Wat is biodynamische wijn?

Biodynamische wijn wordt steeds populairder, maar wat betekent biodynamische wijn en waarom kies je voor deze wijn in plaats van andere wijnen? We leggen je uit wat biodynamische wijn is en wat de voordelen ervan zijn. Lees verder en laat je inspireren!

Biodynamische wijnbouw

Biodynamische wijn is een wijn die gemaakt is via een holistische en ecologische benadering gebaseerd op de filosofie├źn en methoden die zijn ge├»ntroduceerd door Rudolf Steiner, een Oostenrijkse filosoof en esotericus, in het begin van de 20e eeuw. De biodynamische wijnen zijn geproduceerd onder strikte regels en gaat een stap verder dan de biologische wijnbouw. Biodynamische boeren gebruiken landbouwmethoden die zowel traditionele technieken als specifieke inzichten combineren.

Voor de productie van biodynamische wijn gelden strengere regels dan bij andere vormen van wijnbouw. Hier zijn enkele kernpunten van biodynamische wijnbouw:

 • Gebruik van natuurlijke middelen

Het gebruik van chemische pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest is bij het maken van biodynamische wijn verboden. Biodynamische boeren gebruiken alleen natuurlijke preparaten en kruiden om ziekten en plagen te bestrijden.

 • Kosmische ritmes

Biodynamische wijnbouw houdt rekening met de ritmes van de maan, de planeten en de sterren. Er wordt geloofd dat deze kosmische ritmes invloed hebben op de groei van planten. Daarom worden veel activiteiten in de wijngaard, zoals het planten en oogsten van druiven, getimed volgens een astronomische kalender.

 • Certificering

Er zijn specifieke certificeringsinstanties voor biodynamische wijnbouw, waarvan Demeter de bekendste is. Om als “biodynamisch” te worden gecertificeerd, moeten wijnmakers voldoen aan strikte normen die vaak strenger zijn dan biologische certificeringen.

 • Bodemgezondheid bevorderen

Bodembewerking heeft als doel het bevorderen van een gezond bodemleven. Dit omvat het regelmatig ploegen van de bodem en het gebruik van groenbemesters om de bodem te verrijken.

 • Biodiversiteit

De wijngaarden worden beheerd als een ecosysteem waarin biodiversiteit wordt bevorderd. Dit kan inhouden dat er andere gewassen tussen de wijnranken worden geplant of dat er natuurlijke producten worden gecre├źerd voor nuttige insecten en dieren.

 • Ecosysteem

Er wordt gestreefd naar zelfvoorziening waarbij de boerderij haar eigen compost produceert en dieren houdt die bijdragen aan de gezondheid van het ecosysteem. De gehele boerderij wordt beschouwd als een levend organisme.

 • Wijnbereiding op een natuurlijke manier

Ook in de kelder worden er natuurlijke methoden gebruikt. De voorkeur gaat uit naar natuurlijke gisten en minimale interventie tijdens het wijnbereidingsproces. Sommige biodynamische wijnmakers kiezen er zelfs voor om hun wijnen niet te klaren of te filteren. Puur natuur!

Voordelen biodynamische wijn

Biodynamische wijnbouw biedt verschillende potenti├źle voordelen voor zowel het milieu als de consument. Hier zijn enkele voordelen die vaak worden geassocieerd met biodynamische wijn:

 • Smaak en beleving: Veel wijnliefhebbers en wijnmakers vinden dat biodynamische wijnen een duidelijkere smaak en beleving hebben.
 • Gezonder milieu: Door het vermijden van chemische middelen en pesticiden, en het bevorderen van biodiversiteit, dragen biodynamische wijngaarden bij aan een gezonder milieu.
 • Duurzaam: Biodynamische landbouw is duurzaam, omdat het de gezondheid van de bodem op lange termijn bevordert en het ecosysteem als geheel in stand houdt.
 • Minder afhankelijkheid: Omdat boeren die biodynamische wijnen maken, proberen zelfvoorzienend te zijn. Ze zijn minder afhankelijk van externe inputs, wat kan leiden tot meer stabiliteit en veerkracht tegen marktschommelingen en leveringsproblemen.
 •  

Met deze uitgangspunten geeft een glas biodynamische wijn meer verdieping, verbinding en smaak!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *