wil je de griep voorkomen of inkorten?

Mijn hele familie slikt sinds het jaar van de mexicaanse griep in alle “r” maanden vlierbessensap. Hieronder leg ik graag uit waarom.

Het griepvirus slaat enorm om zich heen en al weken heeft Nederland te maken met een griepepidemie. We spreken van een epidemie als meer dan 50 mensen zich met griepverschijnselen melden bij een huisarts per 100.000 mensen. Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenza virus, daarom wordt griep ook wel influenza genoemd. Het virus infecteert de luchtwegen en geeft vaak koorts, hoofdpijn, hoesten, gewrichtspijn, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, gevoel van zwakte en verlies van eetlust.
Griep wordt meestal niet behandeld. Rust nemen, vaak je handen wassen, voldoende water drinken en de griep goed uitzieken zijn bekende adviezen. Diegenen die voor de griepprik hebben gekozen komen dit jaar van een koude kermis thuis aangezien “het vaccin uit een cocktail van drie griepvirussen bestaat, maar de groep variant die nu stevig rondwaart in het land is uitgerekend een vierde variant.” Bron: AD

Er is echter een natuurlijk middel, Sambucol, dat de griep kan voorkomen en/of de griep kan inkorten en het herstel kan bevorderen. Het hoofdbestanddeel van Sambucol is zwarte vlierbessenextract en heeft diverse (in middelgrote groep) bewezen wetenschappelijke onderbouwingen ten aanzien van de effectiviteit bij griep. De studies die wij hieronder noemen zijn gebaseerd op dit zwarte vlierbesextract (Sambucos nigra L) – merknaam Sambucol. Reden dat we specifiek Sambucol uitkiezen is omdat met dit middel het meeste onderzoek is gedaan.

Het medicinale gebruik van de vlierbes is niets nieuws. In oude medicinale teksten, wordt de nederige zwarte vlierbes al eeuwen genoemd als een multi-functionele behandeling. In 400 voor Christus, refereerde Hippocrates de vlierbes struik als een ‘medicijnkastje’ vanwege zijn ruime toepassing. Hippocrates was een Griekse arts. Hij wordt gezien als de grondlegger van de westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke i.p.v. bovennatuurlijke oorzaken van ziekte zag. Lichamelijke disbalansen zouden volgens Hippocrates met een dieet behandeld moeten worden. “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Deze stelling werd ruim 2300 jaar geleden door Hippocrates bedacht en is tegenwoordig nog steeds actueel.

Welke wetenschappelijke studies zijn er over Sambucol?

  1. Volgens Pubmed: Sambucol producten zijn gebaseerd op gestandaardiseerd zwart vlierbesextract. Het zijn natuurlijke remedies met antivirale eigenschappen, special tegen verschillende stammen van het influenzavirus. Sambucol is (in vitro) bewezen effectief te zijn tegen 10 stammen van het influenza virus. In een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde studie, reduceerde Sambucol de duur van de griep symptomen met 3 tot 4 dagen.
  2. Een andere studie op Pubmed schrijft: Verschillende in vitro onderzoeken samen met 2 verkennende onderzoeken met mensen en een open studie met chimpansees geven aan dat het waterige vlierbes extract Sambucol behulpzaam kan zijn bij de behandeling van virale griep infecties. Deze veelbelovende effecten zouden moeten worden onderbouwd met grondigere studies.
  3. Het tijdschrift van Internationaal Medisch Onderzoek (opmerking: er wordt dan een pdf gedownload met het onderzoek) merkt op dat vlierbes extract een bewezen behandeling is, refererend aan een ander onderzoek: Vlierbes is al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde om griep, verkoudheden en sinusitis (voorhoofds- en bijholteontsteking) te behandelen en wordt genoemd om zijn antivirale werking tegen influenza en het herpes simplex (koortslip). Wij onderzochten de effectiviteit en veiligheid van orale vlierbessensiroop om influenza A en B infecties te behandelen. Zestig patiënten (leeftijd 18-54 jaar) met minder dan 48 uur griep achtige symptomen werden ingeschreven in deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie gedurende het griep seizoen in Noorwegen van 1999-2000. Patiënten ontvingen 5 dagen lang 4 maal daags 15 ml vlierbessensiroop OF een placebo siroop, en registreerden hun symptomen. Symptomen werden ongeveer 4 dagen eerder verlicht en het gebruik van medicatie was behoorlijk minder bij de groep die vlierbessen extract kregen t.o.v. de placebo groep. Vlierbessen extract lijkt een efficiënte en veilige behandeling tegen de griep.

Alle studies geven aan dat aanvullend onderzoek nodig is en zou moeten plaats vinden. In een opvolgend artikel zullen wij in contact treden met betrokkenen waarom dit niet op grote schaal gebeurt bij zo’n veelbelovend middel.

Heel veel beterschap als je ziek bent en voor diegenen die nog niet geïnfecteerd zijn: voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je weerstand goed blijft, slaap goed, eet voldoende groente en fruit, neem extra rust, drink voldoende water, kruidenthee en suppleer met Sambucol.
Gezonde groet,
Jan Bart – Team Fitplein
Verdere bronnen: Wikipediawww.symptomen-griep.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *