Kunstmatige zoetstoffen zijn dikmakers

Veel mensen denken dat ze niet dik worden doordat ze zoetjes gebruiken. Uit resultaten van een recent onderzoek blijkt dit totaal onjuist te zijn, want je wordt juist dik en ongezond door het innemen van zoetjes.

Hoe kunstmatige zoetstoffen dikmakers blijken te zijn

Wanneer ik weer naar mijn geboorteland op vakantie ga, zoals vorige zomer, barst ik bijna in tranen uit. Amerika, zo vooruitstrevend met zoveel kansen en mogelijkheden, met de nieuwste ideeën op het gebied van succesvolle diëten, lage glycemische indexen en voeding met 0% vet, wordt tegenwoordig nog steeds bevolkt door de meest dikke en ongezonde mensen ter wereld.

Al jaren vechten we met behulp van dit tijdschrift tegen verpest en bewerkt voedsel, tegen namaak. We richten ons op resultaten van wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat deze voedingsmiddelen de oorzaak zijn van de meerderheid van de bevolking die met diverse moderne ziekten heeft te kampen. Er is laatst een ontdekking gedaan die de industrie in verband met dieet en gezondheid compleet op zijn kop zet. Die ontdekking wordt uitgelegd in het hoofdartikel van dit Medisch Dossier. Het komt er als het ware op neer dat kunstmatige zoetstoffen en bewerkt voedsel er uiteindelijk voor zorgen dat mensen steeds dikker worden. Tijdens het gevecht om af te vallen blijken voedingsmiddelen die door een dieet zijn voorgeschreven, de grootste boosdoeners te zijn.

Aspartaam is chemisch vergif

Eigenlijk hoeven deze gegevens ons niet compleet te verbazen, want het is een feit dat zoetstoffen simpelweg een schadelijke pluk chemicaliën zijn. Als we aspartaam even als voorbeeld gebruiken door naar de inhoud van deze chemische stof te kijken, dan zien we dat methanol, asparaginezuur en L-fenylalanine bevat. Toen er door een chemicus werd ontdekt dat het wel meer dan 100x zo zoet was, werd het direct door Monsato in het massaproductie opgenomen. Aspartaam werd in het verleden alleen maar gebruikt als geneesmiddel tegen nare maagzweren en wordt tegenwoordig verkocht onder namen als Canderel, Hermesetas en NutraSweet. Het middel werd erg bekend toen saccharine werd verdacht als een mogelijk oorzaak van blaaskanker bij proefdieren.

Volgens de makers van aspartaam is het een ‘natuurlijk’ middel, omdat meer dan 50% van de inhoud erg vergelijkbaar is met aminozuren, dit zijn stoffen die het lichaam zelf produceert uit de vertering van eiwitten. Tot vandaag dacht men dat, wanneer een stof de exacte moleculen bevat als iets natuurlijks, het lichaam niet in staat is om het te onderscheiden met het daadwerkelijke spul. Dit komt voornamelijk door de basis van een grote hoeveelheid van de medicijnen. Het is een feit het menselijk lichaam erg kwetsbaar en verfijnd is. Ons lichaam heeft een slim netwerk die ervoor zorgt dat het gevoel van verzadiging wordt gereguleerd, oftewel dat we precies weten wanneer we voldoende hebben gehad.

Van kunstmatige zoetstoffen word je dik

Uit resultaten van een recent onderzoek dat is uitgevoerd in Indiana schijnt dat smaak hoog waarschijnlijk een essentiële rol speelt bij het besluit door het lichaam zelf of het op dat moment voedsel nodig heeft om te functioneren. Smaak zorgt voor een algemene richtlijn voor het lichaam calorische en koolhydraatinname. Als een middel van nature, dus voordat het wordt verwerkt, erg zoet is, herkent het lichaam dat het iets met veel calorieën inneemt en zet daardoor zelf de rem erop als er te veel wordt gegeten. Deze natuurlijke rem blijk compleet ongegelmatig in zijn werking te gaan als gevolg van kunstmatige zoetstoffen. Het lichaam is niet alleen maar niet in staat om te herkennen wanneer het iets zoets eet, het krijgt ook de neiging om overdreven veel te eten. Tijdens een onderzoek waarbij ratten werden geanalyseerd bleek dat de dieren waarbij er een kleine hoeveelheid kunstmatige zoetstoffen in hun voedsel zat verwerkt veel meer calorieën innamen dan hun soortgenoten die alleen maar natuurlijke suikers kregen toegediend. Kunstmatige zoetstoffen blijken het energieverbruik op een negatieve wijze te beïnvloeden. Uit een experiment bleek dat dieren die saccharine kregen toegediend, duidelijk minder energie verbruikten na het eten van een maaltijd die veel calorieën bevat.

Het is dus mogelijk dat kunstmatige zoetstoffen behalve het vermogen van het lichaam beschadigen om de hoeveelheid van suiker en calorieën in te schatten, maar ook de snelheid waarmee het lichaam voedsel verbruikt wordt hierdoor vertraagd. Volgens diverse deskundigen wordt het lichaam als het ware gefopt doordat het eerst met een kunstmatig gezoet voedingsmiddel die weinig calorieën bevat in aanraking komt, en vervolgens suiker met veel calorieën niet meer kan onderscheiden in andere voedingsmiddelen.

Kunstmatige zoetstoffen zijn het zoveelste bewijs de we absoluut nog niet alles weten over het menselijk lichaam. Zolang mensen zichzelf blijven zien als een zak chemicaliën en zolang we alle verfijnde mechanismen die een belangrijk deel uitmaken van onze natuurlijke processen blijven negeren, zolang blijven de verschillende behandelingen die we ontwikkelen en uitvoeren voor een verantwoordelijke gezondheid op botte bijlen blijven lijken.

Lynne McTaggart
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Medisch Dossier en wordt in Nederland uitgegeven sinds januari 1999. Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het blad What Doctors Don’t Tell You van journaliste Lynne Mc Taggart(schrijfster van onder meer de bestsellers ‘Het Veld’ en ‘Het Intentie Experiment’). Alle informatie in Medisch Dossier is gebaseerd op toonaangevende medische vaktijdschriften en gebaseerd op gevestigd, wetenschappelijk onderzoek en biedt bijna elke maand onafhankelijke medische informatie.

Phytoplankton, wat is het en wat doet het?

Ken jij deze superfood al? Phytoplankton is een zoutwateralg en een waar energiebommetje uit de zee. Geen enkel voedingsmiddel op aarde is zo krachtig en ...
suikervrije appeltaart

Gezonde appeltaart zonder suiker!

Appeltaart is heerlijk! En dan vooral deze gezonde appeltaart, vrij van zuivel en geraffineerde suiker. In dit recept wordt honing en agavesiroop gebruikt. Je kunt ...
wortel-kurkuma-smoothie

Super gezonde smoothie!

Een smoothie met een serieuze lading voedingsstoffen, vitamines en mineralen, deze smoothie vult je vocht aan, smaakt lekker fris, heeft een zonnige oranje kleur, en ...

1 gedachte over “Kunstmatige zoetstoffen zijn dikmakers”

  1. paul lipperts

    Bizar dat hier nog niemand op gereageerd heeft,we lopen ongeveer 20 a 30 jaar “achter” op de USA zie nu de obesitas in nederland,lekker zon diet coke,klinkt ook zo leuk diet food maar in feite wordt je belazerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *