10 tips: Voorkom besmetting met het coronavirus

Hoe kun je besmetting met het nieuwe coronavirus voorkomen? Die vraag rijst nu het virus ook in Nederland is aangetoond. Daarom is het noodzaak om extra goed te letten op hygiëne. Hoe je dat doet, lees je hier.

De GGD, RIVM en huisartsen bereiden zich goed voor op de komst van het coronavirus. Er wordt gewerkt volgens specifieke richtlijnen en zodra er een verdenking is op het coronavirus wordt direct een protocol in werking gesteld.

Verspreiding coronavirus
Door hoesten en niezen wordt het nieuwe coronavirus overgedragen op anderen. De kans op besmetting is het grootst wanneer iemand veel virus bij zich draagt en duidelijke symptomen heeft. Klachten treden gemiddeld na 2 dagen tot 2 weken op. Het virus kenmerkt zich door koorts en klachten aan de luchtwegen. Denk hierbij aan hoesten, kortademigheid of een longontsteking. Het coronavirus heeft zijn oorsprong in China. Wereldwijd worden maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan.

Hoe voorkom je besmetting met het nieuwe coronavirus?
De kans op besmetting in openbare plekken is het grootst. Probeer deze plekken te vermijdenóf let in elk geval extra goed op je hygiëne en bescherming tegen het virus. Zorg ervoor dat je gezondheid en weerstand goed op peil blijft. Gelukkig is het niet nodig je workout uit je schema te schrappen, want de meeste sportscholen bieden gratis desinfecterende spray aan. Maak hier dan ook goed gebruik van als je de apparaten of gewichten met je handen aanraakt. Volg daarnaast de volgende tips van het RIVM op om jezelf te beschermen tegen het coronavirus:

  1. Was je handen regelmatig met water en zeep.
  2. Gebruik regelmatig een desinfecterende handgel.
  3. Was je handen voor het eten.
  4. Desinfecteer regelmatig gebruikte oppervlakten en apparaten, bijvoorbeeld in de sportschool, maar ook je mobiele telefoon.
  5. Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan na het aanraken van voorwerpen in openbare ruimten.
  6. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  7. Gebruik papieren zakdoekjes om je mond en neus te bedekken als je hoest of niest.
  8. Eet geen eten waar anderen met hun handen aan zijn geweest, zoals snacks uit gezamenlijke bakjes.
  9. Vermijd het schudden van handen en het kussen van wangen.
  10. Gebruik geen simpele (papieren) mondkapjes zoals mensen die in bijvoorbeeld China gebruiken. Deze beschermen niet tegen het virus en verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid. Professionele mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt, goed afsluitend op de neus en mond en regelmatig wisselen.
Health junky, Fitplein blogger & communicatieadviseur

Mireille lived on Bonaire, the Netherlands Antilles, for more than two years. There she worked in marketing. Now back in the Netherlands, she is a communications advisor and regularly writes blogs for Fitplein. She likes to delve into a healthy lifestyle. “On Bonaire it was a challenge to exercise in that heat. My mountain bike was my best friend there in sport. Empty your head, be active and explore the island. Then take a dip in the Caribbean sea, cool off!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *