De beste tips om duurzaam te kunnen sporten

Ben je graag in beweging en houd je ook graag rekening met duurzaamheid? Goed nieuws, want je kunt deze twee dingen combineren: je kunt namelijk duurzaam sporten. Maar hoe kun jij jouw sportroutine zo duurzaam mogelijk maken? Om jou op weg te helpen, geven wij jou in dit artikel de beste tips om binnen no time groener te gaan sporten.

Kies de juiste sport

Om duurzaam te sporten, kan je rekening kunnen houden met welke sport je gaat uitoefenen. Het beste voor het milieu is natuurlijk als je een sport kiest waar je zo min mogelijk hulpmiddelen voor nodig hebt. In plaats van de sportschool zou je er dus beter voor kunnen kiezen om buiten een rondje te gaan wandelen of hardlopen, te gaan wielrennen of gewoon een stukje te fietsen. De elektrische apparaten in de sportschool hebben namelijk heel veel energie nodig om deze te kunnen laten werken of onderhouden. En geef toe, of je nu op de loopband staat of zelf een rondje loopt, dat maakt niet zo veel uit. Echter is dit wel een behoorlijk verschil voor de impact van het milieu, dus als je duurzaam wilt sporten kun je beter buiten een flinke wandeling maken. Wil je toch liever langs bij je sportclub? Dan is het een goed idee om hier lopend of fietsend naar toe te gaan. Zo ben je toch nog duurzaam bezig!

Vermijd plastic

Dat we veel water drinken tijdens onze sportroutine, is logisch en bovendien heel goed. Echter is het gebruik van plastic waterflesjes dat daarentegen absoluut niet. Gebruik je jouw waterflesje eenmalig en gooi je deze daarna gelijk weg? Als je rekening wilt houden met het milieu, is het goed om dit niet te doen. Voor het produceren van alle plastic wegwerp waterflesjes is ontzettend veel olie nodig, waarmee er maar liefst 100.000 auto’s per jaar op zouden kunnen rijden: bizar slecht voor het milieu dus. En dus ook een goede reden om direct te stoppen met het gebruiken van plastic waterflesjes. Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven die een stuk beter zijn voor het milieu. Zo zijn er veel herbruikbare flessen die ideaal zijn voor jouw sportroutine.

Kies de juiste outfit

Bij duurzaam sporten hoort natuurlijk duurzame kleding. En goed nieuws, want duurzame kleding wordt steeds meer gemaakt. Er zijn al talloze merken die duurzame kleding produceren, dus je hebt genoeg keuze. Tegenwoordig wordt er kleding gemaakt van allerlei duurzame materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een sportshirt van gerecycled materiaal of voor duurzame bamboe onderkleding. Niet alleen kleding kun je duurzaam aanschaffen, maar ook schoenen. Heb je dus nog sportschoenen nodig? Zoek dan naar duurzame schoenen. Zo draag jij je steentje weer bij aan een beter milieu.

Duurzame sportscholen

Niet alleen jij als sporter wordt zich meer bewust van duurzaamheid, maar ook sportscholen zelf houden hier steeds meer rekening mee. Er zijn tegenwoordig enkele sportscholen in Nederland die energie opslaat en hergebruikt voor licht en elektriciteit. Er zijn nog niet heel veel sportscholen die dit doen, want het vergt nogal wat aanpassingen en tijd. Maar het zit er dik in dat er in de toekomst steeds meer groene sportscholen bij gaan komen. En dat is goed nieuws, want zo kun je duurzaam sporten in de sportschool!

Met deze tips kun jij er alles aan doen om duurzamer te gaan sporten. Dan ben je én sportief bezig én draag jij je steentje bij aan een beter milieu: een echte win-win situatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *