Vol gas vegan: waarom er in 2020 geen excuses meer zijn om vaker vegan te gaan

Met de introductie van de Beyond Meat burger in april 2019 ontstond er een ware hype in vegan-land. De burger was vaker uitverkocht dan beschikbaar, en recensenten spraken vol lof over de nieuwe vleesvervanger. Waar er vroeger vooral met afkeer over vegetarische burgers werd gesproken, zijn de vegan en vegetarische varianten tegenwoordig van hoge kwaliteit.

De Volkskrant nam in augustus 2019 zelfs uitgebreid de tijd voor een vega(n) burgertest, en testte met 3 teams sterk maar liefst 82 varianten uit zeven verschillende supermarkten. Naast de vega(n) burger, werd ook de vegetarische rookworst al eens aan een test onderworpen door de kwaliteitskrant. De Volkskrant was niet de enige in de zoektocht naar lekkers-zonder-dier, ook Kassa, AVROTROS, 24Kitchen en de Consumentenbond hielden zich met het vega-vraagstuk bezig.

Niet eerder werden er zoveel tests uitgevoerd onder vleesvervangers, en tezamen met de hype rondom Beyond Meat, Unilever’s overname van De Vegetarische Slager en het almaar uitdijende vegan-assortiment in de supermarkt, lijkt er maar een conclusie mogelijk: vegan heeft een serieuze positie in het schap, en daarmee in ons eetpatroon, veroverd.

Vega of vegan?

Waar veganisten vroeger als een zeer exotische menssoort werden bestempeld, is het aantal veganisten de afgelopen jaren explosief gestegen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) schatte eind 2019 dat er zo’n 131.000 veganisten zijn in Nederland, waar dat er in 1996 nog maar 16.000 waren. Een explosieve groei dus, en dan tellen we flexitariërs en andere groepen met een gedeeltelijk veganistisch dieet niet eens mee. Het verschil tussen vegetariërs en veganisten is dat men zich bij het veganistische dieet onthoudt van het eten van alle dierlijke producten; dus ook van melk, boter, kaas en eieren. Bij een veganistische levensstijl worden ook geen dierlijke producten in andere aspecten van het leven gebruikt (denk bijvoorbeeld aan het dragen van leren schoenen). Het milieu wordt in veel gevallen genoemd als een belangrijke reden om vegan te gaan. De productie van zuivel is namelijk net als vlees erg belastend voor het milieu, zo rapporteert ook het Voedingscentrum.

Het vegan assortiment

Het gemak wordt met de jaren groter. Sinds de introductie van het V-Label, dat zowel een vegetarische als een veganistische variant kent, zijn veganistische items in de supermarkt makkelijk te herkennen en hoeven de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst niet meer te worden doorgespit. Het assortiment wordt alsmaar groter en groter; in 2015 droegen meer dan 10.000 producten en diensten het label (recentere cijfers zijn helaas nog niet bekend). Het aanbod is tegenwoordig niet alleen uitgebreid maar ook divers. Zo bestaat er anno 2020 zelfs van de gekste vlees- en vissoorten een veganistische variant. Denk bijvoorbeeld aan de vega draadjesvlees bitterballen van Mora, de gemarineerde Knakwortel en Albert Heijn’s eigen oesterzwamburger en zeestick.

Voordelen van vegan

Naast het feit dat vegan items goed zijn voor het milieu, doen veel mensen ook hun gezondheid een plezier met het diervrije dieet. Volgens het Voedingscentrum hebben veel mensen een lactose-intolerantie zonder dat zij het merken. In dat geval is het prettig dat niet alleen vlees vervangen kan worden, maar ook (kokos)yoghurt, (cashew)kaas en (haver)melk. Belangrijk is wel om je veganistische dieet aan te vullen met voldoende eiwit, ijzer, B1 en B2, zo schrijft het Voedingscentrum in Hoe kan ik gezond veganistisch eten?, maar met fijne alternatieven als kikkererwten (hummus!) linzen, tofu en tempeh zou dat geen probleem moeten zijn.

Vol gas vegan

Voor wie na het lezen van dit artikel direct de opgedane kennis wil toepassen, helpen we je op weg met een aantal tips. Met de ProVeg Veggiechallenge kun je je eigen Vegan challenge designen. Ook is er een community voor contact met anderen en het uitwisselen van recepten en tips. Wil je liever (of ook) andere vegans in levenden lijve ontmoeten? Dat kan, bij VeggieWorld Utrecht (29 februari t/m 1 maart 2020). Op het programma staan onder andere lezingen als ‘Fabels en feitjes over een plantaardig dieet’, ‘Spice up your life met vegan kimchi’ en ‘Nicecream: workshop om je eigen gezonde vegan ijs te maken’. Of de Vegan Food Festivals in 2020 weer georganiseerd worden (Amsterdam en Rotterdam), moeten we nog even afwachten. En wil je direct beginnen? Deze smakelijke vegan recepten helpen je alvast op weg.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *