Superfood top 10

Superfood, hype of gewoon supergezonde producten? Er is inmiddels al meer dan genoeg geschreven over superfoods. Hier heb ik mijn persoonlijke top 10 superfood opgeschreven en aangegeven waarom deze absoluut in de superfood top 10 thuishoort! Ook geef ik je leuke tips hoe je deze superfoods kunt gebruiken.

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn zeer geconcentreerde en krachtige voedingsmiddelen die een groot vermogen hebben om ons lichaam te voeden en te herstellen. Een goede eigenschap van superfoods is dat zij zeer sterk en vitaal zijn. Dit betekent dat zij zonder chemische bestrijdingsmiddelen verbouwd kunnen worden. Als je kijkt naar het verschil met andere voedingsmiddelen dan zit dat in het aantal bijzondere eigenschappen.

De meeste producten hebben vaak twee of drie bijzondere eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Superfoods hebben veel meer bijzondere eigenschappen (soms wel meer dan twaalf). Superfoods bevatten een bron aan vitamines en mineralen, antioxidanten, enzymen, vet- en aminozuren, goede eiwitten en oliën & vetten. De meest bekende superfoods, die bestaan uit verschillende plantaardige en biologische voedingsproducten zijn gojibessenrauwe cacaokokosolie of chlorella.

1) Rauwe cacao

rauwe cacaoRauwe cacao is het meest antioxidant-rijke voedsel ter aarde. Antioxidanten wapenen je lichaam tegen vrije radicalen en helpen daarmee je verouderingsproces tegen te gaan. Dat is fijn in deze tijd, want veroudering wordt versneld door zaken als stress, slechte voeding, alcohol, roken, teveel zon, milieuverontreiniging en ga zo maar door. Rauwe cacao scoort het hoogst op de ORAC ladder van natuurlijke voeding. ORAC staat voor ‘Oxigen Radical Absorbance Capacity’ en een ORAC test meet het aantal oxidanten in voedsel. Meer weten over rauwe cacao en waar het goed voor is? En weten waarom rauwe cacao zoveel beter is dan de ‘gewone’ ofwel gebrande cacao? Lees mijn blog Is rauwe cacao gezond?

Hoe gebruik je rauwe cacao?

Rauwe cacao is onder meer verkrijgbaar in rauwe cacaopoeder, cacao nibs en cacaoboter.

  • Rauwe cacaopoeder wordt veel gebruikt in smoothies. Wat dacht je van een ontbijtsmoothie van plantaardige melk, banaan, proteïne en havermout? Dat zit wel goed tot 13u ’s middags 😉 Ook wordt rauwe cacaopoeder gebruikt voor chocolademelk of om er heerlijke desserts en eigengemaakte bakproducten van te maken.
  • Cacao nibs worden veel gebruikt als garnering, van bijvoorbeeld smoothies, chocoladeshake of taarten.
  • Cacaoboter is heel veelzijdig in gebruik. Je kan er chocolade van maken, bonbons, diverse soorten taart, je maakt smoothies er romig en zacht mee, je kan het in plaats van margarine smeren op een boterham. En tenslotte kan je cacaoboter gebruiken als natuurlijke crème voorop je huid of als massageolie.

gerelateerde producten

2) Maca

macapoederMaca is een knolgewas dat oorspronkelijk groeit in de Andes in Peru. De maca wortel is het gedeelte dat wordt gebruikt voor consumptie en als supplement. Hiervoor wordt het eerst gedroogd en daarna vermalen tot maca poeder. Maca is rijk aan vitamines (B1, B2, B6, B12, D en E), mineralen, eiwit, vezels en essentiële vetzuren linolzuur en oliezuur. Maca geeft direct energie en uithoudingsvermogen dus maca is heel populair onder sporters. Ook staat maca bekend om verbetering van het libido en bij vrouwen bovendien de vruchtbaarheid, het verbetert je humeur en vermindert symptomen van stress en depressie. Meer weten over maca? Lees de blog over de werking, ervaring en bijwerkingen van maca.

Hoe gebruik je maca?

Maca is verkrijgbaar als maca poeder en maca supplementen.

  • Gebruik maca poeder in smoothies en sappen, in shakes maar bijvoorbeeld ook in rijstgerechten. Als je shakes maakt met rauwe cacao, voeg dan een schep maca poeder toe, een ware smaaksensatie door de nootachtige smaak van maca.
  • Sommige mensen houden absoluut niet van de smaak van maca maar willen wel profiteren van de kenmerken van maca. Gebruik in dat geval maca capsules en slik ze weg met water 😉

gerelateerde producten

3) Kokosolie

kokosolieKokosolie is een uitstekende voedingsbron. Het bevat vooral vetzuren met middellange ketens. Vetten in kokosnootolie worden direct gebruikt voor energie en niet opgeslagen in lichaamsvet. Kokosolie bestaat voor een groot deel uit laurinezuur en is vrij van transvetzuren.

Kokosolie wordt bestempeld als de allerbeste olie om in te bakken omdat kokosolie niet verandert van samenstelling tijdens het verhitten. Dat is een unieke eigenschap, want onverzadigde vetsoorten zoals zonnebloem- en olijfolie veranderen wel van samenstelling, waardoor er vrije radicalen ontstaan en er oxidatie plaatsvindt. Bij het oxideren van vetten ontstaan er transvetten, welke steeds vaker worden gelinkt aan ziektes als kanker, diabetes en obesitas. Lees meer in de blog De kracht van kokosolie.

Hoe gebruik je kokosolie?

  • Kokosolie gebruik je om te bakken. Kies voor een optimaal effect voor een niet-bewerkte, rauwe, extra virgin kokosolie. De eerste drie keer moet je wellicht even wennen aan de heel lichte kokosgeur, maar daarna bak je zelfs eitjes in kokosolie.
  • Kokosolie wordt veel toegevoegd aan smoothies en sappen. Wil je van een smoothie een maaltijdsmoothie maken, dan zal je er toch vetten in moeten doen. Kokosolie is een heel gezonde vetsoort.
  • Tenslotte wordt pure kokosolie, net als cacaoboter, gebruikt om als crème of massageolie op de huid te smeren.

4) Algen zoals spirulina en chlorella

Spirulinachlorella en spirulina, chlorella  of marine phytoplankton, algen zijn nu toch echt wel voorbij de modegril: ze zijn gewoon hartstikke gezond! Algen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten, essentiële vetzuren en ze zijn super ontgifters voor je lichaam.

Spirulina of chlorella? Deze vraag krijg ik zo vaak. Wil je meer weten, lees dan verder over de verschillen tussen spirulina en chlorella. Over spirulina 10 gezondheidsvoordelen van spirulina. Van alle algen is chlorella de meest krachtige ontgifter. Chlorella ontgift zelfs van zware metalen. Wil je weten hoe je kan ontgiften met chlorella en hoe het precies werkt, lees dan mijn blog Chlorella als natuurlijk detox supplement.

Wat is Marine Phytoplankton? Marine Phytoplankton maakt snel naam onder de algen. Het geeft je direct energie en voorziet je van plantaardige Omega-3. Heb je het gemist of wil je weten wat er zo bijzonder aan is, lees dan mijn blog over Marine Phytoplankton.

Hoe gebruik je algen als spirulina of chlorella?

Okay, ik gooi het er maar even uit: algen vind ik zó niet lekker! Ze worden vaak toegevoegd aan een (groene) smoothie of een groentesap, maar ik vind echt dat je er een heerlijke smoothie mee verpest. Gelukkig voor veel mensen, mijzelf inclusief, worden algen veel verkocht als supplement, in pilvorm of in capsule. Let er bij het kopen op waar de algen vandaan komen en of zij biologisch zijn. Veel algen worden gekweekt op het vaste land in China. Daar is ontzettend veel vervuiling, die ook in de supplementen terechtkomt. Algen zoals chlorella binden zich onder andere aan zware metalen, waardoor je je lichaam kunt ontgiften van zware metalen. Dan wil je natuurlijk niet dat de gekochte chlorella al rijkelijk gebonden is aan de zware metalen van de Chinese industrie 😉 Let goed op dus!

5) Goji bessen

gojibessenGojibessen ondersteunen je immuunsysteem, zijn rijk aan antioxidanten en helpen bij een gezond gewicht. Lees deze blog voor een toelichting op de gezondheidsvoordelen van gojibessen. Gojibessen zijn een goede bron van antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Hoe gebruik je gojibessen?

Gojibessen kunnen tussendoor als snack worden gegeten, gemengd met nootjes (als een soort studentenhaver), door yoghurt of pap, je kan ermee garneren en je kan het gebruiken in bakwaar, maar ook in salades misstaan gojibessen niet. En wat dacht je van een lekkere smoothie?

6) Acai bessen

acai bessenAcai bessen zijn kleine donkerpaarse vruchten die groeien oorspronkelijk aan de Açai palm in Brazilië. Wij kennen ze pas kort. De bessen zijn namelijk slechts heel kort houdbaar. Daarom worden ze direct na het oogsten gevriesdroogd en gemalen tot poeder.

Acai poeder is rijk aan antioxidanten, helpt bij het afvallen, geeft een energieboost, en stimuleert het metabolisme. De acai bes rijk aan vitamine A, C en E, en rijk aan calcium, kalium, ijzer en omega-3 en omega-6.

Hoe gebruik je acai bessen poeder?

Meng Acai Poeder met water, vruchtensap of yoghurt. Heerlijk in een superfood smoothie!

7) Chiazaad

chiazaadChiazaad is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, antioxidanten, essentiele vetzuren, plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Chiazaad versterkt het immuunsysteem, brengt de bloedsuikerspiegel in balans, vertraagt (huid)veroudering) en remt ontstekingen. Chiazaden geven je voor een langere tijd een verzadigd gevoel.

Chiazaadjes hebben een bijzondere eigenschap: ze binden zich aan water waardoor ze enkele malen toenemen in hun oorspronkelijke volume. Je raakt er gauw verzadigd van, maar dat kan je je wel voorstellen als het zo uitzet. Chiazaad wordt dan ook veel gebruikt om de trek te stillen en een verzadigd gevoel te krijgen in periodes van afvallen.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad kun je heel gemakkelijk verwerken. Van smaak is het vrij neutraal dus het kan in smoothies, groente- en vruchtensappen, in yoghurt en in salades. Omdat chiazaad zich gemakkelijk aan water bindt, krijg je een stevige substantie die veel weg heeft van pudding. Het wordt dus ook veel gebruikt om natuurlijke en gezonde pudding te maken. Klik hier voor een gezond recept voor pudding met chiazaad.

de eigenschap zich aan water te binden, waardoor je een stevige substantie krijgt die veel weg heeft van pudding.

8) Hennepzaad

hennepzaadHennepzaad is een van de rijkste plantaardige bronnen van eiwitten (35%), is veel beter opneembaar door ons lichaam dat dierlijke eiwitten, en nog een volwaardige proteine bron ook want het bevat alle essentiele aminozuren. Een belangrijk (essentieel) vetzuur uit hennepzaad is Gammalinoleenzuur, wat is terug te vinden in moedermelk. Bovendien biedt het Omega-3 en Omega-6 in de juiste verhouding (1:3). Hennepzaad is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen.

De hoge concentratie van Omega-3 vetzuren brengt meer balans in het vetzuurevenwicht en is ondersteunend bij het in stand houden van een verantwoord cholesterolgehalte. Hennepzaad wordt voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem en als natuurlijke bron van eiwitten.

Hoe gebruik je hennepzaad?

Hennepzaad wordt gekenmerkt door zijn rijke nootachtige smaak. Je kan hennepzaad heerlijk als tussendoortje nuttigen, maar ook toevoegen aan smoothies, shakes, salades of andere maaltijden. Gepeld hennepzaad is heerlijk in andere ontbijtgerechten, in soepen of als toppings op toetjes. Hennepzaad is er in een gepelde en ongepelde variant. Waarom die laatste variant verkocht wordt, is mij persoonlijk een raadsel, je breekt je tanden erop en het heeft geen enkele interessante smaaksensatie.

9) Tarwegras

tarwegrasTarwegras is een bom van diverse voedingsstoffen zoals aminozuren, diverse mineralen, enzymen, vitaminen, essentiele vetzuren en chlorofyl en geeft een natuurlijke energieboost. Tarwegraspoeder is sterk basevormend en is daardoor een goede aanvulling op het zuur-base evenwicht van het lichaam.

Hoe gebruik je tarwegras?

Tarwegras wordt in zaadjes verkocht, als vers tarwegras en als tarwegraspoeder. Uit vers tarwegras is het moeilijk om de voedingsstoffen voor de mens vrij te geven omdat deze goed beschermd liggen achter de vezelige beschermlaag. Vers tarwegras door een smoothie doen, heeft dan ook geen zin. De voedingsstoffen van vers tarwegras komen alleen vrij wanneer je het perst in een slowjuicer. Je bent niet de enige die dat veel gedoe vindt, dus tarwegras wordt ook heel vaak verkocht als tarwegras poeder.

Je mengt tarwegras poeder met een borrelglaasje met water en drinkt het op. Het smaakt niet bijzonder lekker, maar een borrelglaasje is zo weg 😉 Je kunt tarwegraspoeder ook toevoegen aan je favoriete smoothie, sap, shake of toetje voor een frisse, voedzame smaak.

10) Verzamel greens: de superfood blend

greensTsja, zoveel soorten superfoods om uit te kiezen, wat doe je dan??? Superfood fabrikanten spelen hier handig op in en ontwikkelen diverse greens, waarin tientallen soorten groente, fruit, zaden en superfoods bij elkaar onder een dekseltje zijn gestopt. Vaak claimen zij dan dat in 1 portie greens dezelfde voedingswaarde zit als in enkele porties groente en fruit. Deze claim klopt overigens in veel gevallen prima!

Hoe gebruik je greens?

Dat is heel gemakkelijk. Je doet een schep greens door een klein beetje water en als een shotje slik je het in een keer weg. Lekker makkelijk ’s ochtends, zodat je verzekerd bent van een goede aanvulling op benodigde vitamines en mineralen.

Tot slot

In het algemeen geldt dat je superfoods het best onbewerkt en biologisch koopt. Dat geldt overigens net zoals voor versproducten, dan zitten er immers de meeste vitamines en mineralen in!

Waarom een natuurlijke deodorant?

Met de toegenomen milieubewustheid komen er ook meer natuurlijke verzorgingsproducten op de markt. Zo zijn er sinds enkele jaren natuurlijke deodorants verkrijgbaar. Maar wat is ...

Drinkwater: haal je het zelf uit de natuur of is kraanwater toch beter?

Kraanwater, water uit de natuur of toch fleswater. Wat is het beste voor je? Dat lees je in deze blog geschreven door Lara.
mango kale smoothie

Recept voor mango kokos smoothie met boerenkool

Tropische vruchten zijn er tegenwoordig altijd wel. Deze mango kokos smoothie staat echt bol van de vitamines, mineralen, maar ook gezonde vetzuren zitten er in, ...

2 gedachten over “Superfood top 10”

  1. Nijs Laurent

    Vraagje: mag je superfoodmengeling even laten mee opwarmen in halfvolle melk in de microgolfoven gedurende 2min ?
    of liever niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *