Appeltaart is heerlijk! En dan vooral deze gezonde appeltaart, vrij van zuivel en geraffineerde suiker. In dit recept wordt honing en agavesiroop gebruikt. Je kunt kiezen uit amandelmeel (glutenvrij) of speltmeel.
Springvorm 22 cm
Ingrediënten gezonde appeltaart
Deeg
- 360 gram amandelmeel of speltmeel
- 3 eetlepels kokosolie
- 3 losgeklopte eitjes
- 6 eetlepels honing
Vulling
- 3 Elstar appels met schil in kleine stukjes
- 75 gram gewelde rozijnen
- 3 eetlepels Agavesiroop
- 3 handjes walnoten
- 3 eetlepels havermout
- 3 theelepels kaneel
- snufje zout
Bereiding gezonde appeltaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. De springvorm bekleed je met bakpapier en je smeert de randen in met wat kokosolie.
- Zeef het spelt- of amandelmeel boven een beslagkom.
- Klop het ei los in een kom en laat de kokosolie smelten in een pan op laag vuur.
- Meng vervolgens het meel, ¾ van het geklutste ei, de kokosolie en honing goed met elkaar en kneed er deeg van.
- De rozijnen kun je ondertussen een paar minuten laten wellen in koud water.
- Snijd de appel in stukjes en meng met de (droog gedepte) rozijnen, de noten (fijn geknepen) en de agavesiroop in een kom.
- Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met circa ¾ van het deeg. Verdeel de havermout over de bodem. Zo kan het eventuele vocht uit de appel opgenomen worden.
- Vul de vorm vervolgens met het appelmengsel en duw stevig aan in de vorm.
- Maak met het overgebleven deeg dunne plakjes en maak zo een mooi rooster over de taart.
- ‘Lak’ het deeg af met het overgebleven ei mengsel.
- Zet voor circa 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, mag je de oven na zo’n half uur iets lager zetten in temperatuur (160 graden Celcius).
- Laten afkoelen op een rooster.