Vitamine D vermindert klachten coronavirus

De relatie tussen het coronavirus en vitamine D is een hot item. En dat is niet zo gek, want vitamine D is een ware krachtpatser voor het versterken van je immuunsysteem. Zorg ervoor dat jouw vitamine D gehalte op peil is en breng je weerstand in topconditie.

Tijdens deze pandemie is het belangrijker dan ooit om je immuunsysteem op te krikken. Vitamine D supplementen, oftewel een klein bommetje vol zonlicht, helpt je daarbij.

Belangrijke vitamine tijdens coronacrisis

Vitamine D kan beschermen bij infecties van de luchtwegen. Sinds kort is gebleken dat het je ook beter weerbaar maakt tegen de gevolgen van het coronavirus. Uit internationale studies is gebleken dat personen met een tekort aan vitamine D zich veel beroerder voelen bij een coronabesmetting. “Vitamine D kan een besmetting met het coronavirus niet voorkomen”, legt Dr. Dennis Poland, specialist laboratoriumgeneeskunde, uit. “Wel kan het ervoor zorgen dat je een stuk minder last hebt van de symptomen en het ziektebeloop dus een stuk milder is. Vitamine D kan in dit geval dus veel belangrijker zijn dan we denken.”

Strijden tegen virusdeeltjes

Als je vitamine D gehalte in je lichaam op peil is, kun je alsnog het coronavirus dragen. Door vitamine D lijkt het coronavirus minder in staat om de cellen binnen te dringen en vitamine D lijkt ervoor te zorgen dat de schade van de virusdeeltjes wordt beperkt. Waar haal je dan precies vitamine D vandaan? Je vindt het vooral terug in vette vis, zoals haring, makreel, zalm en paling. Echter, zou je daar dagelijks zo veel van moeten eten om voldoende vitamine D uit te halen, dat dit alleen niet voldoende is. Je lichaam maakt ook zelf vitamine D aan uit zonlicht. Dat gebeurt in Nederland alleen met het zonlicht van mei tot en met september tussen 11.00 en 15.00 uur. De rest van het jaar is de zon niet sterk genoeg voor ons lichaam om vitamine D aan te maken. Daarnaast dragen we vaak beschermende kleding en maken mensen met een donkere huidskleur minder goed vitamine D aan. Dit alles zorgt bij een groot deel van de bevolking voor een tekort aan vitamine D.

Test je vitamine D gehalte

Zeker nu we door de coronamaatregelen meer tijd binnen doorbrengen, is de kans groot dat je een tekort aan vitamine D hebt. Gelukkig is er een makkelijke en effectieve manier om dit te meten, namelijk met de PostYourLab methode. “Bij PostYourLab hebben we een methode ontwikkeld waardoor je niet meer naar de huisarts of prikpoli hoeft om je bloed te laten testen op vitamines en mineralen. Met een vingerprik thuis voer je zelf een bloedafname uit, welke je per post vervolgens terugstuurt naar het laboratorium”, aldus Dr. Poland. “Uit één vingerprik kunnen medisch laboranten 20 testen doen, waaronder vitamine D, B12, ijzer en magnesium. Ook meten we gelijk of je bloed antistoffen tegen corona bevat. Dat betekent dat je het coronavirus al hebt gehad en dat je een bepaalde mate van bescherming bij je draagt door die antistoffen.”

Gezond de pandemie door

Komt uit die test dat je een vitamine D tekort hebt? Dan is het aan te raden dit aan te vullen met vitamine D supplementen. De Europese en coronarichtlijnen adviseren hierin 20ug per dag. Zo doe jij er in elk geval alles aan om zo gezond mogelijk door deze pandemie heen te komen. Heb je toch klachten die passen bij het coronavirus, zoals verkoudheid, niezen, koorts, hoesten en benauwdheid? Of ga je op reis en heb je een document nodig om aan te tonen dat je niet besmet bent met corona? Dan hoef je tegenwoordig niet meer naar de teststraat voor een neus- en keelswab. Sinds kort is er in Nederland ook een corona speekseltest verkrijgbaar.

Corona speekseltest

Maar is een speekseltest dan net zo betrouwbaar als de test die in de teststraten wordt uitgevoerd? Ja! “De virusdeeltjes worden op een andere manier onderzocht, maar de uitkomst is hetzelfde”, verklaart Dr. Poland. “De monsters worden onderzocht in een geaccrediteerd laboratorium.” Het voordeel van de speekseltest is dat je niet uit huis hoeft, en niet lang hoeft te wachten op een afspraak. De test wordt bij je thuisbezorgd en binnen 24 uur na aankomst van het monster in het lab heb je al de uitslag. De uitslag vind je vervolgens online terug op een beveiligd portal.

Onderschreven door dr. Dennis Poland, specialist laboratoriumgeneeskunde

Specialist laboratoriumgeneeskunde Dr. Dennis Poland rondde in 2007 zijn opleiding Klinische Chemie af aan de Universiteit Leiden. Sindsdien is hij werkzaam als specialist laboratoriumgeneeskunde. Dr. Dennis Poland is medeoprichter van Labonovum, een innovatief Nederlands medtech bedrijf gespecialiseerd in medisch diagnostisch laboratoriumonderzoek. Onderdeel van Labonovum is PostYourLab. Dit biedt consumenten de mogelijkheid om middels een eenvoudige vingerprik thuis zelf een bloedafname uit te voeren, zonder bezoek aan huisarts of prikpoli.

Aanraders van de Superfoodmarkt:

Health junky, Fitplein blogger & communicatieadviseur

Mireille lived on Bonaire, the Netherlands Antilles, for more than two years. There she worked in marketing. Now back in the Netherlands, she is a communications advisor and regularly writes blogs for Fitplein. She likes to delve into a healthy lifestyle. “On Bonaire it was a challenge to exercise in that heat. My mountain bike was my best friend there in sport. Empty your head, be active and explore the island. Then take a dip in the Caribbean sea, cool off!

1 gedachte over “Vitamine D vermindert klachten coronavirus”

  1. Hey Mireille,

    Ik ben momenteel ook op zoek naar een vitamine D supplement, en ik vind je artikel heel diepgaand, maar ik kan even door de bomen het bos niet meer zin. Als ik al corona heb gehad, is het dan nog aan te raden om een vitamine D supplement te slikken? En welk supplement zou ik het best nemen? Ik heb al wat aanbieders vergeleken, en ben momenteel het meest overtuigd van deze van Flinndal (https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-d-tablet), maar wat denk jij van deze?

    Groetjes,
    Dorien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *