5 supplementen die je huid ondersteunen

We gebruiken allerlei crèmes om onze huid in topconditie te houden, maar ook de juiste supplementen kunnen je hierbij een handje helpen. Er zijn tegenwoordig vele verschillende supplementen verkrijgbaar die je huid ondersteunen en je huid van binnenuit voeden. Hoewel je door middel van gezonde voeding al heel ver komt, is een goed supplement voor sommige mensen onmisbaar. Welke supplementen zijn dit, en hoe werken ze precies? In dit artikel lees je er alles over!

Zorg voor een goede basis

De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het beschermt je organen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, reguleert je temperatuur, en voorkomt dat je uitdroogt. Ook maakt je huid onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Een goede verzorging van de huid is dan ook onmisbaar.

Misschien is het je wel eens opgevallen dat als je gezond eet, je huid er vrijwel direct beter uitziet. Als je voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, en andere voedingsstoffen binnenkrijgt (en in de juiste hoeveelheden), kan je huid dan ook optimaal functioneren. De onderstaande supplementen kunnen je hierbij een handje helpen.

Vitamine A

Vitamine A staat ook wel bekend als retinol en wordt vaak toegevoegd aan huidcrèmes. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van de huidcellen. Door middel van vitamine A houd je je huid soepel, en bovendien werkt het uitstekend als anti-aging ingrediënt. Ook als je last hebt van puistjes kan extra vitamine A in de vorm van een supplement helpen, omdat vitamine A ontstekingen vermindert.

Biotine (vitamine B8)

Biotine, oftewel vitamine B8, werd vroeger wel eens vitamine H (van huid) genoemd.1 Vitamine B8 komt in veel voedingsmiddelen voor, dus de kans dat je een tekort krijgt is vrij klein. Zeker als je rookt, drinkt, of borstvoeding geeft is een biotine supplement echter geen overbodige luxe om je huid gezond(er) te houden.

Biotine speelt een belangrijke rol bij het verwerken van vet en suiker. Daarnaast zorgt deze vitamine voor de productie van bepaalde vetzuren. Door middel van deze vetzuren kunnen andere belangrijke vitamines goed opgenomen worden door het lichaam. Biotine zorgt er daarmee voor dat de huid gezond en elastisch blijft. Een tekort aan biotine uit zich dan ook in een droge, ruwe huid. Zeker als je een tekort hebt, kan een biotine supplement effect geven.

Vitamine C

Een vitamine C supplement kan de aanmaak van collageen stimuleren.2 Vanaf een leeftijd van ongeveer 25 jaar maakt je lichaam minder collageen aan, waardoor huidveroudering ontstaat. Door voor voldoende vitamine C te zorgen, zorg je er dus voor dat je huid stevig en elastisch blijft. Vitamine C is tevens een belangrijke antioxidant – een stof die vrije radicalen in het lichaam onschadelijk maakt. Om die reden is vitamine C onmisbaar als het om een goede huidverzorging van binnenuit gaat.

Vitamine D

Zoals we al zeiden maakt je huid zelf vitamine D aan onder de invloed van zonlicht. In Nederland hebben veel mensen echter een tekort aan vitamine D doordat we (helaas) niet zo vaak van het zonnetje kunnen genieten. Vitamine D supplementen kunnen dan uitkomst bieden. Deze vitamine heeft – net als vitamine C – een antioxiderende werking. Daarnaast werkt vitamine D ontstekingsremmend. Een te laag gehalte aan vitamine D kan dan ook bepaalde huidaandoeningen zoals acné en eczeem veroorzaken of verergeren.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren halen we voornamelijk uit vette vis. Aangezien veel mensen te weinig of helemaal geen vis eten, zijn visolie pillen daarom steeds populairder geworden. Omega-3 houdt je huid gezond en soepel en verbetert de huidbarrière. Samen met een aantal andere stoffen vormt omega-3 het natuurlijke ‘waslaagje’ van je huid. Dit laagje zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft en beschermd wordt tegen allerlei schadelijke stoffen.

Speciale supplementen voor de huid

Naast de genoemde supplementen zijn er natuurlijk ook specifieke supplementen voor het haar verkrijgbaar die allerlei vitamines, mineralen en voedingsstoffen combineren. Voordat je een supplement voor je haar koopt, kun je het best goed uitzoeken of je door je huidige voedingspatroon wellicht een tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof. Ook voorkom je daarmee dat je een supplement koopt dat je helemaal niet nodig hebt (en wellicht zelfs een overschot creëert).

Door voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen kun je dus een heleboel huidproblemen voorkomen. Zorg er daarnaast ook voor dat je je huid goed van buitenaf verzorgt. Reinig en hydrateer je gezicht goed en gebruik de juiste producten, afgestemd op jouw type huid. Drink voldoende water, en zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Zo doe je er alles aan om een mooie huid te bevorderen.

ijzertekort voeding met ijzer

IJzertekort: oppassen als je geen vlees eet

Vanwege het recente rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over de relatie tussen consumptie van vlees en ontstaan van kanker heb ik besloten dit blog te schrijven: ...
Hoe kom je van brandend maagzuur af?

Hoe kom je van brandend maagzuur af?

Brandend maagzuur is een probleem waar veel mensen wel eens te maken hebben. Gelukkig valt er iets aan te doen. Lees hier hoe je ervan ...
Foto door Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/strikte-vrouwelijke-leraar-met-boek-wijzend-op-krabbelde-schoolbord-3771074/

Tips om je geheugen en concentratie te verbeteren

Iedereen wil een scherp geheugen en een betere concentratie. Gelukkig zijn er manieren om dit zelf te verbeteren. Lees ze hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *