Hik jij aan tegen een volledig paleo kerstmenu? Heb je te weinig inspiratie? Niet nodig, hier nog wat ideetjes voor een Paleo kerstmenu.
Voorgerecht Paleo Makreelsalade
Ingrediënten paleo makreel salade:
- gerookte makreel
- geroosterde cherry tomaten
- gedroogde gojibessen
- fijngehakte bieslook
- geroosterd sesamzaad
- sla naar keuze
Ingrediënten dressing:
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel appelazijn
- zout en peper
- ¼ theelepel kurkuma
- 1 fijngehakt teentje knoflook
- ½ theelepel honing
Hoofdgerecht geroosterde groenten en zoete aardappelgratin
Geroosterde groenten en zoete aardappelgratin, heerlijk bij een groot stuk vlees zoals bijvoorbeeld een rollade
Ingrediënten geroosterde groenten:
- 1 kleine butternut pompoen
- 2 bietjes
- 2 uien
- 5 tenen knoflook
- balsamico azijn
- 2 takjes verse rozemarijn
- zout en peper
- olie
Hak alle groenten grof (behalve de knoflook die mag heel blijven) en hussel goed om met een flinke hoeveelheid balsamico azijn. Besprenkel de groenten met wat olie, peper en zout. Bak in de oven voor ongeveer 40- 50 minuten op 200 graden. De groenten zullen redelijk donker verkleuren maar dit komt door de balsamico azijn.
Ingrediënten zoete aardappelpuree:
- 3 gebakken zoete aardappels (aardappels met schil inprikken met een vork en 40-50 minuten bakken op 190 graden)
- 1/8 cup honing
- 1 ei
- ¼ cup roomboter
- ¼ cup kokosmelk
- 1 theelepel vanille extract
- zout naar smaak
Verwijder de schil van de zoete aardappel en doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Goed mixen tot er een mooie puree ontstaat. Doe de puree over in een kleine ovenschaal.
Ingrediënten voor de gratin:
- ½ cup amandelmeel
- 1 eetlepel kokosmeel
- 1 eetlepel honing
- snufje zout
- 2 eetlepels roomboter
- ½ cup fijngehakte pecannoten
Doe alles (behalve de pecannoten) in een keukenmachine en meng goed door. Meng op het laatst de pecannoten erdoor en verdeel dit mengsel over de puree. Zet 20 minuten in de oven op 170 graden.
Paleo nagerecht: chocolade pudding met kokoscreme
Ingrediënten:
- 2 rijpe avocado’s
- 2 rijpe bananen
- 4 medjool dadels (pit verwijderd)
- ½ cup rauwe cacao poeder
- 1 ½ eetlepel kokosmelk
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 1 theelepel vanille extract
- snufje zout
Meng alles goed door elkaar in een keukenmachine en verdeel over de glaasjes. Zet de glaasjes pudding in de koelkast om goed koud te laten worden.
Zet voor de kokoscrème 1 of 2 blikjes kokosmelk een nacht in de koelkast. Door de kou deelt de kokosmelk in een dik gedeelte en een vloeibare substantie. Niet schudden! Schep voorzichtig de dikke laag uit het blikje en zoet als je dat wil met wat kokossuiker en naar smaak wat vanille extract. Schep de room op de pudding en maak het geheel af met wat vers fruit. Bv. Frambozen of blauwe bessen.
Zo heb je een heerlijk kerstmenu waar je je absoluut niet schuldig over hoeft te voelen. Er zitten zelfs Superfoods in.