Thee voor het slapen: goed of niet?

Voordat je naar bed gaat nog even een kopje thee drinken: de ideale manier om tot rust te komen. Niks mis mee toch? Niet helemaal waar. In thee zit namelijk, net als in koffie en cola, cafeïne. Het is dus even opletten met het soort thee dat je pakt en op welke manier je de thee zet. In dit artikel vind je alles over thee voor het slapen gaan.

Cafeïne/theïne

De cafeïne die in thee zit, wordt theïne genoemd. Dit doet voorkomen alsof cafeïne en theïne twee verschillen stoffen zijn, maar dat is niet zo. Het is precies dezelfde stof, alleen in thee is er een andere naam aan gegeven. Vaak wordt gedacht dat de hoeveelheid cafeïne in thee verwaarloosbaar is in vergelijking met koffie, maar dit is allesbehalve waar.
Voedingscentrum heeft een tabel opgesteld met het aantal milligram cafeïne per 100 milliliter of 100 gram van verschillende producten. Normale filterkoffie bevat 70 milligram, thee 25 milligram. Als je net zoals ik met gemak in één keer een halve liter thee drinkt, tikt dat best snel aan. Ter vergelijking: in cola zit 10 milligram en in energiedrank 30 milligram. De effecten van cafeïne houden tot 2,5 uur na het drinken aan.

Nu is er een soort thee dat geen cafeïne bevat en dat is kruidenthee. Wil je dus thee voor het slapen? Dan kun je het beste voor kruidenthee kiezen. Daarnaast is Rooibos niet afkomstig van de theeplant en het bevat dan ook geen cafeïne. Vaak staat op de verpakkingen van doosjes thee aangegeven of het wel of niet cafeïne bevat.

Wil je echt graag groene of zwarte thee voor het slapen? Er zijn een paar trucjes die je kunt toepassen om minder cafeïne in de thee te laten oplossen. De eerste is om het gekookte water te laten afkoelen, tot de temperatuur waarbij je het zou drinken. Daarna doe je pas het theezakje in het water. Het helpt ook om een niet te sterke thee te maken. Dit doe je door het zakje maximaal twee minuten in het water te houden, maar het liefst zo kort mogelijk.

Je hebt ook zwarte en groene theeën waar (een deel van) de cafeïne uit is gehaald. Dit staat op de verpakking aangegeven. Deze soorten zijn ideaal om te nemen voor het slapengaan.

Rustgevende soorten

Dat in kruidenthee geen cafeïne zit, is niet het enige voordeel. Verschillende kruiden hebben een rustgevend effect, zoals valeriaan, lavendel, passiebloem en kamille. Kies dus een kruidenthee waar deze stoffen in voorkomen. Van valeriaan in capsulevorm is wetenschappelijk bewezen dat het daadwerkelijk rustgevend is. De stof werkt niet alleen bij slapeloosheid, maar ook bij spanning, stress, nervositeit en angst. Het heeft wel maagdarmklachten als bijwerking, maar in de theevariant zit een veel kleinere dosering dan in capsules, wat de bijwerking beperkt. Een kruidenmengsel met valeriaan is dus een aanrader om goed mee in slaap te kunnen vallen.

Niet te veel!

De reden dat ik geen thee drink voor het slapen is eigenlijk heel simpel: je moet er ’s nachts van plassen. Met een kleine blaas is het beter om twee tot drie uur voor het slapen zo weinig mogelijk te drinken (let daarbij wel op dat je overdag genoeg water hebt gedronken). Dit is een nadeel van thee drinken voor het slapen: het vult de blaas. Het spreekt misschien voor zich, maar ik vond het wel de moeite waard om even te benoemen.

Mijn ritueel bij slapeloosheid

Soms word ik midden in de nacht wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen vallen. Meestal duurt dit maar een halfuurtje, maar soms ligt ik meer dan een uur naar het plafond te staren. Vooral als ik iets heb om over te piekeren, kan dit makkelijk twee uur duren. Hierop heb ik een oplossing bedacht die vrijwel altijd werkt. Op zulke momenten is het goed om even een herstart te maken. Even opnieuw ‘gaan slapen’. Ik ga uit bed voor een kwartier tot een halfuur. Dan zet ik thee en ga ik daarmee op de bank zitten. Even niet meer proberen te slapen, maar gewoon wakker zijn en dat accepteren. Daarna ga ik terug naar bed. Het is dan echt alsof je opnieuw naar bed gaat en dat stressvolle gevoel van ‘ik lig al zo lang wakker’ is weg. Probeer het eens!

Conclusie

Je kunt prima thee drinken voor het slapen. Neem bij voorkeur een kruidenthee of rooibosthee en geen zwarte, groene of witte thee, want daar zit cafeïne in. In kruidenthee kunnen stoffen verwerkt zitten die rustgevend werken, dus kies deze vooral. Als je toch zwarte of groene thee wil, is een cafeïnearme of cafeïnevrije variant een aanrader. Let wel op met de hoeveelheid thee, want water vult natuurlijk de blaas.

Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset.

Vitamine D vermindert klachten coronavirus

De relatie tussen het coronavirus en vitamine D is een hot item. En dat is niet zo gek, want vitamine D is een ware krachtpatser ...
snelle paleo lunch

Snelle Paleo lunch

Een snelle paleo lunch is heel gemakkelijk Deze keer een super gemakkelijk recept. Je kan er oneindig mee variëren, eigenlijk kan je er bijna alles ...

Het hoe en waarom van positieve stress

Stress positief? Deze twee woorden komen niet vaak in combinatie met elkaar voor, en toch bestaat er ook een positieve variant van stress. Met de ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *