Zoete radijs chips (met radijs uit eigen tuin!)

Moestuinieren, de boerin in mezelf vinden…

Sinds enkele jaren heb ik een moestuin. Elk jaar wordt mijn oogst wat uitgebreider en ingewikkelder. Dit jaar is daarvan echt het toppunt geworden… Ik heb een aantal moestuinbakken in de tuin gezet en dat maakt dat ik erg ‘georganiseerd’ kan moestuinieren. Heerlijk om groenten en fruit uit je eigen tuintje te kunnen eten. Alles wat ik binnen voor heb gezaaid is een maand of twee geleden buiten in de kweekkas gegaan en staat, sinds dit weekend, in de tuin te pronken! Ik had nogal overdreven met het aantal radijsjes wat ik gezaaid had… met als gevolg dat ze ondertussen mijn neus uitkomen. Dus ben ik op zoek gegaan naar wat je allemaal kunt maken van radijsjes. Ik kwam uit bij een heel simpel recept voor radijs chips, wat ik verder heb aangepast naar mijn smaak. En ze waren lekker! Zo lekker, dat ik alweer nieuwe radijsjes heb gezaaid …

88

Hoe gezond zijn radijzen?

Radijs bevat veel vitamine C, K en vitamine uit het B-complex. Daarnaast bevat het veel verschillende mineralen, zij het niet in al te grote hoeveelheden; er zit kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer en mangaan in de radijs.

Radijsjes bevatten veel vezels, en die zijn goed om andere voedingsstoffen beter te laten verteren. En, voordelig voor de lijn, ze bevatten erg weinig calorieën! Dat is weer mooi meegenomen, toch? Hoe verser/onbewerkter je ze eet (bv uit het vuistje), hoe meer voedingsstoffen ze bevatten.

Hoe gaat dat in zijn werk, chips maken van radijsjes?

Neem een aantal radijzen (ik had 7 hele grote radijzen) en kook deze in een kleine 5 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en snij ze in hele dunne plakjes. Dat laatste is best nog wel een uitdaging.

Maak in een bakje een sausje van olijfolie, zeezout, honing en kaneel (mijn verhoudingen waren 1 eetlepels olijfolie, flinke snuf zout, 1 eetlepel honing en flink wat kaneel). Meng dit goed door elkaar en haal daarna elk plakje radijs door dit mengsel.

Leg alle plakjes op een bakpapier en bak ze in ongeveer 50 minuten op 100 a 110 graden af. Draai de plakjes regelmatig om. Als ze wat bruinig worden, zijn ze goed (zie foto hieronder).

Laat ze smaken!

87

kinderen gezonder leren eten

Hoe kan je kinderen gezonder leren eten?

Verdorie, voor de zoveelste keer wilde mijn jongste neefje alweer niet van de verse spinazie eten. Popeye mag dan wel zijn held zijn, aan de ...
glutenvrije cake

Glutenvrije bosbessen cakejes

Zin in zoetigheid… Zomaar even de voorraadkast induiken, zit er helaas niet meer in voor mij sinds de ontdekking van mijn Gluten-pinda intolerantie. Daarnaast wil ...
Manuka honing

De voordelen van Manuka honing

Manuka honing. Niet iedereen zal het kennen, maar door de steeds breder bekend geworden voordelen zien we deze honing steeds meer in de schappen van ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *