Pleidooi voor de papieren agenda

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Terwijl het aantal app-downloads elk jaar blijft stijgen en er in het afgelopen jaar zelfs 194 miljard apps werden gedownload volgens Frankwatching, houdt Fitplein.nl vast aan de papieren agenda. Waarom precies? Dat leggen we je uit in ons 4-delige pleidooi.

  1. Opschrijven = onthouden

Het met de hand opschrijven van notities leidt tot een dieper cognitief verwerkingsproces van de genoteerde informatie dan het typen op een keyboard doet, wijst onderzoek geleid door psycholoog Virginia Berninger uit. Dat blijkt ook uit onderzoek van Pam A. Mueller van Princeton University en Daniel M. Oppenheimer van de University of California, Los Angeles, die in 2014 hun veelbesproken onderzoek publiceerden. De conclusie van het onderzoek van Mueller en Oppenheimer? Met de hand noteren functioneert beter (dan notities maken een laptop), omdat het langzame schrijven je brein tot afremmen dwingt. Doordat je in een lagere versnelling je aantekeningen maakt, wordt het leren juist gestimuleerd. Heb je een taak of afspraak eenmaal met de hand opgeschreven, dan is de kans dus groter dat je het genoteerde goed onthoudt.

  • Gebrek aan afleiding

Voor degenen die een notitie-app op hun smartphone gebruiken of hebben gebruikt: hoe vaak is het voorgekomen dat je je smartphone in de hand nam om iets te noteren, maar je jezelf er enkele minuten later op betrapte een ongelezen mail te hebben geopend, of door een social media-kanaal te hebben gescrold? Juist. Houd je een agenda op papier aan, dan weersta je daarmee direct de talloze verleidingen die de smartphone je biedt.

  • Nachtelijke ingevingen

Alhoewel we geen voorstander zijn van ’s nachts nog in de werkmodus zijn en we ieder mens een rustige nachtrust toewensen, komt het wel eens voor dat je een nachtelijke ingeving krijgt. Een eureka-moment, een geniaal idee. Wanneer je een papieren agenda met notitieruimte op je nachtkastje hebt liggen, kun je direct je hersenspinsels daarop noteren. Bij het in de nachtelijke uren openen van een agenda-app op je smartphone, word je daarentegen blootgesteld aan blauw licht en gaat je alertheid omhoog door gebruik van het apparaat. Niet bevorderlijk wanneer je goed wilt slapen, volgens het RIVM.

  • Het fysieke vinkje

Want zeg nu zelf, het lekkere gevoel om met een fijnschrijver een krul of vinkje door een gedane taak zetten, dat is digitaal toch niet te evenaarden?

Onze favoriet

Of we nog een papieren agenda kunnen aanbevelen? Jazeker. De 5 Second Journal is een agenda en persoonlijk werkboekje ineen. Alhoewel de agenda zich toespitst op gebeurtenissen per dag en er dus geen weekoverzicht is, bevat de agenda een aantal waardevolle eigenschappen. Zo focust de agenda niet alleen op wat je moet doen die dag, maar ook (belangrijker zelfs) op hoe je je voelt. Je kunt je energielevel aangeven, noteren waarom je je zo voelt en dagelijkse doelstellingen noteren. Ook mooi: het kader waarin je aangeeft waar je dankbaar voor bent die dag. Of de ruimte om op voorhand aan te geven hoe laat je die dag stopt met werken. De rechterpagina is vrij in te vullen, zoals te zien is op de voorbeeldpagina. Genoeg ruimte dus voor die nachtelijke hersenspinsels.

Susanne is a copywriter and author at Fitplein.nl, among others. She has a background in marketing and has almost 10 years of experience in digital marketing. In April 2019, she took the plunge. Susanne then quit her job and started traveling. She immersed herself in yoga, a lifestyle for which she has developed an intense passion in recent years. She still practices multiple forms of yoga and enjoys the mental balance this gives her. For Fitplein she writes articles about yoga, vegetarianism, sustainability and recently also biohacking.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEEST VERKOCHT IN SHOP