Wat is Raw Food

Raw food is dé voedingstrend van dit moment. Onder “raw food” of in het Nederlands “rauwe voeding” verstaan we het eten van plantaardige voeding die niet boven de 42 graden Celsius verhit is geweest. Je kunt als je rauw eet, ook warm eten. Normaal verhitten we ons eten tot 100 graden en laten het afkoelen tot ongeveer 45 graden voordat we het op eten. Nu gebeurt het andersom; we bereiden het koud en verwarmen het tot 45 graden, waardoor er veel meer voedingsstoffen behouden blijven.

Als je raw food eet hoef je niets tekort te komen, integendeel: het levert veel meer energie dan andere voeding en heeft een zeer geneeskrachtige werking. Over het algemeen wordt gezegd, dat je bij 80% rauw, al de meeste voordelen van rauwe voeding ondervindt. Voor de overige 20% kun je dan gekookte of gestoomde groenten, granen of wat volkorenbrood eten.

raw-food-driehoek

Wat mag je eten met het raw food dieet?

Bestanddelen van een raw food dieet zijn: superfoods, groene bladgroenten, alle andere groenten (bijvoorbeeld wortelgroenten, knolgroenten, koolsoorten), fruit, gedroogd fruit, noten, zaden, wilde planten, zeewier, algen (spirulina, chlorella, marine phytoplankton), gekiemde zaden, gekiemde granen en gekiemde peulvruchten. De voedingsmiddelen kunnen op heel veel manieren gegeten worden: als salades, smoothies, soepen, sappen, crackers of zo uit de hand.

De raw food keuken is een hele uitgebreide keuken. Er bestaan wereldwijd al heel wat raw food restaurants, waar je complete menu’s kan bestellen, waarvan je in eerste instantie niet eens zou denken dat ze rauw waren. Vaak zijn het echte haute cuisine keukens.

Bron: Het onafhankelijk kennisinstituut Raw food van Nederland. www.rawfood.nl

glutenvrij diner recept

Glutenvrij diner: een makkelijk en lekker recept

Zaterdagavond… en ik eet glutenvrij…. Wellicht ken je het gevoel: een drukke werkweek achter de rug en niet zo veel zin om uitgebreid te koken. ...
basissauzen

Chef Willems saus recepten: avocado – pesto mayonaise en tzatziki saus

Onderstaand een aantal basis saus recepten uit de keuken van onze chef Willem die bij meerdere gerechten gebruikt kunnen worden. Mijn eerste saus recept is ...
groetesap recept

Groentesap recept met tomaat

Tomaten: gezond, vol vitamines, maar ook lycopeen, de natuurlijke kleurstof die tomaten rood maakt. Ook vind je lycopeen in rode paprika of watermeloen, bijvoorbeeld. Hier ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *