Drinkwater: haal je het zelf uit de natuur of is kraanwater toch beter?

Eén van de meest belangrijke en makkelijkste dingen die je nu per direct kan doen om je gezondheid te verbeteren is een glas water te drinken. Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht en de hele dag door raken we dit vocht op verschillende manieren kwijt. Dit gebeurt door middel van zweten, urine of onze uitademing. Als je dit te weinig aanvult dan zal je klachten ervaren als vermoeidheid, sufheid, verwardheid en hoofdpijn. Daarom moeten we elke dag zo’n 1,5 tot 2 liter water drinken. Nu heb je misschien de neiging om naar de kraan te lopen en daar je water vandaan te halen, maar is het niet gezonder om het daadwerkelijk uit de natuur te halen?

Kraanwater

In principe zijn er twee soorten water. Water dat we direct kunnen drinken en water dat eerst nog behandeld moet worden. Kraanwater moet altijd eerst behandeld worden voordat wij het kunnen drinken. In Nederland komt het meeste kraanwater uit grondwater. De belangrijkste bronnen voor dit water zijn het IJsselmeer en verschillende grote rivieren. Het opgevangen water wordt dan gezuiverd van bacteriën en verschillende chemische, schadelijke stoffen. Kraanwater bevat daarbij verschillende mineralen zoals calcium, magnesium, natrium en kalium.

Fleswater

In Nederland mogen we spreken van geluk omdat ons kraanwater van ongekende kwaliteit is. Het kraanwater is zelfs beter dan water in flessen aangezien kraanwater zich aan nog veel strengere regels moet houden. Fleswater in Nederland komt veelal uit dezelfde grondbronnen als kraanwater, maar omdat het zo dicht mogelijk bij de natuur moet blijven staan zijn er Europese richtlijnen die aangeven dat fleswater minder gezuiverd moet worden.

Voordat we nog maar aan de discussie beginnen of je beter kraanwater kan drinken of toch water zelf uit de natuur kan filteren kunnen we al concluderen dat je het kopen van plastic flessen met water zoveel mogelijk moet vermijden. Dit omdat de plastic flessen zelf slecht zijn voor het milieu, er in dit water microplastic zit van de flessen en de productie enorm vervuilend is.

Drinkwater uit de natuur

Los van kraanwater kan je er ook voor kiezen om water zelf uit de natuur te drinken. Als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent in de bossen en je treft een beekje, kan je dit water dan zomaar drinken? Er zitten twee verschillende risico’s aan water drinken uit de natuur. Zo kan het zijn dat je bacteriën, virussen of parasieten drinkt of dat je giftige, chemische stoffen drinkt.

Stel je komt tijdens je wandeling een waterbron tegen, dan kan je ervan uitgaan dat dit water redelijk gefilterd is. Een bron is een plek waar het water terecht komt nadat het door verschillende lagen grond is geweest. Het zand heeft dan het water al grotendeels gereinigd. Echter weet je nooit helemaal zeker of alle risico’s hiermee verdwenen zijn.

Wat je in dit geval kan doen is het water koken om micro-organismen te doden. Een nog wat makkelijkere manier is het water filteren. Waterfilters zorgen ervoor dat je een groot deel van de parasieten en bacteriën verwijderd uit het water. Echter blijven virussen dan nog wel leven, die kan je dan weer elimineren door met een speciale fles het water in de zon te leggen.

Zoals je ziet kost het best wat moeite om er zeker van te zijn dat water uit de natuur veilig te drinken is.

Kraanwater vs natuurwater

Als we het puur over Nederland hebben wint kraanwater iedere wedstrijd. Het is veilig, gezond, niet belastend voor het milieu, vers en schoon. Bij het drinken van natuurwater zal je altijd eerst een waterfilter moeten gebruiken. Zelfs daarna heb je niet de volledige zekerheid dat alle virussen uit het water zijn gereinigd.

Wanneer je naar het buitenland reist is het altijd van belang om eerst te controleren of het kraanwater daar veilig te drinken is. In sommige gevallen is het in het buitenland namelijk wel verstandiger om natuurwater te filteren, maar dit ligt volledig aan de bestemming.

Hoe dan ook kan je dure plastic flesjes met water het beste laten staan aangezien die uit dezelfde bron komen als Nederlands kraanwater maar wel in vervuilende plastic flesjes zitten.

12 Manieren om je zere keel te verlichten

Een keelpijn is geen pretje. Het kan het spreken of slikken bemoeilijken en behoorlijk pijnlijk zijn. In dit artikel ontdek je 12 manieren om snel ...
melk is ongezond

Dat zit niet (melk)snor

‘Melk is goed voor elk’ of ‘Melk, de witte motor’, deze slogans kent iedereen. Het drinken van melk zit diep in onze cultuur geworteld. Want ...

De kunst van het kleine geluk

Een ding is zeker: het Coronavirus heeft onze hele wereld op zijn kop gezet. Met alle restricties van dien is niets meer hoe het was. ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *