Glutenvrije muffin met appel & avocado!

Glutenvrije muffin met appel & avocado, glutenvrij! Deze lekkere goed vullende muffins zijn gemaakt van rijstmeel, kikkererwtenmeel en amandelmeel. Ik heb er appeltjes doorheen gedaan maar je kunt er ook heel goed ander fruit door doen zoals peer, rabarber of blauwe bessen. Daarbij heb ik een rijpe avocado door het beslag gemengd, wordt het lekker smeuïg van. Ze bevatten koolhydraten, vetten en eiwitten dus alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Neem als ontbijt een glas groentesmoothie en 2 van deze muffins en je kunt volgens mij uren vooruit!

halfvolkoren-rijstmeel

In Azië wordt veel gebruik gemaakt van rijstmeel. Het is een glutenvrije en vegetarische bron van proteïnen en vezels en je kunt er alle kanten mee op zoals dus in deze muffin. Het is mijn inziens echt een goede vervanger van gewone witte bloem. Rijstmeel is glutenvrij dus ideaal als je coeliakie hebt of tarwe-intolerantie. Ook mensen met de ziekte van Crohn kunnen bij rijstmeel gebaat zijn. Als je op de foto klikt kun je zien waar je rijstmeel kunt bestellen.

 

kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel wordt veel in de Arabische keuken gebruik. Het is rijk aan proteïnen dus deze muffins zijn ook heel geschikt voor na het sporten voor je spieropbouw. Ook kikkererwtenmeel bevat veel vezels dus fijn voor je darmen en je stoelgang. Je kunt het zelfs door je groentesmoothie doen, reken maar dat je dan lange tijd geen honger zult hebben!

 

 

Ingrediënten en bereidingswijze glutenvrije muffins

Hoe maak je deze muffins en wat heb je nodig:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram rijstemeel
  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eetlepels roomboter of kokosolie
  • 1 eetlepel psyllium (bindmiddel, niet noodzakelijk)
  • 2 biologische eieren
  • 2 afgestreken eetlepels kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel zoals stevia of honing
  • 1 banaan (niet noodzakelijk, maakt het zoeter)
  • 1 dessertlepel kaneel
  • 1 theelepel vanillepoeder of merg van 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel baking soda
  • 2 appeltjes in stukjes of ander fruit
  • 1 avocado
  • soja of rijstemelk als het deeg te droog is.

Meng alle ingrediënten gewoon goed door elkaar in een grote beslagkom. Doe als laatste het fruit en de avocado erdoor. Bij mij was het nu heel droog, meer een deegbal dan beslag. Dus ik heb er nog wat (soja)melk doorheen gedaan, 150 ml. om precies te zijn. Ik heb zelf geen banaan gebruikt, wellicht dat dit je beslag al iets smeuïger maakt.

Ik heb zelf een metalen muffin bakvorm zoals deze van Tefal. Het voordeel hiervan is dat je mooie dezelfde vorm muffins krijgt. Als je het beslag in van die papieren vormpjes giet dan zijn ze bij mij al ingestort/uitgezakt voordat ze de oven bereikt hebben. Deze bakvorm wel heel goed invetten want anders krijg je ze er niet uit! 🙁

9200000015588160

Ik heb de muffins in ca. 25 minuten gebakken en gebruik altijd een sateprikker om te kijken of ze gaar zijn (prikken in het midden > droog=gaar).

Ik waarschuw alvast want ook deze muffins vallen niet onder de categorie kleffe roomboter cake uit de buurtsuper. Ze zijn behoorlijk stevig, vullen goed dus een lekker verantwoord tussendoortje voor thuis of op school of op je werk of in de speeltuin of tijdens het wandelen of  op de fiets 🙂

Ken je mijn recept voor hartige muffins al? Ideaal om je overgebleven restjes groente voor te gebruiken! cupcakes

Voel je weer zelfverzekerd in je lichaam

Naarmate mensen ouder worden, kunnen zij te maken krijgen met incontinentie. Heb je zelf last van het niet op kunnen houden van je plas? Dit ...
sportschool discipline

Ik sleep je naar de sportschool!

Het is zondagochtend, normaal gesproken de tijd voor een flinke workout. Maar ik hoor de druppels op het dak en plots ligt mijn bed nóg ...
ontbijt smoothie

HOT: warme ontbijt smoothie die smaakt naar bananenbrood

Ontbijt smoothie recept: HOT met de smaak van bananenbrood! Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar deze smoothie smaakt naar bananenbrood…En deze smoothie is warm. ...

1 gedachte over “Glutenvrije muffin met appel & avocado!”

  1. Lijkt me lekker. En kleine tip: ik zet die papieren bakvormpjes altijd in zo’n blik. Dan krijg je het er makkelijk uit, stort het niet in en kun je het opeten met minder losse kruimels 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *