Huidverzorging in tijden van corona

In de afgelopen weken – maanden zelfs, misschien – is er van onze reguliere schoonheidsrituelen niet veel terecht gekomen. Schoonheidsspecialisten mochten geen behandelingen uitvoeren en ook kappers bleven gesloten. Alhoewel de schoonheidsbranche rustig aan weer op gang komt, kan het zo zijn dat je niet te dicht bij anderen in de buurt wilt komen, tenzij absoluut noodzakelijk. Hoog tijd om ons huidverzorgingsritueel eens onder de loep te nemen.

Volgens het CBS lag de omzet in de kappersbranche en schoonheidsverzorging in 2019 24,2 procent hoger dan in het jaar 2015. Oftewel: de schoonheidsbranche is booming. En aangezien behandelingen bij schoonheidssalons vaak van een pittig prijskaartje zijn voorzien, kan het geen kwaad om een gedeelte van je verzorgingsrituelen – al dan niet tijdelijk – naar je eigen huis te brengen. Als je een fijne plek hebt om je terug te trekken, kun je de schoonheidssalon als het ware nabootsen. De badkamer is hiervoor een fijne plek, omdat je hier vaak al een gedeelte van je verzorgingsproducten hebt staan en, belangrijker nog, omdat de deur op slot kan. 4 tips om jouw thuisverzorgingsritueel mee te starten.

  1. Plan tijd in voor je verzorgingsritueel

Te druk, nog veel te doen, we moeten, moeten, moeten. Het gevoel van te gehaast zijn om überhaupt even stil te staan bij jezelf, kennen we helaas allemaal. De eerste dingen die wegvallen in een druk bestaan zijn vaak de kleine – maar zo waardevolle – momentjes voor jezelf. Daar valt ook een verzorgingsritueel onder. Een tip? Net zoals je een afspraak maakt met een ander, kun je ook een afspraak maken met jezelf. Door tijd in te plannen in je agenda voor een momentje met jezelf kan er niets tussen sluipen. Merk je na een poos dat je deze momenten toch blijft verzetten? Kijk dan of je de momenten op een andere dag of ander tijdstip in kunt plannen, idealiter op een dag die niet te vol is.

  • Leg de lat niet te hoog

Een reden om een afspraak met mezelf te verschuiven, is dat ik persoonlijk de lat altijd enorm hoog leg. Bij een verzorgingsritueel heb ik dus een uitgebreide behandeling zoals bij de schoonheidssalon in mijn hoofd. Liefst uitgebreid en ook nog van hoge kwaliteit, dus zo’n pak ‘m beet 2 uur ben je daar wel mee zoet. Doordat ik de lat hoog leg, wordt de afspraak met mezelf eerder een obstakel dan een welkome afwisseling. Verwacht niet te veel van jezelf, zeker niet als je het ritueel nog moet vormgeven. Gewoontes hebben immers tijd nodig om zich te ontwikkelen. Met een korte ‘quick fix’ van 20 minuten mag je ook blij zijn.

  • Sfeer is alles

In een klinische badkamer, of juist een kamer waar veel rommel ligt, is het misschien lastig om jezelf even terug te trekken. Hetzelfde geldt voor rondrennende kinderen die natuurlijk nét op dat ik-moment jouw aandacht nodig hebben. Zoek een plek in je huis waar je je rustig terug kunt trekken, en decoreer deze plek met warme, zachte materialen die jou een kalm gevoel geven. Een aantal kaarsen, een vaas droogbloemen en een fijne lamp met warm licht kunnen wonderen doen. Heb je kleine kids rondrennen waar je nog geen afspraken mee kunt maken over ‘me-time’? Dan kan je afspreken om je me-time af te wisselen met een vriend(in). Om de beurt past de een op, en neemt de ander wat welverdiende tijd voor zichzelf.

  • Zet de producten die je vaker wilt gebruiken in het zicht

Ik merk zelf dat ik met name denk aan het nemen van een voetenbad op het moment dat ik daartoe niet in de gelegenheid ben: als ik in de supermarkt sta bijvoorbeeld. Wonderbaarlijk genoeg komt het idee niet snel in me op wanneer ik daadwerkelijk in de badkamer sta. Een tip die mij helpt om de producten die ik wil gebruiken ook echt te benutten, is deze in het zicht te zetten. Zo gebruik ik die fijne gezichtsscrub aanzienlijk vaker nu deze direct naast mijn shampoofles staat, en neem ik vaker een haarmasker nu die tube zij aan zij met mijn conditioner staat. In de tijd die het kost om mijn shampoo in te laten werken, kan ik snel mijn gezicht scrubben. Zo werkt het ook met de minder alledaagse producten. Verstop deze niet achter in een kastje ‘omdat je ze toch niet gebruikt’ maar stel ze in het zicht op. Ook hier geldt dat je de lat niet te hoog wilt leggen: een heel scala aan ongebruikte producten opstellen werkt eerder angstaanjagend dan motiverend. Wissel de producten die je op dat moment (meer) wilt gebruiken wekelijks of maandelijks om. Door je focus telkens te verleggen houd je het behapbaar en blijf je jezelf verrassen.

  • Verzamel favorieten

Persoonlijk krijg ik echt zin om bepaalde producten te gebruiken omdat ik me verheug op een bepaalde eigenschap: de zachtheid van een specifieke crème of de rustgevende geur van rozemarijn en tijm. Favoriete geuren, kleuren of texturen kunnen je helpen je op je verzorgingsritueel te verheugen én doordat je je zintuigen prikkelt, houd je je lievelingsproducten vaker top-of-mind.

Inspiratie nodig voor fijne verzorgingsproducten? Natuurlijke huidverzorgingsmust-haves van o.a. Alka®, Earth-Line en We Love The Planet vind je hier >

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *