Tips voor een duurzame picknick

Vanaf 2021 zijn plastic bordjes en bestek niet eens meer een optie. Vanaf dan zijn ze namelijk verboden, vanwege het milieu. Wat moet je dan als je gaat picknicken? Vandaag zal ik een paar tips geven, zodat we alvast kunnen oefenen met het houden met een duurzame picknick, zonder plastic wegwerpafval.

Waarom wordt het eigenlijk verboden door de EU? Ondanks dat plastic handig en goedkoop is, is het heel slecht voor het milieu. Enorme hoeveelheden wegwerpplastic belanden in de zee en hier wordt langzaam een grote plastic soep gevormd. Vanaf 2021 komen er betere maatregelen voor het recyclen van plastic, betere informatie over alternatieven en sommige plastic producten worden helemaal verboden. Het is misschien even wennen, maar het draagt bij aan een groot en goed doel.

Borden en bestek

Plastic bordjes en bekers zijn heel handig, maar het zijn helaas ook twee van de producten die het meest op stranden worden gevonden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Om nu stenen borden, glazen en je zware bestek van thuis mee te nemen is ook weer zowat, maar je hebt ook kunststof borden die wél geschikt zijn om af te wassen. Deze zijn iets zwaarder dan de wegwerpbordjes, maar een stuk lichter dan stenen borden. Bestek kun je ook lichter krijgen dan het normale bestek. Denk bijvoorbeeld aan reisbestek.

Wil je nog een stapje verder in het verduurzamen? Kijk dan eens bij een kringloop voor leuk licht servies en bestek. Scheelt ook weer wat geld!

Kleedje en tas

Als je dan toch bij de kringloop bent, kun je meteen kijken voor een leuk kleedje en een grote mand om alles in te doen. Dit komt niet alleen van pas bij een dagje picknicken, maar ook op het strand of in het park.

Drinken

Plastic flessen zijn wat betreft milieu eigenlijk ook uit den boze. Ook al breng je het naar het plastic afval, niet alles kan gerecycled worden. Nog beter is het om ze gewoon niet te kopen, en een drinkfles van thuis mee te nemen. Hier kun je water in doen, maar ook citroenwater, sap, et cetera. Bekers heb je trouwens ook van kunststof materiaal, wat geschikt is om af te wassen.

Probeer eens vega

Op het gebied van milieubewust leven, is minder vlees eten een grote stap die je kunt maken. Broodjes, wraps en salades kunnen tegenwoordig ook prima zonder vlees met bijvoorbeeld vegetarisch beleg, hummus of gewoon kaas. Op internet zijn genoeg recepten te vinden. Naast het feit dat dit duurzamer is, is het ook een stuk veiliger. Vlees lang buiten de koelkast houden is niet zo’n goed idee, want bacteriën kunnen zich zo snel verspreiden.

Ruim achteraf op

Het spreek misschien voor zich, maar ruim achteraf alles op. Check voordat je weggaat even of je niet een bordje, beker of plastic zakje alsnog op de grond hebt laten liggen. Vergeet ook het papier niet!

Maak het zelf!

Voorverpakte broodjes, hapjes en sapjes zitten vrijwel altijd in plastic. Als je weinig tijd hebt, kun je hiervoor kiezen, maar wat eigenlijk nog veel leuker is, is om het zelf te maken. Beleg dan van tevoren van boterhammen of rol wat wraps. Ook hiervoor zijn genoeg recepten op internet te vinden.

Bewaar de restjes

Ben je klaar met eten, maar is er nog wat over? Bekijk dan kritisch wat echt weg moet en wat eigenlijk nog wel mee naar huis kan voor later. Om voedselverspilling tegen te gaan is het belangrijk om zo weinig mogelijk eten weg te gooien en restjes te bewaren. Daarnaast is het ook altijd fijn om de volgende dag een lekkere snack in de koelkast te hebben van de dag ervoor. Scheelt weer werk en geld!

Het vervoer

Als je de dag dan helemaal compleet duurzaam wil maken, is het zonde om de auto te pakken. Ga met de fiets (ook goed, lekker bewegen!) of loop naar een parkje dicht in de buurt. Dit is ook nog eens fijn, omdat je hiermee een frisse neus haalt en wat beweging pakt.

Eet smakelijk en veel plezier!

Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset.
mayonnaise

Zelfgemaakte mayonaise

Recept voor zelfgemaakte mayonaise van onze eigen chef Willem aka The Racingchef58. Dit is altijd aanwezig in mijn koelkast, kan niet zonder en de laatste ...

Het effect van een detox kuur

Detox kuren me lest er tegenwoordig van alles over. In deze blog lees je de mogelijke voor- en nadelen over dexe kuren!

Whey en andere After Workout Shakes

Whey en andere After Workout Shakes Whey is de Engelse benaming voor het Nederlandse Wei en ontstaat bij het maken van kaas uit koemelk. Een ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *