De nazomer is onderweg, en voor een aantal fruitsoorten in Nederland nadert het oogstmoment. Een van die fruitsoorten is de appel, die rijkelijk wordt verbouwd in de Noordoostpolder, de Elstar, afkomstig uit Elst. Niet voor niets luidt het Engelse gezegde: ‘an apple each day keeps the doctor away.’ De appel is dan ook de meest gegeten fruitsoort in Nederland. Meestal uit de hand, soms in de appeltaart, hier in een unieke appel bieten salade. Probeer en geniet!
Ingrediënten voor de appel bieten salade:
- ½ kop heel fijngehakte broccoli
- 1 gekookte rode biet, in reepjes gesneden
- 1 ½ kop wortels, gewassen, in reepjes gesneden
- ½ kop radijsjes, gewassen, gesneden
- 1 grote appel naar keuze, (maar geen Reinet), gewassen, in reepjes gesneden
- 1 kleine rode ui, gepeld, gesneden
- 1/3 kopje zonnebloempitten, naar wens rauw of geroosterd of gezouten
Ingrediënten voor de dressing:
- 2 ½ eetlepel tahini (dat is sesampasta)
- 1 eetlepel appelazijn
- Het sap van een grote citroen
- 1 á 2 eetlepels zoetstof, bijvoorbeeld honing
- Snufje peper
- Snufje fijn zout
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- water
Bereiding: Neem een slabak of een glazen schaal en doe er alle groenten in. Neem een kleine schaal en doe er de ingredienten voor de dressing in. Flink roeren en mengen, naar wens iets water toevoegen Even tussendoor proeven. Giet vervolgens de dressing over de salade. Bestrooi met zonnebloempitten. Plaats de bak in de koelkast en koel enkele uren voor consumptie. Schaal wel even afdekken om uitdrogen tegen te gaan, met folie.