Hoe zorg je voor de ideale nachtrust in een kinderkamer

Een goede nachtrust is van essentieel belang voor je kind. Niet alleen om uit te rusten, maar ook voor de ontwikkeling! De nachtrust heeft namelijk invloed op zowel de groei van het lichaam als van de hersenen. Bovendien slaap je zelf ook veel beter als je kind goed slaapt. Door te zorgen dat de kinderkamer optimaal is ingericht, vang je dus twee vliegen in één klap! Hieronder vertellen we je waar je daarbij op moet letten.

Het bed

Allereerste vereisten voor een goede nachtrust zijn een goed bed, een comfortabel matras en fijn beddengoed. Kies voor een bed van hout, dat zodanig is ontworpen dat het voor de leeftijd van je kind geschikt is. Daarnaast is ook de plaats in de kamer een belangrijke factor. Zet het bed niet vlak naast de verwarming of daar waar de zon volop schijnt. Zelfs als de gordijnen dicht zijn, is die plek meestal te warm en te licht. Zet het bed het liefst met het hoofdeinde tegen het midden van de muur, zodat de ruimte rondom het bed vrij is. Plaats het ook zo dat je kind vanaf het bed de deur kan zien, dat geeft hem/haar een veilig gevoel.

Laat je bij Petite Amélie inspireren op het gebied van babybedjes, co sleepers, peuterbedden en meubels voor in de kinderkamer.

Raambekleding

Goede, verduisterende raambekleding is ook belangrijk, aangezien melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd, in het donker wordt aangemaakt. Je voorkomt bovendien dat je kind vroeg wakker wordt doordat de kamer te licht is. Een klein nachtlampje kan geruststelling bieden voor kinderen die in elk donker hoekje een monster zien.

Zorg voor een rustgevende inrichting

Teveel prikkels kunnen de nachtrust van je kind negatief beïnvloeden en rondslingerend speelgoed op de grond, of plaatjes op het behang kunnen er in het donker angstaanjagend uit zien.  Kies daarom voor rustige, lichte kleuren en niet al teveel prints voor wat betreft muren, gordijnen, kleden, beddengoed etc. Wil je graag een vrolijk behang of gordijn met print? Zorg dan dat het hoofdeinde van het bed naar die kant is gericht, zodat de prints vanuit bed niet te zien zijn. Ook een opgeruimde kamer is rustiger en biedt minder prikkels.

Temperatuur

Je denkt er misschien niet direct aan, maar de juiste temperatuur is vooral bij jonge kinderen erg belangrijk, aangezien zij hun lichaamstemperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je kind niet op de tocht ligt, maar ook om de kamer goed te luchten.

Hier lees je daar meer over.

Slaapritueel

Behalve de inrichting van de kamer, kun je ook letten op het ritueel bij het naar bed gaan. Door elke dag dezelfde tijd en procedure aan te houden, creëer je veel rust voor je kind. Het weet namelijk van te voren precies waar het aan toe is. Tip: maak een voorleesverhaaltje in bed onderdeel van het ritueel. Dit is fijn voor jou en je kind en het is duidelijk dat het daarna ‘lamp uit en slapen’ is.

Bij Fitplein is het mogelijk om een gastblog te schrijven en te publiceren op ons platform. Door deze gastblogs te publiceren is het voor ons mogelijk om jou als lezer te informeren over onderwerpen waar ons team niet zo in thuis is. Zou je zelf eens een gastblog willen schrijven neem dan vooral contact met ons op!

De 8 ultieme Skin Food-tips!

Wat ben ik verslááfd aan Weleda’s Skin Food. Een topproduct voor elk huidtype, elke leeftijd, gezicht, lichaam, handen en voeten. In deze blog geef ik ...
Paleodieet kitchen staples

De Paleo kitchen staples: Essentiële producten voor je Paleodieet

Als je het Paleodieet volgt is het slim altijd de essentiële producten, ofwel de kitchen staples, alvast in huis te hebben. Lees hier wat niet ...
banaan-boekweit-pap

Romige banaan- boekweit pap

Banaan, fruit, boekweit, een voortreffelijke combi om de dag mee te starten. Romige banaan- boekweit pap, vol energie, vitamines, kortom alles wat je lichaam nodig ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *