Vijf apps voor gezonde voeding

De afgelopen jaren zijn er heel wat gezondheidsapps bijgekomen. Hoewel ze je heel goed kunnen helpen met het krijgen van een gezondere levensstijl, is het soms zoeken naar de app die bij je past. Het is moeilijk om te kiezen als er zoveel mogelijkheden zijn. Daarom deel ik vandaag mijn vijf favoriete apps voor gezonde voeding. 

Eetmeter

In Eetmeter houd je je voeding en beweging bij. Wanneer je je eetdagboek invult, kun je niet alleen het aantal calorieën bekijken, maar ook vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels en zout. Het eetdoekboek vul je in door producten te scannen, of op te zoeken in het systeem. Ook kun je eigen producten toevoegen, wanneer je deze niet kunt vinden in de app. Om het allemaal wat gemakkelijker te maken is er een optie om dagelijkse consumpties en gerechten toevoegen. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan het steeds opzoeken van producten. Nadat je alles hebt ingevuld, berekent de app voor jou of je van alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt en of je voldoende uit de schijf van vijf eet. Op basis daarvan krijg je een dag- of weekadvies. Het is ook mogelijk om beweging toe te voegen. Dit gaat van zwemmen, tot hardlopen, tot dansen, tot afwassen. Ik vind het een gebruiksvriendelijke app met veel gratis tools.

Slim koken

Dit vind ik echt zo’n leuke en simpele app. Bij voorkeuren stel je in of je vegetariër bent en wat je niet eet. Hierbij kun je alles invullen: melk, ei, maar ook zeewier of quinoa. Ik zeg maar wat. Bij huishouden voer je in met hoeveel mensen je woont, wat het geslacht is en welke leeftijd ze hebben. In de app ga je naar weekplanning. Daar kun je bij elke dag een recept kiezen. Je krijgt recepten voorgesteld op basis van jouw voorkeuren. Als je een recept hebt gekozen, kun je de ingrediënten hiervan op je boodschappenlijst zetten in de app. Ook kun je aan de boodschappenlijst zelf nog ingrediënten en producten toevoegen. Echt ideaal!

Mijn Water

Deze app houdt bij of je genoeg drinkt. Het is mogelijk om notificaties aanzetten, maar dat hoeft niet. Zo kun je instellen dat je tussen 07:00 en 23:00 elke twee uur een bericht krijgt met dat je wat moet drinken. Je vult dan in de app in wat je allemaal drinkt op een dag. Bij de gratis versie is er keuze uit water, koffie en thee. Ga je voor premium, dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld, frisdrank, bouillon, sportdrank en nog veel meer. De app houdt op een leuke manier bij hoeveel je al gedronken hebt en hoeveel je nog te gaan hebt. Wil je 100% zuiver water drinken denk dan ook eens aan ZeroWater.

Kies ik gezond?

In deze app kies je op welke voedingswaarde wil letten. Ben je dus bezig met minder suiker eten? Dan kies je de optie ‘suiker’. Wanneer je vervolgens een product scant of opzoekt, kijkt de app hoeveel suiker het bevat, of het in de schijf van vijf staat en welke ingrediënten er in zitten. Bij sommige producten geeft het ook een voorstel met hoe je gezonder kan kiezen. Kies je bijvoorbeeld een smeuïge pindakaas met stukjes pinda van de Albert Heijn, dan geeft de app een voorstel van pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout van de Albert Heijn. 

Lifesum

Ook dit is een app waarin je je voeding en beweging bijhoudt, maar wat ik vooral leuk vind aan Lifesum zijn de graphics. Het heeft leuke kleuren, plaatjes, lettertypes en is handig in het gebruik. In het begin kies je een doel: afvallen, gewicht behouden of aankomen. Je stelt dan in wat je doel precies is en hoe snel je dit wil bereiken. Wat wel jammer is, is dat je met de premium versie veel meer opties hebt dan met de gratis versie. Voor een persoonlijk plan en recepten moet je naar premium. Met de gratis versie kun je alleen voeding en beweging bijhouden. De app focust zich op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt op een dag, maar gaat er niet vanuit dat je sport. Dit moet je zelf toevoegen, wat het wel nauwkeuriger maakt. Heb je bijvoorbeeld als doel om 2000 calorieën op een dag eten? Dan begin je elke dag op de teller 2000. Eet je een ontbijt van 400 kcal? Dan gaat de teller omlaag naar 1600. Dit is het aantal calorieën dat je nog over hebt om te eten. Ga je vervolgens een uur fitnessen, waarbij je 300 calorieën verbrandt? Dan gaat de teller weer naar 1900, omdat je calorieën hebt verband, die je er weer aan moet eten.

Ondanks dat ik het jammer vind dat je voor meer opties naar premium moet gaan, zou ik voor Lifesum kiezen als ik weer eens m’n calorieën wil bijhouden. Ik vind het design leuk, en de calorieteller werkt goed en nauwkeurig.

Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset.

Paleo rijstvervanger: gemalen bloemkool!

Een manier om rijst (ook een graan) te vervangen, is door bloemkool in een keukenmachine heel fijn te malen tot korrels ter grootte van rijstkorrels. ...

Semi-paleo weekend

Zo, de proloog (want maar 1 dagje) van de januari Paleo challenge, vrijdag 2 januari, goed doorgekomen. Het was nog vakantie, wat later op, lekker ...
paleo crackers recept

Paleo crackers op basis van kokosmeel

Ingrediënten paleo crackers met kokosmeel 3 eetlepels tahini 1 eetlepel zachte roomboter of kokosolie 1 ei 2 eetlepels sesamzaadjes snufje zout 1 eetlepel mosterd 2 ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *