Zijn voedingssupplementen écht nodig?

De klok is gisteren een uur achteruit gezet naar wintertijd. De herfst laat al van zich horen en menigeen is verkouden of heeft te maken met een lage weerstand. In mijn praktijk kenmerkt dit jaargetijde zich door clienten die kwakkelen en moe zijn. Mijn advies is daarbij om voldoende rust te nemen, extra goed op voeding te letten én voedingssupplementen te gebruiken. De vraag dit ik dan dikwijls krijg is: “Is het écht noodzakelijk om naast een gezond voedingspatroon en leefstijl voedingssupplementen te gebruiken? Mijn antwoord is dan JA!”

De basis is natuurlijk een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en een leven in balans qua inspanning en ontspanning. Want onze voeding is helaas niet meer wat het vroeger was doordat er veel grond is uitgeput, luchtverontreiniging is en er diverse bewerkingen aan te pas komen. Helaas ook bij biologische voeding krijgt men niet meer de hoeveelheid aan vitaminen en mineralen binnen zoals vele jaren terug.

Toch is het nog steeds de beste keuze om voor biologisch te kiezen. Biologische groenten bevatten geen bestrijdingsmiddelen en zijn gekweekt op onbewerkte ondergrond. Respect voor mens dier en milieu staat voorop bij biologische veeteelt en biologische (dynamische) landbouw.

Ook is ons lichaam onder invloed van steeds meer stress in het dagelijkse leven en dat is een belangrijke oorzaak van het feit dat ons lichaam minder van vitaminen, mineralen en aminozuren opneemt. Zelfs als we alle activiteiten zonder stress en spanningen doen, vergen we nog veel van ons lichaam. Kortom, minder volwaardige voeding een drukt leven, maar ook luchtverontreiniging en bijvoorbeeld straling van mobieltjes zorgen er samen voor dat extra aanvullingen noodzakelijk zijn.

Ik vergelijk het wel eens met een topsporter die heeft ook een uitgebalanceerd dieet, let overal op, maar gebruikt vaak wel suppletie. Een voorbeeld van die extra aanvulling zijn essentiële vetzuren. Daar heeft iedereen behoefte aan en het is inmiddels bekend en bewezen dat er toch een tekort heerst onder de bevolking van de goede vetzuren. Om aan de juiste hoeveelheid vetzuren te komen zou u 2 tot 3 keer per week een portie vette vis moeten nuttigen. Maar doet u dat echt? En is die vis zelf dan wel gezond genoeg? Want de oceanen zijn er slecht aan toe en vis bevat vaak kwik en zware metalen. Het kan dus voor u een goede keuze zijn om te kiezen voor extra aanvulling van essentiële vetzuren naast uw voeding.

Om uw algehele gezondheid op peil te kunnen houden, is het raadzaam om naast gezonde voeding bijvoorbeeld ook een extra multi vitamine te nemen. En denk bijvoorbeeld tijdens de herfst en wintermaanden aan extra vitamine D en vitamine C, maar ook antioxidanten kunnen u helpen bij het ondersteunen van een goede gezondheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor alle leeftijden en type mensen goede producten verkrijgbaar.

Geniet van de prachtige herfst, ontspan in de natuur door een fijne wandeling, kokkerel met de herfstgroente zoals pompoen en u geeft uw immuunsysteem daarmee een positieve boost.

Gezonde groet,

Danielle Ooteman – team Fitplein

Holistisch schoonheidsspecialiste & voedingsdeskundige

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *