De helende werking van thee: 4 theesoorten met een geneeskrachtige werking

Niet alleen de Britten, maar ook vele landen in Azië hebben een zeer presente theecultuur. De oudste theecultuur ter wereld is de Chinese, wat niet gek is in een land waar veel groene, zwarte en gele thee verbouwd wordt. Vanuit China is de theecultuur in de jaren 700 overgewaaid naar Japan, waar de eerste decennia thee alleen nog door de rijken gedronken werd. Rond 1300 ging men in Japan zelf thee verbouwen en werd de drank populair onder het gehele volk. Inmiddels is groene thee ‘s lands meest gedronken drank en is thee in de loop der jaren zelfs omgeven door een heuse etiquette en tradities: de theeceremonie. Een goede aanleiding om dieper in de wereld van thee te duiken.

Thee met of zonder suiker?

Thee (zonder suiker) is een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien. Iets waar we actief mee bezig moeten zijn gedurende de dag, om aan de 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen, die ons als volwassenen door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Thee zonder suiker is opgenomen als gezonde voedingsstof in de Schijf van Vijf. Thee met suiker is dat niet, aangezien suiker wel energie (calorieën) levert maar geen vitaminen, mineralen en vezels. Drink je je thee graag wat gezoet? Gebruik dan liever een handje cranberries. De rode besjes zitten boordevol vitaminen en mineralen. Binnen het spectrum van thee zijn er gelukkig vele verrassende combinaties mogelijk. Wij geven je 4 opties die niet alleen buitengewoon lekker zijn, maar ook aan je gezondheid bijdragen.

  • Citroengras

Citroengras, ook wel sereh genoemd, is een tropisch kruid dat op het oog veel gelijkenissen heeft met de welbekende lente-ui. Citroengras wordt in tropische landen veelal gebruikt als middel tegen griep en verkoudheid. Het kruid is een goede bron van met name vitamine A en C. In thee wordt citroengras vaak gedronken met een bittere tegenhanger: de sinaasappel. Onze favoriete combinatie dronken we in een Vietnamees restaurant: citroengras met verse munt, een schijfje sinaasappel, geraspte gember en wat stukjes zoethout.

  • Salie

De salieplant is in de alternatieve geneesleer zeer geliefd aangezien het een van de meest geneeskrachtige planten op aarde is. Van saliethee zijn tal van positieve effecten bekend: van een kalmerende werking in stressvolle periodes tot het oplossen van maagdarmklachten en het tegengaan van hoest of verkoudheid. Salie bevat kleine hoeveelheden vitamine A en C, calcium en ijzer. Thee van salieblaadjes (met name wanneer die sterk getrokken is) laat zich goed combineren met het zachte gevoel dat tijm geeft.

  • Steranijs

Het prachtige sterretje groeit als een boom of struik in verschillende delen van Azië en heeft naast een schitterend uiterlijk ook een gezonde werking. Steranijs wordt veel gebruikt om griep of verkoudheid tegen te gaan en staat bekend om de goede werking op het spijsverteringsstelsel. Zo wordt steranijs in de kruidengeneeskunde ook gebruikt om maagdarmkrampen, een opgezwollen buik of een verstoorde spijsvertering (dyspepsie) tegen te gaan. Drink steranijsthee gecombineerd met wat schijfjes gember en een stokje kaneel.

  • Paardenbloem

Paardenbloemextract heeft een vochtafdrijvende werking, doordat het extract het lichaam opwarmt en zweet ontstaat. Daarmee heeft paardenbloem een positief effect op de lever en galblaas. In de kruidenleer wordt paardenbloemextract gebruikt om onder andere hoge koorts, spierpijn, virale infecties en luchtwegproblemen tegen te gaan. Omdat paardenbloem vrij bitter is, mixen we dit helende kruid graag met de wat zoetere smaak van kamille.

Stijltip: de theebloem

Nog een bloem binnen het spectrum van theesoorten: de theebloem. Deze bloem is met name bekend in landen met een eigen theecultuur en meer decoratief van aard. De theebloem is in feite een bundeltje theebladeren met in het midden van dat bundeltje een eetbare bloem. Het bundeltje wordt in een theepot gelegd, en op het moment dat er heet water overheen wordt geschonken, komt er een stralende bloem tevoorschijn. Naast mooi ook functioneel, want de theebladeren zelf zorgen voor een milde smaak. Theebloemen of -parels zijn verkrijgbaar bij theespeciaalzaken, zoals Simon Levelt.

Hoeveel koppen thee mag je per dag drinken?

Houd er wel rekening mee dat bepaalde theesoorten (zoals venkel- en anijsthee) kleine hoeveelheden plantengifstoffen kunnen bevatten. Daarnaast zijn er theesoorten (zoals zoethoutthee en sterrenmixthee) die de bloeddruk kunnen verhogen. Drink daarom maximaal 2 tot 3 koppen thee per dag, en wissel thee af met gefilterde koffie of zuivel (in kleine hoeveelheden), of met water, waarvan je grotere hoeveelheden kunt drinken. Wil je er zeker van zijn dat het water dat je binnenkrijgt zo zuiver mogelijk is? Maak dan gebruik van een waterfilter, bijvoorbeeld van ZeroWater.

Bij Fitplein is het mogelijk om een gastblog te schrijven en te publiceren op ons platform. Door deze gastblogs te publiceren is het voor ons mogelijk om jou als lezer te informeren over onderwerpen waar ons team niet zo in thuis is. Zou je zelf eens een gastblog willen schrijven neem dan vooral contact met ons op!

Goed voelen door goed te doen

Maakt geld nu echt gelukkig? Een veelvoorkomend vraagstuk waar al vele economen en psychologen hun hoofd over hebben gebroken. Tevens een zeer actueel thema in ...

Moeite met concentreren? Deze tips kunnen je helpen 

Concentreren, sommige dagen lukt het wel en andere dagen is het lastig. Je bent niet de enige want een merendeel van de mensen kampt hier ...

Vitamine D en het effect op je psyche

Wist je dat een verminderde hoeveelheid vitamine D in je lichaam een flink effect op je psyche kan hebben? Welke effecten dit precies zijn ontdek ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *