Vakantie in tijden van Corona: pleidooi voor de staycation

Sinds een aantal maanden zijn we de wereld door een andere bril gaan bekijken. Die bril heet COVID-19. Dat het Coronavirus onze wereld flink op z’n kop heeft gezet, schreef ik al in de kunst van het kleine geluk.

Wellicht is dit dan ook een goed moment om de reislust die de afgelopen decennia vat op ons heeft gekregen, eens onder de loep te nemen.

In 2019 streefde het aantal vliegvakanties die Nederlanders ondernamen voor het eerst het aantal autovakanties voorbij, volgens onderzoeksbureau NBTC-NIPO. Er werden maar liefst 22,4 miljoen vakanties ondernomen; van dicht bij huis tot steeds meer verre reizen. Ook ik heb me de afgelopen pak ‘m beet tien jaar laten meeslepen door al het moois wat de verre reis te bieden heeft. Intercontinentale vluchten te over, tickets voor scherpe prijzen en de wereld lag binnen handbereik. Ik plande vakanties maanden van tevoren, om zo met moodboards op Pinterest in volle teugen van de voorpret te kunnen genieten. Namibië. Argentinië, of Vietnam? De overvloed aan keuzes maakte het plannen van een reis soms ook wat overweldigend.

Anderhalf jaar geleden kocht ik een camper, met het idee dat rijden minder vervuilend is dan vliegen, en je zo ook nog wat mee krijgt van het landschap onderweg. Verrassend genoeg was mijn idee niet om daar Nederland mee te ontdekken, al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zoveel heb gezien van mijn eigen land. Ik zag mezelf wel in zuidelijke richting naar Portugal rijden of juist omhoog, naar Scandinavië. En dat terwijl het ook in eigen land goed toeven kan zijn, wist ik van de ‘thuisblijvers’ in de vriendenkring.

Nu de zomer van 2020 zich hult in onduidelijkheden over waar we naartoe kunnen en per wanneer, ben ik het idee van de staycation, oftewel de vakantie in eigen land, gaan heroverwegen. En zie ik zelfs de voordelen ervan in. Daarom: 4 voordelen van de staycation.

  1. Hoera, spontaniteit!

Zonder de grens over te hoeven kan je makkelijk wegrijden, zonder continue het nieuws te moeten checken of de landen op jouw route je wel toelaten. Je hoeft niet te plannen en er staan je geen lastminute-verrassingen te wachten. Inpakken en wegrijden. Vanochtend beslissen en vanmiddag vertrekken. Oftewel, hoera, spontaniteit!

  • Dichterbij = minder reiskosten

Ga je vliegen, dan is dat niet alleen slecht voor het milieu maar loopt dat ook nogal in de papieren. Zo zijn de tickets vaak verraderlijk goedkoop, maar ben je alsnog veel geld kwijt aan het meenemen van je bagage. Ga je met de auto op pad, dan betaal je flink voor brandstofkosten en komen daar ook nog de kosten van buitenlandse tolwegen bij. De internationale trein is een comfortabel en duurzaam alternatief waar ik geregeld gebruik van maak. Maar eerlijk is eerlijk, goedkoop is het niet.

  • Reis eens anders

Blijf je in Nederland, dan is vrijwel elke uithoek goed bereisbaar en kun je makkelijk slechts een paar dagen gaan. Door de korte reistijd kun je zo in een paar weken tijd meerdere korte trips plannen en veel verschillende kanten van Nederland zien. Reis je licht, met weinig bagage, dan kun je zelfs met de fiets op pad.

  • Ontdek de diversiteit van het landschap

Alhoewel Nederland piepklein is, zien de verschillende hoeken van ons land er werkelijk anders uit. Rondom het heuvelachtige Vaals in Limburg tref je de uitlopers van de Eifel en de Ardennen. Een tegenpool van de schilderachtige polders in het Zuid-Hollandse Hoeksche Waard. En alhoewel Nederland en masse naar Zandvoort of Scheveningen trekt op warme dagen, is er aan onze 523 kilometer lange kust veel meer te zien. Het enige wat we daarvoor nodig hebben, is de motivatie om ons eigen land te ontdekken.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *