Zonnebrandcrème is schadelijk voor onze huid

Uit recent Amerikaans uitgevoerd onderzoek blijkt dat oxybenzone (een stof dat erg vaak in zonnebrandcrèmes is verwerkt) niet alleen een beschermend effect heeft tegen de  zon maar ook vervuilend en schadelijk is voor mensen.

Oxybenzone vervuiling

Een groot deel van het volk in Amerika schijnt vervuild te zijn met oxybenzone, dit is een schadelijke stof van diverse zonnebrandmiddelen. Dit blijkt uit confronterende resultaten uit een nieuw en belangrijk onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), dit is goed vergelijkbaar met de GGD in Nederland. Oxybenzone wordt vaak in zonnebrandproducten verwerkt doordat het een absorberende effect heeft op ultraviolette- straling. Men wordt hierdoor weliswaar tegen de schadelijke straling van de zon beschermt, maar uit de uitkomst van onderzoeken blijkt dat daar wel iets tegen over staat in de vorm van cel schade, allergische reacties en hormonale ontregelingen. Deze stof is zelfs zo gevaarlijk dat het in staat is om de ontwikkeling en de nodige groei van ongeboren kinderen te belemmeren op het moment dat zwangere vrouwen hiermee in aanraking komen.

Tijdens het onderzoek van de CDC werd er van meer dan 2500 mensen ouder dan 6 jaar in Amerika, het urine geanalyseerd en vergeleken. Bij 97% van hen scheen oxybenzone duidelijk aanwezig te zijn, dit betekent dat de vervuiling van dit ingrediënt erg dominant is verspreid onder de bevolking in Amerika. Oxybenzone werd in een aanzienlijk hogere concentratie gevonden bij jonge meisjes en vrouwen dan bij jongens en mannen, dit komt hoog waarschijnlijk doordat vrouwen overduidelijk meer gebruik maken van verzorgingsproducten waarin oxybenzone soms ook in zit verwerkt en natuurlijk ook diverse zonnebrandmiddelen. Deze schadelijke stof komt ook vaak voor in gezichtscrèmes, lippenbalsems en lipsticks.

Vaak gaan mensen er op de een of andere manier van uit dat erg weinig of zelfs helemaal niets wordt geabsorbeerd van producten die op de huid dient aangebracht te worden. Maar uit recent onderzoek wordt het tegenovergestelde bewezen: oxybenzone wordt geweldig goed opgenomen in het lichaam en daarna uitgescheiden in de urine. Toch is deze choquerende uitkomst eigenlijk niet verassend. Bij een onderzoek dat eerder is uitgevoerd onder meisjes boven de 6 tot 8 jaar, bleek dat de meerderheid chemische en schadelijke stoffen zoals oxybenzone in de urine had. Bij een tweede onderzoek waarbij alleen volwassenen werden geanalyseerd, werden er diverse gevaarlijke stoffen gevonden en oxybenzone werd bij 90% van de desbetreffende mensen aangetroffen.

Alhoewel deze onderzoeken in Amerika zijn uitgevoerd, zijn de resultaten en de uitkomsten ook erg belangrijk voor de rest van de wereld doordat oxybenzone in verschillende populaire producten zit verwerkt. Uit een onderzoek waarbij vrijwilligers werden onderzocht blijkt dat er potentieel een opmerkelijke variatie bestaat in de hoeveelheid het lichaam oxybenzone opneemt.

Oxybenzone uit zonnebrandcrème en zwangerschap

De onderzoek stichting in Amerika, de Environmental Working Group is van mening dat de gemakkelijke wijze waarop er met oxybenzone wordt omgegaan drastisch moet worden veranderd. Het laatste ontdekte probleem is dat voornamelijk moeders met een gevaarlijk hoge concentratie oxybenzone in het lichaam veel vaker bevallen van een meisje met ernstig ondergewicht. De EWG in Amerika wijst op het feit dat ondergewicht bij baby’s kan zorgen voor complicaties in de toekomst zoals hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes type 2, kransslagaderen een nog meer nare aandoeningen.

Oxybenzone uit zonnebrandcrème en hormoonbalans

Uit een totaal ander onderzoek blijkt dat oxybenzone een aanleiding is voor een wisselvallig hormoonsysteem. Andere stoffen die in zonnebrandcrèmes zitten verwerkt hebben ook een schadelijke werking op de oestrogeenreceptoren. Er is op klinisch gebied niet veel onderzoek verricht in verband met dit onderwerp, maar uit een van de wel verrichte onderzoeken is het bewezen dat er wijzigingen zijn vastgesteld in het testerongehalte onder gezonde vrouwelijke en mannelijke vrijwilligers die tijdens 7 dagen een specifieke crème gebruikten met twee verschillende ingrediënten tegen zonnebrand en oxybenzone.

Zonnebrandmiddelen en vrije radicalen

Cel schade is mogelijk ook een negatief gevolg van zonnebrandmiddelen. Wanneer de zonnebrandcrème dik op het lichaam wordt aangebracht trekt of dringt de oxybenzone als het ware in de huid. De zonnebrandcrème reageert automatisch op ultraviolette-straling met als gevolg dat schadelijke en gevaarlijke radicalen worden aangemaakt die hoe shokerend genoeg voor een zonnebrandmiddel vervroegd verouderen en mogelijk huidkanker kunnen veroorzaken. Uit resultaten van een onderzoek aan de Universiteit in Californië blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen de duur van oxybenzone op het lichaam en de grote van de schade op de huid. De onderzoekers adviseerden om in plaats van in een keer een dikke laag crème op de huid aan te brengen, steeds een dunne nieuwe laag aan te brengen zodat het zonlicht niet langzaam in de huid doordringt. Maar zoals ander onderzoek al heeft bewezen, zal dit uiteindelijk ook leiden tot een grote hoeveelheid oxybenzone, net zoals diverse stoffen die worden opgenomen in het lichaam.

Huideigenschappen en allergie

Oxybenzone dringt niet alleen maar de huid binnen, het zorgt er ook voor dat andere stoffen makkelijker in de huid doordringen. Een kenmerkend probleem is dat het een oorzaak kan zijn van allergische reacties. Uit alle stoffen die in zonnebrandmiddelen zijn toegevoegd is oxybenzone de stof die het vaakst in combinatie gaat allergische reacties gaat in verband met de zon, volgens de EWG. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in Engeland schijnt dat 20% van alle allergische reacties bij fotosensitiviteit en een pleistertest, te maken had met oxybenzone. En weer bij een ander onderzoek kwam naar voren dat oxybenzone een aanleiding was van een nare reactie bij een aantal patiënten roodheid, een aandoening, ziekte met jeuk, foto allergische contactdermatitis blaarvorming van de huid en ontsteking.

Openstaande vragen

De meest gestelde vragen over oxybenzone zijn: wat zijn de eventuele gezondheidsrisico’s op lange termijn? vormt het een groter risico voor kinderen dan voor volwassenen? is het mogelijk dat het synergetisch werkt met andere stoffen in het lichaam en welke effecten heeft de stof daadwerkelijk in het lichaam?

Er is op dit moment niet voldoende informatie beschikbaar om officieel te oordelen of het wel verantwoordelijk en veilig is om oxybenzone in zonnebrandmiddelen te verwerken, volgens het Wetenschappelijk Comité voor Cosmetische producten in Europa. Het is nu nog toegestaan voor fabrikanten om oxybenzone in producten toe te voegen maar het mag tot alleen 10% van het product uitmaken. Na de choquerende resultaten van de onderzoeken in verband met oxybenzone, blijkt het erg verstandig om op een natuurlijke wijze onszelf te beschermen tegen de zon en schadelijke stralingen.

Overigens is oxybenzone niet het enige gif in zonnebrandcremes. Zeker weten dat je zonbescherming geen stoffen bevat die je liever niet op je huid smeert bekijk dan de beschikbare natuurlijke zonbescherming op onze webshop. Tot slot is het goed om je bewust te zijn van het verschil tussen een dagcrème met SPF of zonnebrand.

Foto door Kaboompics .com: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/cafeine-koffie-kop-drinken-6347/

Maandag: Hoe start je de week op de juiste manier?

Maandag is voor vele een dag van kommer en kwel, maar dankzij dit artikel wordt het voor jou een dag vol nieuwe frisse energie!
wat zijn superfoods

Wat zijn superfoods? En zijn superfoods gezond?

Superfoods zijn zeer geconcentreerde en krachtige voedingsmiddelen die een groot vermogen hebben om ons lichaam te voeden en te herstellen. Een goede eigenschap van superfoods ...
Bloemkool-spinazie-linzen-soep

Indiase bloemkool & spinazie soep met rode linzen

Recept voor Indiase bloemkool spinazie soep met rode linzen, afkomstig uit eigen keuken van onze chef-kok Willem Waltheer aka The Racing Chef58. Dit is een ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *