Remote werken in tijden van COVID-19: ABC van een digital nomad

Nu een groot deel van ons noodgedwongen op afstand werkt, is thuiswerken ineens de norm in plaats van een uitzondering geworden. Maar hoe werkt dat eigenlijk, efficiënt werken zonder je collega’s om je heen? Digital nomad Susanne stelde een remote working-ABC op.


A. Afleiding: als je thuis aan het werk bent, is het heel makkelijk om afgeleid te worden. Door nieuwssites en Youtube, of juist door zoiets simpels als de (af)was. Voorkom afleiding door in blokken van 1 uur aan een stuk te werken. Ik spreek van tevoren met mezelf af wat ik die dag per se gedaan wil hebben, en maak een ureninschatting. Zo weet ik direct of wat ik die dag wil bereiken, haalbaar is gezien de tijd die ik heb. Ik ben streng: tijdens die blokken van 1 uur las ik geen koffiepauzes in en kijk ik niet op mijn telefoon. Zo vliegt de tijd voorbij en kan ik in elk blok veel werk verzetten.

B. Boek: zo streng als je bent om in blokken van een uur te werken, zo erg mag je het jezelf ook gunnen om genoeg tijd uit te trekken voor een vakinhoudelijk boek. Terwijl de meeste mensen op kantoor niet snel uitgebreid een boek gaan zitten lezen achter hun bureau, is er in deze thuiswerksituatie niemand die daar gek van op kan kijken. Plan dus ook ruime blokken in om eindelijk eens die vakinhoudelijke boeken (of blogs) te lezen die al lang op je lijstje stonden. Dit valt immers gewoon onder werktijd, en nu kan het.

C. Creativiteit: heb je, zoals ik, werk waarbij je hoofdzakelijk je hoofd moet gebruiken, en niet je handen? Voeg dan een vleugje creativiteit toe aan je werkdag. Zo ben ik na korte schilderpauzes meestal weer onwijs gefocust. Naast schilderen kun je ook denken aan tekenen, timmeren, werken met klei of scrapbooking. Wat ook goed werkt? Het bakken van een taart of cake. Bijkomend voordeel is dat je je baksel later die dag direct kunt verorberen.

E. Ergonomische werkplek: bij de meeste organisaties wordt veel aandacht besteed aan het inrichten van een ergonomische werkplek. Waar vaak aan voorbij wordt gegaan, is dat onze ‘westerse’ manier van zitten, niet per se niet goed is voor ons lichaam. Zitten op een stoel is namelijk belastend voor onze ruggengraat. Van de natuurlijke S-vorm verandert de ruggengraat door het zitten in een C-vorm, wat het risico op rugblessures vergroot, zo schrijft NPO1 in het artikel Zo maak je zitten minder gevaarlijk. Afwisselen is het credo: neem tijdens het werken verschillende houdingen aan en zorg voor voldoende beweging tussen de werkblokken. Zo zit ik zelf graag te werken in lotushouding (hiervoor heb je wel een stoel zonder armleuningen nodig) en schilder ik altijd staand.

H. Hygge: ik schreef er al eerder over: geluk is een (t)huis. Wat dat in een notendop inhoudt? Bezit maakt niet gelukkig, veiligheid en comfort doen dat wel. Nu je waarschijnlijk bijna 24/7 in je huis doorbrengt, is het niet gek om je er serieus in te verdiepen wat een huis voor jou hygge maakt. Zijn dat zacht licht en wegkruip-hoekjes, of statement-kleuren en een gezellige boel? Ook dat laatste is zo gemaakt: met krijtverf transformeer je die saaie witte muur in no time tot een brainstorm-wall.

L. Laptopstandaard: naast je eigen houding is ook de houding van je laptop of computer heel belangrijk. Omdat ik normaliter veel onderweg en op reis ben, werk ik alleen op een laptop. Ik heb altijd een inklapbare laptopstandaard bij me, die in 8 verschillende standen gezet kan worden. Belangrijk om nekklachten te voorkomen.

M. Muziek of ander achtergrondgeluid: profiteer van het feit dat je nu niet met collega’s hoeft te ruziën over de radiozender waarop wordt afgestemd. Draai feel good-muziek op de achtergrond, of, indien je geroezemoes en kantoorgeluiden om je heen mist, stem af op een daarvoor bestemd kanaal. YouTube heeft vele varianten, zoek bijvoorbeeld op ‘office ambiance’ of ‘office sounds’. Werk je met z’n tweeën thuis en word je het niet eens over de keuze voor muziek: stop met vechten en stel een schema op. Zo heeft de een in de ochtend zijn zin, en de ander in de middag. Kan je dat kattengejank van je partner echt niet verkroppen? Daarvoor zijn noise-cancelling headphones ooit gemaakt.

P. Plannen: juist nu je thuis werkt en wat fysieke afstand hebt, is het makkelijker om je niet te laten leiden door de waan van de dag. Denk na over hoe jij graag je dag zou willen indelen en bespreek met collega’s hoe je aan ieders wensen tegemoet kunt komen. Alternatieven zijn er vaak genoeg, als je maar bespreekt waar je tegenaan loopt. Op die manier kan je een planning maken die werkt. Of dat nu uitslapen, een lange lunch, of langer doorwerken in de avond inhoudt.  

S. Schermtijd: wie het schermtijdoverzicht van Apple handig vindt: er bestaat ook een desktopvariant. De tool Timedocter geeft je inzicht in waar je je schermtijd op je laptop of computer aan besteedt. Fijn, wanneer dat gedisciplineerd werken in blokken van 1 uur nog niet helemaal werkt.

T. Trello: het online platform Trello helpt mij als freelancer om overzicht te houden van lopende projecten. Handig aan Trello is dat je de boards zo uitgebreid of juist zo simpel kunt inrichten als je zelf wilt. Ook kun je boards maken die je deelt met opdrachtgevers of collega’s, of digitale to do- of checklists maken.

Z. Zon: alhoewel het lastig is om aan onze dagelijkse dosis vitamine D te komen terwijl we continu binnen zitten, is daglicht heel belangrijk voor ons. Verwelkom die zonnestralen in je huis door een fijn werkhoekje aan het raam in te richten, of richt een kantoortje in op je balkon. Voor wie dat heerlijk lijkt maar de (on)leesbaarheid van het laptopscherm in zo’n zonnige setting niet prettig vindt: koop een laptopkap. Bij de meeste outdoorwinkels zijn laptopkappen te krijgen, van simpele bescherming tegen de zon tot geavanceerde modellen die zelfs beschermen tegen regen. Budgetfriendly-tip: een kartonnen doos op z’n kant gezet met je laptop erin geschoven, werkt vaak ook prima J.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *