Biohacking tegen dementie: train your brain

Fitplein.nl duikt dieper in de wereld van ‘softe’ biohacking. In ons biohacking-dossier onderzoeken we de uiteenlopende mogelijkheden van Self Tracking en Human Performance Improvement. Lees over brain train-apps tegen dementie, hoe meditatie je creativiteit kan verhogen en wat de kracht is van groene sapjes. In dit artikel lees je meer over brain train-apps tegen dementie.

Naarmate we ouder worden, nemen de cognitieve functies van ons brein af. Zo kan het lastiger worden om de aandacht bij een verhaal te houden of belangrijke gebeurtenissen als verjaardagen en jubilea te onthouden. Aantasting van het cognitief vermogen kan worden tegengaan door de hersenen te trainen. 

Om de hersenen te trainen, is het belangrijk om het brein te blijven stimuleren. Dat houdt in dat het brein uitgedaagd wordt door nieuwe impulsen te geven, en niet alleen maar beziggehouden wordt met routinematige of repetitieve activiteiten. Deze nieuwe impulsen kunnen gegeven worden door nieuwe informatie te verwerken; denk bijvoorbeeld aan het lezen van een boek over een geheel nieuw thema, of aan het leren van een nieuwe taal.

Het trainen van het brein hoeft allesbehalve een eenzame bezigheid te zijn. Zo kan het spelen van een nieuw spel – met onbekende spelregels – bijdragen aan het in positieve zin triggeren van het brein, doordat het tactisch denkvermogen wordt uitgedaagd. En zonder anderen om op terug te vallen, kan de televisie of smartphone uitkomst bieden. Omroep MAX zendt sinds 2007 het programma MAX Geheugentrainer uit, waarbij de kijkers en een deelnemer op televisie aan verschillende programma-onderdelen worden onderworpen om hun hersenen te trainen. Zo passeren er onder andere anagrammen, een rekenspel en memory-onderdeel de revue.

Naast televisie biedt de smartphone vele brain train-mogelijkheden in de vorm van apps. De apps Elevate en Peak worden gezien als leidend in het segment. Elevate laat je direct starten met een korte diagnostische test en vertelt je vervolgens wat je kunt verbeteren, waarbij met name op taal en rekenen wordt gefocust. De app Peak vuurt korte, intense spelletjes op je af als woordzoekers, memory en getallenreeksen. Personal trainer Coach vertelt je bij Peak meer over je prestaties en motiveert je om je prestaties en records te verbeteren.

Sinds kort is er ook een nieuwe app van Nederlandse bodem aan het rijtje geheugentrain-apps toegevoegd: Mijnbreincoach. Deze app geeft je binnen 2 minuten inzicht in hoe gezond jouw hersenen zijn, en wat je kunt doen om je hersenen nog gezonder te maken. De 2 minuten durende test focust – in tegenstelling tot de begintest van Elevate – niet op je prestaties van geheugenspelletjes, maar stelt vragen over je stemming, voeding en lichaamsbeweging. Het gebruik van de app is erg laagdrempelig; je ontvangt iedere dag een feit, een quizvraag, tip of uitdaging. De Mijnbreincoach-app is onderdeel van de campagne Wezijnzelfhetmedicijn.nl, ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg.

De campagne Wezijnzelfhetmedicijn.nl vraagt aandacht voor dementie, en voor het feit dat 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is door een bepaalde leefstijl te hanteren. De campagne draait om drie leefstijladviezen:

  • Blijf nieuwsgierig
  • Eet gezond
  • Beweeg regelmatig

Als onderdeel van het leefstijladvies ‘Blijf nieuwsgierig’ wordt onder andere geadviseerd om je hersenen te trainen door kruiswoordpuzzels of speciale onlinetrainingen te doen.

Gekeken naar de andere adviezen die in de campagne worden afgegeven hoef je je niet snel te vervelen: ook het leren bespelen van een instrument, het starten van een leesclub of museumbezoek worden als brain train-optie aanbevolen. Het mooie aan de brain train-apps, is dat je niet hoeft te wachten op gezelschap, een geplande les of een geprogrammeerde uitzending om je hersenen te trainen. Spelen – en daarmee je hersenen trainen – kan namelijk op elk onbewaakt moment tussendoor. En daarmee sluiten deze apps goed aan op de populariteit van de ‘softe’ vorm van biohacking: jezelf uitdagen en blijven verbeteren

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *