Met deze marinade maak je tofu wél lekker

Toen ik voor het eerst tofu bakte, deed ik dit zonder marinade. Gewoon hop, tofu in stukjes snijden en bakken. Dat was natuurlijk niks. Tofu heeft namelijk van zichzelf geen smaak. Wel neemt het snel smaken op. Het is dus heel belangrijk om tofu te marineren, om het zo smaak te geven. Na een tijdje oefenen lukt dit steeds beter. In dit artikel laat ik een marinade zien die de tofu wél lekker maakt. Hiervoor heb je weinig ingrediënten nodig en het is niet ingewikkeld.

Wat is tofu?

Misschien is het leuk om eerst de achtergrond van tofu te vertellen. Dit eiwitrijke sojaproduct komt oorspronkelijk uit China. Hier noemen ze het doufu en in Indonesië gebruiken ze het woord tahoe. Wij hebben de vertaling van Japan overgenomen, namelijk tōfu. 

Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Eigenlijk net zoals kaas wordt gemaakt van gestremde koemelk. Soja is een eiwitrijk product en tofu is dan ook rijk aan eiwitten en dus goed te gebruiken als vleesvervanger. Het is een caloriearm product dat verschillende aminozuren en vitamines bevat. Tofu is absoluut een gezond en goed product om te gebruiken als vervanger van vlees tijdens de maaltijd. Van zichzelf zit er geen vitamine B12 in, maar dit wordt er in Nederland vaak wel aan toegevoegd.

Uitlekken

Voordat je begint met marineren is het belangrijk om te tofu uit te laten lekken. Tofu neemt namelijk als een soort spons de marinade op. Maar voordat het dat kan doen, moet eerst het water eruit gehaald worden. Tofu wordt namelijk altijd verpakt in een bakje met water, zodat het langer vers blijft. Dit water haal je uit de tofu door het blok in schijven van ongeveer 1,5 centimeter te snijden en deze in een theedoek te wikkelen. Duw er vervolgens op of leg er een kwartier een zwaar boek bovenop. Je zult merken dat de theedoek al snel het water van heeft opgenomen. Hierna is de tofu klaar om gemarineerd te worden.

Ik gebruik in dit recept 250 gram uitgelekte tofu.

Ingrediënten van de marinade

 • 4 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels water
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 teen knoflook
 • Snuf gemberpoeder

De bereiding

 1. Doe de sojasaus, het water, de sesamolie en de gemberpoeder in een kommetje.
 2. Pers het teentje knoflook met de knoflookpers uit en voeg toe aan het mengsel.
 3. Roer en laat even staan zodat de ingrediënten goed samen kunnen voegen.
 4. Leg vervolgens de stukken tofu in de marinade.
 5. Gebruik eventueel een kwastje om de zijkanten en bovenkanten mee te marineren.
 6. Draai tussendoor de tofu om, om alle kanten te marineren.
 7. Laat dit minstens een uur staan zodat de tofu de marinade goed kan opnemen.
 8. Bak de tofu in olie op middelhoog vuur een draai tussendoor om.
 9. Het is klaar als de tofu een donkerdere en stevigere korst krijgt.
 10. Serveer bij een rijstgerecht of een gerecht met couscous of bulgur.

Eet smakelijk!

Deze blog is geschreven door Lauressa van Gewoon wat Groener.

Blogger, studente & yogini

Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *