regelmaat de revue in (inter)nationale berichtgeving. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Praten we over gezonde voeding en dieet, of over cyborgs en transhumanisme? Fitplein.nl duikt dieper in de wereld van biohacking: lees mee over de verschillende opvattingen en definities.

Biohacking: Self Tracking, Human Performance Improvement en Human Enhancement

Wanneer er over biohacking wordt gesproken, is niet direct duidelijk waar precies op wordt gedoeld. De term wordt namelijk gebruikt om drie stromingen te duiden:

Self Tracking

Bij Self Tracking wordt allerhande data gemeten die inzicht kan geven in hoe gezond je leeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan smartwatches, slaapritme-apps en andere trackers om je gedrag rondom een bepaald thema inzichtelijk te maken.

Het meten van deze data noemen we lifelogging: het loggen van je leven. De opeenstapeling van inzichtelijk gemaakte data leidt vervolgens tot je Quantified Self: je gekwantificeerde ik.

Het aanbod gezondheidstests – medisch onderzoek bij mensen die geen klachten hebben – is de afgelopen jaren ook toegenomen. Zo kan je jezelf tegenwoordig onderwerpen aan een zelftest, online vragenlijst of total bodyscan. Het RIVM geeft geen adviezen over het al dan niet afnemen van een gezondheidstest, maar de website maakt wel de verschillende mogelijkheden inzichtelijk.

Human Performance Improvement

De stroming Human Performance Improvement draait om het doen van aanpassingen aan je levensstijl met als doel om een betere staat van gezondheid te bereiken. Denk aan het bewust nemen van vitamines en mineralen.

Bij Mind hacking pas je technieken toe die je cognitieve vermogen optimaliseren, door je brein te herprogrammeren. Onder Mind hacking valt ook het nemen van medicatie of drugs, om een groter deel van je hersencapaciteit te kunnen aanspreken (zoals het nemen van microdoses LSD).

Een verlengstuk van Mind hacking is Consciousness hacking: het vergroten van je bewustzijn, en spirituele groei. Denk bijvoorbeeld aan meditatie-apps Headspace en Calm, of aan de biosensor van Spire die door het monitoren van je ademhaling je mentale staat kan meten.

3

Body hackers integreren juist bepaalde vormen van beweging en/of voedingspatronen in hun leven, met als doel gezonder te worden of fysieke prestaties te verbeteren. Een voorbeeld is het streven naar ketose, wat bereikt kan worden door het lichamelijke proces ketogenese. Hiervoor wordt het ketogene dieet gevolgd, een dieet met minimale koolhydraatinname en hoge vetinname. Het ketogene dieet wordt met name voor medische doeleinden gebruikt (bijvoorbeeld voor behandeling van epilepsie en diabetes type 2) maar is ook onder aanhangers van biohacking toenemend populair.

Human Enhancement

Human Enhancement is de stroming binnen biohacking waarbij de meest verregaande maatregelen worden genomen. Human Augmentation staat voor het toevoegen van elementen aan het menselijk lichaam, zoals het implanteren van chips.

Biotechnologie focust op genetische modificatie (denk aan het wijzigen van DNA) en op andere gerelateerde ontwikkelingen zoals het kweken van vlees.

De stroming Transhumanisme heeft de blik op de toekomst gericht, waarbij onderwerpen als onsterfelijkheid en de supermens centraal staan.

Peter Joosten, biohacker, spreker, toekomstdenker en auteur van het boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens, houdt zich al jaren bezig met biohacking, en heeft tal van experimenten op zijn naam staan. Joosten heeft de meest spraakmakende experimenten beschreven op zijn persoonlijke blog Project Leven. Zo experimenteerde hij onder andere met microdosering van LSD, het ketogene dieet, lucide dromen en elke dag yoga. Ook testte hij het effect van cognitieve pillen op zijn brein.

Dat je nog veel verder kunt gaan, bewijst ondernemer Serge Faguet. Deze 34-jarige Russische tech guru heeft een kapitaal uitgegeven aan biohacking. Hij draagt een gehoorapparaat zonder medische indicatie, dient zichzelf injecties van het groeihormoon somatropine toe en slikt ongeveer 60 pillen per dag, uiteenlopend van knoflook-capsules tot anti-oestrogenen. Een glucosemeter is geïmplanteerd onder zijn buikvet en stuurt in een continue stroom data over zijn glucosewaarden door naar zijn smartphone. Faguet heeft als doel om onsterfelijk te worden.

Joosten en Faguet zijn onderdeel van de steeds groter wordende groep aanhangers van biohacking. De mogelijkheden lijken eindeloos, de vraag is eerder hoe ver je hierin mee wil gaan. In welke mate ben je – met alle modificaties van dien – nog daadwerkelijk jezelf? En wat als overperformen uiteindelijk de norm wordt?

Fitplein.nl is getriggerd, en duikt de komende tijd dieper in de ‘softe’ kant van biohacking. In ons biohacking-dossier onderzoeken we de uiteenlopende mogelijkheden van Self Tracking en Human Performance Improvement. Lees hoe meditatie je creativiteit kan verhogen, wat de kracht is van groene sapjes en over brain train-apps tegen dementie.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *