Paranoten als gezond tussendoortje!

Paranoten is in Nederland een nogal onderschatte noot als het gaat om voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. Paranoten worden ook wel Braziliaanse noten of amazone noten genoemd. Zij zijn rijk aan vitamine E, fosfor en selenium. Wist je dat je met 2 tot 3 paranoten per dag je dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium binnenkrijgt?

Waar komen paranoten vandaan?

Paranoten groeien aan een boom (Bertholletia excelsa), die van nature vooral voorkomt in tropisch regenwoud. Wat bijzonder is, is dat deze boom een van de grootste is van het regenwoud, met een hoogte tot 50 meter en een spanwijdte tot 35 meter en een stam van 1 tot 2 meter dik. Er zijn bomen die al meer dan 500 jaar oud zijn. Pas na 10 tot 25 jaar krijgt de boom vruchten en als er eenmaal vruchten zijn, dan moeten die nog 14 maanden rijpen. Al met al een heel proces!

De vrucht is hard, heeft de vorm van een kegel, weegt zo’n 2 kg en heeft een diameter van 10 tot 15 cm. Binnen in de vrucht zitten de paranoten en 1 vrucht kan wel 10 tot 25 paranoten bevatten.

4 redenen waarom een dagelijkse portie van enkele paranoten gezond is

De paranoot heeft een bijzonder hoge en unieke voedingswaarde

  • Rijk aan vitamine B1 en B6 en vitamine E
  • Rijk aan koper, fosfor, magnesium, mangaan, zink, ijzer, calcium en kalium
  • Bevat de aminozuren methionine, cysteïne, arginine, glutamidezuur en glutamine
  • Bevat 7% voedingsvezels

Paranoten zijn rijk aan seleen of selenium

Seleen is onmisbaar voor je weefsels en organen. Selenium is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt als antioxidant. Selenium is daarom goed voor je immuunsysteem en de combinatie met Vitamine E werkt in de overtreffende trap.

Aan de paranoot wordt soms een kankerbestrijdende werking toegekend vanwege het hoge gehalte uit seleen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de preventieve werking bij verschillende vormen van kanker (borst-, long- en prostaatkanker) maar ik heb hiervan nog geen statistisch relevante uitkomsten kunnen vinden. Heb je die wel, laat dan een opmerking achter onder dit artikel!

Interessant voor sporters

Seleen herstelt schade aan spieren, wat een interessante eigenschap voor sporters is. Ook biedt het ondersteuning in de herstelperiode. Bovendien worden afvalstoffen die bij trainingen vrijkomen, sneller geneutraliseerd.

Fosfor is interessant omdat dit nodig is voor het vrijmaken van energie in je cellen (ATP naar ADP) en voor het opslaan van energie (ADP naar ATP).

Paranoot als vervanger van vette vis: rijk aan gezonde vetten

Vergeet de zogenaamd gezonde vette vissen. Inmiddels weten we wel dat die vol zware metalen zitten en daarom giftig zijn voor ons lichaam. Paranoten bevatten de belangrijke onverzadigde vetzuren oliezuur en palmitoleïnezuur, en linolzuur en alfa-linoleenzuur. Deze vetten werken preventief tegen hart- en vaatziekten.

Paranoten kopen?

Kies dan altijd voor biologisch en rauw. Zo weet je zeker dat je profiteert van de beste voedingswaarde. Klik hier om biologische, rauwe paranoten te kopen.

Kritische noot: seleenvergiftiging

Zoals met alles geldt: teveel is niet goed. Zo ook voor deze noten. 100 gram bevat 3.500% van de ADH aan seleen. Dat is dus veel te veel! 1 tot 2 noten is voldoende om de ADH aan seleen binnen te krijgen. Een seleenvergiftiging kan je herkennen aan maagpijn, snel geïrriteerd zijn, vermoeidheid, broze of witte nagels en huiduitslag of jeuk.

raw food paleo recept walnoot brownies

Paleo recept: Rauwe mini walnoot brownies

Ik ben helemaal gek op deze rauwe ‘brownies’. Het kost maar 5 minuten om ze te maken! Ik gebruik vierkante siliconen ijsmallen voor de vorm, ...
rijstwafel ongezond arsenicum

Rijstwafel gezond? Hoge arsenicumlevels in rijstwafels!

Een rijstwafel is ongezond omdat er arsenicum in zit. Geef je je kinderen dagelijks een gezonde rijstwafel -want geen brood- doe je het als nietsvermoedende ...
kip lunchgerecht

Paleo lunch met kip, ei en ui

Lunch, in Nederland meestal een boterham met kaas, thuis gesmeerd en meegenomen in een plastic zakje. Maar het kan ook anders. Dit lunchgerecht met kip, ...

2 gedachten over “Paranoten als gezond tussendoortje!”

  1. Lieve Rosa,
    Wat een goede blog. Veel aan gehad en deze kennis en blog al vaak doorgelinkt naar mensen. Fijn dat je je kennis hebt gedeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *