Adem je gezond 

Weten hoe je goed moet ademen kan ingrijpende gevolgen hebben voor je gezondheid, maar het is een vaardigheid waar velen van ons niet veel moeite in steken om die te ontwikkelen. Je zou het misschien niet denken, maar je ademhaling is heel belangrijk voor je gezondheid. Zo belangrijk zelfs, dat we maar een paar minuten kunnen leven zonder te ademen. 

Een regelmatige ademhaling is over het algemeen tussen de 10 en 20 ademhalingen per minuut in rust. Als je zit, moet de gemiddelde persoon ongeveer 4 tot 8 keer per minuut ademen. 

Het negeren van goede ademhalingstechnieken kan leiden tot verschillende problemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of hyperventilatie. Het is van groot belang om tijd te investeren in het fit houden van je lichaam door middel van ademhalingsoefeningen, dit zal je helpen energiek te blijven en een gezonde levensstijl te behouden. 

Hoe adem je op dit moment? 

Onze ademhaling weerspiegelt vaak onze staat van zijn, zoals die met ons meegaat in alles wat het leven ons voor de voeten werpt. In de huidige maatschappij, waar de verwachtingen steeds hoger worden en alles steeds sneller gaat, merken veel mensen dat ze oppervlakkiger en sneller ademen om bij te blijven. Dit kan onopgemerkt blijven als het niet regelmatig gecontroleerd wordt – we raken ingesnoerd door de externe signalen om ons heen en vergeten onze eigen interne toestand te beoordelen. 

Het is belangrijk om tijd te nemen uit je dagelijkse routine om je bewust te worden van je ademhaling: is hij rustig en diep, of snel en oppervlakkig? Zit hij meer in je (onder)buik of hoger in je borst? Met consequente aandacht voor onze ademhaling kunnen we leren hoe we ons kunnen resetten en opladen als dat nodig is. 

Wat kan er gebeuren als je niet goed ademt? 

Dit kan allerlei gevolgen hebben die misschien niet meteen duidelijk zijn. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid door onvoldoende zuurstofopname in hun lichaam. Bovendien beïnvloedt een slechte ademhaling veel andere aspecten van de gezondheid, zoals: 

  • De gezondheid van de ogen 
  • Ontstekingsniveaus
  • Gezondheid van ons zenuwstelsel

Door een gezamenlijke inspanning te leveren om je ademhalingsgewoonten te verbeteren, merk je al snel enorme verbeteringen in je algehele welzijn. Van een hoger energieniveau tot een betere nachtrust. Bovendien zal het je helpen je lichaam en geest nog jaren gezond te houden. 

Hoe weet je of je goed ademt? 

Het kan moeilijk zijn om dat te zeggen, maar er zijn een paar belangrijke tekenen waar je op moet letten. Dit zijn onder andere: 

  • · Regelmatig door de mond ademen 
  • · Vaak moeten gapen of zuchten 
  • · Je duizelig of licht in het hoofd voelen 
  • · Je adem inhouden en/of onregelmatig ademen 
  • · Oppervlakkige ademhaling die de buik niet bereikt 
  • · Snel en vaak ademen 
  • · Veel geluid maken bij je in- en uitademingen. 

Als een van deze symptomen je bekend in de oren klinkt, dan is het misschien tijd om bij jezelf te rade te gaan, zodat je stappen kunt zetten naar betere ademhalingstechnieken. 

Hoe je je ademhalingstechnieken kunt verbeteren 

Juiste ademhalingstechnieken zijn belangrijk voor ontspanning, focus en helderheid. Zonder een goede adembeheersing kunnen we vatbaarder worden voor angst, vermoeidheid en stress. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om je ademhaling te verbeteren en een groter gevoel van welzijn te bereiken. Laten we enkele methoden verkennen die je kunt gebruiken om je adembeheersing te verbeteren. 

Houd je mond gesloten 

Als je inademt en uitademt door je neus, gaat de lucht door je neusgaten en wordt opgewarmd voordat het je longen binnenkomt. Dit helpt ze te beschermen tegen irriterende stoffen in de lucht en houdt ook hun vochtgehalte in balans. Door je mond dicht te houden terwijl je ademt, houd je ook pollen en andere allergenen buiten die ademhalingsproblemen zoals astma-aanvallen kunnen veroorzaken. 

Leer ademen met je middenrif (door je buik) 

Je middenrif is een spier tussen je borst en buik die de ademhaling regelt. Als je de middenrifademhaling oefent, of “buikademhaling” zoals het soms wordt genoemd, gebruik je deze spier om lucht dieper dan normaal in je longen te zuigen. Dit bevordert een dieper gevoel van ontspanning door gifstoffen uit het lichaam te duwen en vers zuurstofrijk bloed naar de hersenen te brengen. Bovendien kan buikademhaling helpen de buikspieren te versterken, wat goed is voor de algehele houding en stabiliteit van de romp. 

Ontspannen ademen 

In stressvolle situaties gaan we automatisch in de “vecht-of-vlucht”-modus. Een toestand waarin ons lichaam zich voorbereidt op mogelijke bedreigingen door het aanmaken van hormonen zoals adrenaline, en door onze hartslag en ademhaling te verhogen. Het beoefenen van mindful ademen in tijden van stress zal helpen deze reacties in toom te houden, zodat ze ons niet overweldigen of ons vermogen om onder druk helder te denken in de weg staan. Mindful ademen is alleen maar aandachtig zijn op je ademhaling, zonder oordeel of verwachting. Gewoon observeren tot de ademhaling vanzelf weer normaal wordt, zonder dat je ernaar hoeft te streven of iets anders in het proces moet forceren dan alleen het opmerken van elke ademhaling. 

Probeer deze ademoefening eens 

Door eenvoudige en effectieve oefeningen te doen, zoals 

  • · 3 seconden door je buik inademen 
  • · Een seconde vasthouden 
  • · 4 seconden ontspannen goed uitademen 

Herhaal dit meerdere keren. 

Door dit heel bewust te doen heb je het vermogen teruggekregen om normaal te ademen in elke stressvolle situatie. Deze techniek helpt je rustig te blijven, je lichaam en geest te ontspannen, en geeft de energie om na een stressvolle gebeurtenissen weer te gaan sporten. 

Het opnemen van deze techniek in je dagelijks leven kun je lichamelijk en geestelijk welzijn positief beïnvloed. 

Neem je tijd om je ademhaling te veranderen 

Het kost een paar dagen om je ademhaling te gaan verbeteren, maar de inspanning is de moeite waard. Neem de tijd om je gewoonten te veranderen en je lichaam te helpen door je mond te sluiten, door je buik te ademen en ontspannen adem te laten ontsnappen. 

Probeer tijdens deze aanpassingsperiode, als je lichaam te veel lucht naar binnen wil trekken, te gapen en te zuchten zonder in te ademen. Dit zal je helpen om sneller in de veranderingen te komen. Door jezelf regelmatig aan deze nieuwe gewoonten te herinneren, zorg je ervoor dat je niet terugglijdt naar oude gewoonten die je ademhaling in de toekomst negatief kunnen beïnvloeden. 

Investeer in jezelf en investeer in hoe je voor je lichaam zorgt – het verbeteren van je ademhaling hoeft niet moeilijk te zijn als je het volhoudt.

recept-pittige-linzencurry

Pittige linzencurry, een makkelijk en heerlijk recept

Currys vind ik héérlijk: de combinatie pittig en zoet is mijn persoonlijke favoriet! Zelf curry maken leek mij altijd verschrikkelijk ingewikkeld. Vaak gebruikte ik een kruidenpasta ...
kweepeer recept

Kweepeer recepten: de kweeperenparade

Kweepeer recepten: wat doe je ook alweer met kweeperen? Van een lieve vriendin van mijn moeder kreeg ik een flinke doos met kweeperen. Ik ken ...

Paleo rijstvervanger: gemalen bloemkool!

Een manier om rijst (ook een graan) te vervangen, is door bloemkool in een keukenmachine heel fijn te malen tot korrels ter grootte van rijstkorrels. ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *