Welke superfoods voor kinderen?

Veel kids denken tegenwoordig dat groenten en fruit van natura in kassen of fabrieken groeien. Voor de ouders van nu ligt er dus een belangrijke taak om hun kinderen opnieuw (op) te voeden als het gaat om gezonde voeding.

Wat feiten op een rij. 89% van de Nederlandse kids eet te zoet, te zout, te vet en eet voeding waar veel kunstmatige toevoegingen in zitten en dat kan leiden tot fysieke klachten of gedragsstoornissen. Wellicht nog schrikbarender is het feit dat maar 2% van de Nederlandse kids genoeg voedingsstoffen binnen krijgt om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden. Als je wereldwijd kijkt dan is dat één van de laagste scores.

Voeding vs ontwikkeling

Het is belangrijk om vanaf jongs af aan te starten met pure en natuurlijke voeding. En verder ook dat de kinderen dit zoveel mogelijk vers en rauw eten. Nu weten we allemaal dat kids niet de grootste liefhebbers zijn van (rauwe) groenten, maar gelukkig vinden ze fruit vaak wel lekker. Wat je dan kunt doen is fruit mengen met (rauwe) groenten door er bijvoorbeeld een smoothie van maken. Om het voor kids iets lekkerder te maken zou je de smoothie of sap nog wat kunnen verrijken met natuurlijke suikers (bijv honing).

Kids & superfoods

Superfoods zijn voedingsmiddelen met weinig calorieën maar met een hoge voedingswaarde. Dit betekent dat het kids voedt i.p.v vult. De producten zijn onbewerkt, biologisch en komen rechtstreeks uit de natuur. Door de mooie kleuren die superfoods hebben, zullen kinderen intuïtief weten dat het goed voor hen is.

Chlorella en spirulina voor kinderen

Chlorella en spirulina zijn beide zoetwateralgen die veel bladgroen bevatten en chlorofyl. Chlorofyl heeft een zuiverende werking op het lichaam en kan vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen hebben een zeer schadelijk effect op ons DNA. Tarwegras bevat ook chlorofyl en is daardoor ook sterk reinigend. De zuiverende werking van algen is ideaal voor kids omdat zij meer snoepen dan volwassenen en slechte voeding eten. Op deze manier kan er enigszins balans de voeding gebracht worden.

Natuurlijke en gezonde zoetstoffen voor kinderen

Rauwe honing en stevia zijn natuurlijke en gezonde zoetstoffen. Voor ouders is dit een goed alternatief om te zorgen dat hun kinderen minder geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen eten. Deze gezonde zoetstoffen leveren bijzonder veel essentiële voedingsstoffen. Rauwe cacao poeder bevat de meeste bioflavonoiden (7 gram per 100 gram) van alle voedingsbronnen in de wereld. Een van de eigenschappen van bioflavonoiden is dat het een hele sterke antioxidant is. Antioxidanten zijn eigenlijk een verzamelnaam voor vitamines E en C, zink, seleen en bio actieve stoffen (groenten en fruit) en helpen tegen oxidatie beschadiging van weefsels of cellen. Behalve dat rauwe cacao dus heel gezond is, is het ook een product wat makkelijk toe te passen is in kidsworld. Bijvoorbeeld als snack of in de yoghurt.

Chiazaden voor kinderen

Chiazaden bezitten rijke voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en omega-3 vetzuren. Veder bevatten chiazaden veel vezels die een positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ook hebben de vezels een goede uitwerking op de stoelgang. De vezels en eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel wat effect kan hebben op je gewicht. Als je chiazaden in een bekertje water doet dan zie je dat na ongeveer 30 minuten het water ‘dik’ wordt. Dat gebeurt ook als je het eet met bijvoorbeeld yoghurt en het komt in je maag terecht. Doordat het uitzet behoud je langer een verzadigd gevoel. Een prima superfood voor kids omdat het makkelijk te gebruiken is. Bijv in een smoothie, salade of yoghurt.

Kids supplementen

Er zijn veel vitamines & mineralen belangrijk voor kids, maar er springen er 3 uit; vitamine D, vitamine B en pro-biotica.

Vitamine D blijft de allerbelangrijkste vitamine voor ons als mens. Vitamine D bouwt en ondersteunt het immuun- en afweersysteem. Verder is vitamine D belangrijk voor de ontwikkeling van de botten. Dit is natuurlijk heel belangrijk voor jonge kinderen. Ook is vitamine D belangrijk voor de opbouw van onze lichaamscellen. Kinderen zitten nog in de groei, dus dat is van groot belang.

Vitamine B en dan met name B12 speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het gezond blijven van onze hersenen. Verder zijn de B-vitaminen bij zo goed alle fysieke processen in ons lichaam betrokken (direct of indirect). Het gaat dan over onder andere de spijsvertering, energieproductie, het zenuwstelsel en het groeiproces van ons lichaam.

Probiotics are the counterpart of anti-biotics. Children often get this when they are ill for a longer period of time. But these antibiotics destroy the intestinal flora. Probiotics, on the other hand, have a positive effect on the intestines. A good and healthy intestinal flora ensures that nutrients are properly absorbed by the body. Very important for children because they consume unhealthy food more often than adults.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *