Europees parlement stemt over hormoonverstorende stoffen!

HEEFT JOUW TANDPASTA, HAARDROGER, TOMATEN IN BLIK HORMOONVERSTORENDE STOFFEN?

Het Europees Parlement heeft 4 oktober j.l. gestemd over de criteria die bepalen wat een chemische stof tot een hormoonverstorende stof maakt. Hormoonverstoorders hebben een impact op de hormoonhuishouding van de mens en kunnen dus schadelijk zijn. Wetenschappers stelden zo al een lijst van ruimt 800 van deze stoffen samen. Je vindt ze in heel wat producten terug die we dagelijks gebruiken zoals plastic artikelen, voeding in blik, cosmetica, tandpasta, schoeisel, haardrogers etc. etc. Lees snel het artikel dat 3 oktober 2017 werd gepubliceerd door De Standaard in België. Wil je graag zónder hormoonverstorende stoffen? Winkel dan op onze webshop superfoodmarkt.nl want wij selecteren uitsluitend veilige, gezonde en puur natuurlijke producten.

Deze spullen verstoren uw hormonen

Het Europees Parlement stemde 4 oktober j.l. over de criteria die bepalen wat een chemische stof tot een hormoonverstorende stof maakt. Hormoonverstoorders hebben een impact op de hormoonhuishouding van de mens en kunnen dus schadelijk zijn. Wetenschappers stelden zo al een lijst van ruim 800 van deze stoffen samen. Je vindt ze in heel wat producten terug die we dagelijks gebruiken. Een overzicht.

Bisfenol A (BPA)

Deze stof wordt gebruikt om plastic hard te maken. BPA is een onderdeel van polycarbonaat plastic en epoxyharsen. Brilmonturen, computers, plastic verpakking, drinkflessen en kassabonnetjes kunnen BPA bevatten. Blootstelling aan BPA gebeurt vooral via voedsel en drank omdat BPA in kleine hoeveelheden kan vrijkomen uit verpakkingsmateriaal. 

Ftalaten

Sommige ftalaten doen dienst als weekmakers voor kunststoffen. Opblaasbaar speelgoed, plastic tassen, kunststofvloeren en -tegels, schoenen, maar ook kauwgom, medicijnen, en verzorgingsproducten (zeep, shampoo, nagellak) kunnen sporen van deze stof bevatten.

 

Polygebromeerde difenylether

Deze vlamvertragende stof zit in verschillende huishoudelijke voorwerpen. Meubels, stoffen en tapijten. Deze stoffen werden ook gebruikt in bepaalde huishoudtoestellen, zoals bijvoorbeeld haardrogers. 

Chemische UV-filters

Deze stoffen worden gevonden in zonnebrandcrèmes en cosmetica. Naast de vele miljoenen mensen die hieraan blootgesteld worden, bedreigen de producten ook het zeeleven. Tijdens het zwemmen wassen deze UV-filters immers af. 

 Triclosan

Een antibacteriële stof die we terugvinden in verzorgingsproducten. Tandpasta, zeep, shampoo, lotions, deodorant, en aftershave zijn enkele voorbeelden.

 Parabenen

Deze conserveringsmiddelen beschermen tegen schimmels en bacteriën. Ze worden gebruikt in verzorgingsproducten, genees- en voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden zijn E214 en E218, beide vaak voorkomend in saladedressings, sauzen, en vis in blik. 

 Pesticiden

Bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte kunnen ook hormoonverstorend werken.

  

Hoe kunnen we in het dagelijkse leven hormoonverstoorders vermijden?

  • Was textiel, maar ook keukengerief voor je ze de eerste keer na aankoop gebruikt.
  • Verlucht je huis voldoende, zeker na aankoop van nieuwe meubelen, elektronica en na schilderwerken.
  • Vermijd producten met parabenen, parfums, aroma’s en een ‘antibacteriële werking’.
  • Verwarm je eten in de microgolf in glas of porselein.
  • Poets bij voorkeur met ecologische schoonmaakproducten en stof minstens eenmaal per week af, want hormoonverstoorders stapelen zich op in huisstof. Dat laatste is extra belangrijk als je kleine kinderen hebt: zij kruipen beter niet in het stof rond. De Gezinsbond heeft ook een informatiebrochure voor zwangere vrouwen rond hormoonverstoorders.

Bron: http://m.standaard.be/cnt/dmf20171003_03109875

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *