Glutenvrije pannenkoek met fruit

Ontbijt pannenkoeken met fruit, gluten vrij, een recept van Willem Waltheer onze eigen chef aka Racingchef58. Dit recept is voor een glutenvrije pannenkoek.

Dit is een van mijn favorieten voor het weekend; ik vind het leuk om samen met mijn vrouw en dochters te bereiden.  Het is leuk om de flensjes te maken aan de ontbijttafel waar iedereen zijn eigen favoriete pannenkoek kan samenstellen.

Ingrediënten voor je glutenvrije pannenkoeken

 • 200 gram glutenvrij boekweitmeel, kan je eventueel vervangen door ander glutenvrij meel. Ik houd zelf meer van boekweitmeel omdat het wat smakelijker is;
 • 1 ei;
 • 300 ml melk;
 • 100 ml water;
 • 50 gram gesmolten boter;
 • Gebruik een snufje zeezout;
 • Wat extra boter om je pannenkoeken in te bakken.

Ingrediënten en kruiden voor de vulling

 • 100 gram Lovechock Mulberry-Vanilla
 • Ahornsiroop
 • Rauwe honing
 • Ten aanzien van het fruit vind ik het leuk om naar de markt te gaan om te zien wat het seizoensfruit van het moment is. Mijn suggesties: aardbeien, elke soort verkrijgbare bessen, banaan, kiwi, ananas, peer, perzik of mijn persoonlijke favoriet de papaja.

Als mogelijkheid voor een andere keer, probeer gebrande noten toe te voegen of wat knapperig gebakken bacon.

Bereiding glutenvrije pannenkoek

Zeef je meel in een schaal, (zodat je lucht toevoegt), en doe er het zout, het ei en de helft van de melk bij.

 1. Klop het geheel totdat je mooi zacht deeg krijgt, ik geef er de voorkeur aan om het met de hand te mixen zodat het niet al teveel gemixt wordt. ( De reden waarom je slechts de helft van de melk toevoegt is om wrijving te creëren zodat je een mooi gelijk mengsel krijgt.)
 2. Als je deeg mooi glad is, dan voeg je de rest van de melk, de boter en de helft van het water toe. Kloppen totdat het mengsel weer mooi glad is.
 3. Laat de schaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
 4. Nu kan je wassen, schillen, pellen en je fruit in stukjes snijden. Houd de fruitsoorten apart van elkaar zodat je je eigen pannenkoek wrap kan samenstellen. ( als je ook chocolade wilt gebruiken, dan is nu de tijd om chocola te smelten, bijvoorbeeld au bain-marie).
 5. Nu zou je mooi gelijkmatig deeg moeten hebben, zo niet, voeg nog een beetje water toe.
 6. Neem je grootste koekenpan, bij voorkeur met teflon coating, zet op middelhoog vuur, en doe wat boter in de pan. Beweeg de pan zodat de boter gelijkmatig over de pan bodem verdeeld wordt.  Als je wat teveel boter gebruikt hebt, verwijder dat dan.
 7. Neem je pan van het vuur en met een lepel doe je er beslag in, voldoende om de gehele pan bodem te bedekken.
 8. Op middelhoog vuur bak je de pannenkoek totdat er kleine belletjes ontstaan en je pannenkoek over de bodem van de pan glijdt als je je pan even beweegt.
 9. Nu begint de pret: misschien niet als je niet goed bent in het keren van de pannenkoek, maar je vrouw en kinderen zullen het leuk vinden om naar je te kijken. Er zijn een paar manieren om je pannenkoek te keren: 1 Doe de koekenpan naar voren, beweeg hem snel naar beneden, en beweeg hem weer snel omhoog net alsof je naar de volgende verdieping wilt. (als alternatief kan je op youtube zoeken om diverse verschillende resultaten te kunnen zien). 2 Pak een groot pandeksel, leg je pannenkoek erop, en keer de pannenkoek omgekeerd in je koekenpan.
 10. Bak je pannenkoek aan de andere kant nog eventjes. Als je pannenkoek klaar is leg je hem op een groot bord. Afdekken door een ander bord er omgekeerd bovenop te leggen zodat je pannenkoek warm blijft. Herhaal dit totdat al je beslag op is. (let op, na verloop van tijd worden je resultaten steeds beter, ik heb het mijn moeder ook zien doen, vroeger).
 11. Als dit allemaal gedaan is, en geloof me, het lijkt meer dan dat het is, kan je met het maken van de pret pannenkoek beginnen.
 12. Pak een pannenkoek en doe er de chocolade, ahornsiroop of honing op. Leg er vervolgens je fruit op, misschien zelfs wat noten of wat anders, rol de pannenkoek op en eten maar. Stel mij en je kinderen niet teleur alsjeblieft, dit wordt verondersteld met de handen gegeten te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *