Test je gezondheid: meet de verzuring van je lichaam

Ons leven en onze gezondheid zijn gebaseerd op de instandhouding van ons inwendige milieu. Binnen dit inwendige milieu is het zuur-base evenwicht van groot belang. Het lichaam zélf geeft hieraan zeer hoge prioriteit. Zo wordt wanneer het bloed te zuur is, calcium aan de botten onttrokken om het bloed te alkaliseren.

Zelfs het ademhalingscentrum in de hersenen wordt gestuurd door de zuur-base balans. Dit centrum reageert primair op een te hoog koolzuur gehalte in het bloed, veroorzaakt door verzuring, en niet op een zuurstoftekort, hetgeen voor de hand zou liggen. Hoewel de kennis van het zuur-base milieu nog onvolledig is, wordt in de alternatieve geneeskunde het grote belang ervan algemeen erkend.

Wat is PH-waarde van je lichaam precies?

pH is afgeleid van het Latijnse potentia hydrogenii en betekent: “werkzaamheid van de waterstof”. Het is een maat voor de concentratie waterstof-ionen in oplossingen en geeft aan hoe zuur of basisch iets is. Hoe hoger de concentratie waterstof-ionen is, hoe zuurder de oplossing. Oplossingen met lagere hoeveelheden waterstofionen zijn basisch (alkalisch).

De mate van zuur-base wordt weergegeven op een pH schaal van 1 tot 14. Hierbij staat 1 voor zéér zuur en 14 voor zéér basisch (alkalisch). De neutrale pH waarde is 7. De toename in pH is logaritmisch wat wil zeggen dat een pH waarde van 6, 10 maal zo zuur is als een pH van 7. Een pH-waarde van 5 is dan 100 maal zo zuur als een pH-waarde van 7.

phwaarde-verzuring

Een goede zuurgraad in het lichaam is één van de meest kritische factoren voor een goede gezondheid. Tijdens de stofwisseling worden voortdurend zure eindproducten gevormd. Kleine schommelingen in de pH-waarde kunnen drastische veranderingen van het metabolisme in de cellen tot gevolg hebben en zo storingen veroorzaken.

Oorzaken van verzuring

 • Slechte voeding
 • Overmatig alcohol en suikergebruik
 • Slechte eetgewoonten
 • Milieu invloeden
 • Verminderde functie van lever, nieren of longen
 • Weinig beweging
 • Roken
 • Crash dieten
 • Overmatig sporten
 • Stress
 • Veroudering

Meer over pH waardes en pH meten

meten-phEen goede zuurgraad in het lichaam is één van de meest kritische factoren of voor een goede gezondheid. Een niet optimale zuur/base-balans kan leiden tot allerlei ziekten.
Om een goed beeld te krijgen meet dan een week lang de pH-waardes van je urine. Meet deze voor het ontbijt, midden op de middag en midden op de avond. Meet niet direct na een maaltijd, omdat dit de zuurgraad altijd iets naar beneden haalt. Ochtendurine kan een lagere pH-waarde hebben (tussen 5,5-6.0).

Houd de resultaten zeker bij tijdens een detoxkuur. Een goede detoxkuur zal de pH van de urine laten stijgen tot 7 a 8. Een pH onder de 7 is zuur te noemen en een indicatie voor verzuring of ziekte.

Meet nu meteen je pH waarde zelf


Hoe kun je je pH waarde zelf verbeteren? 

Eet vochthoudende producten, zoals groenten, fruit en kruidenthee en natuurlijk veel water drinken. Verder kunnen Spirulina en Chlorella ook helpen om de zuurgraad te verbeteren. Voor meer informatie kun je ook terecht bij een natuurarts.

Superfoods

Superfoods zijn krachtige, geconcentreerde voedingsmiddelen met groot vermogen ons lichaam te voeden en te herstellen. Omdat superfoods zeer sterk zijn, vanwege hun hoge vitaliteit kunnen ze verbouwd worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn. Superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen. Als krachtige en duurzame bron van onder andere goede eiwitten, vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten, vetten en olien, essentiele aminozuren en vetzuren.

superfoods-overzicht

Superfoods bestaan uit verschillende plantaardige en biologische voedingsproducten zoals chlorella goji-bessen, cacaobonen (rauwe chocola), hennepzaad, maca, spirulina, producten van bijen, kokosvet en nog talloze andere producten.

Bron:David Wolfe.

2 reacties op “Test je gezondheid: meet de verzuring van je lichaam”

 1. Geachte lezer , begrijp ik het goed dat een goede zuurgraad 7 moet zijn of daarboven.?
  Dank u bij voorbaat voor Uw antwoord. Mijn meeting is 6.5

 2. Hallo, ik meet regelmatig de zuurgraad van mijn urine omdat ik mij al geruime tijd heel slecht voel, heel slecht slaap, 3 a 4 keer moet opstaan om te plassen en bloedonderzoek niets aanwijst. De PH ’s morgens is meestal rond de 7 maar de rest van de dag is het nooit meer dan 5,5 soms zelfs 5. Ik eet heel veel groenten en fruit, noten en zaden, drink de hele dag kruidenthee en water, eet superfoods, drink nooit alcohol, rook niet, sport niet extreem. Is dat niet vreemd dat de ochtendurine een hoger getal heeft dan die van overdag.? Dank voor een antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *