Spieropbouw: ik wil (meer) spiermassa opbouwen

Om spieropbouw te ontwikkelen is het nodig om te trainen. Het trainen heeft als doel om een fit, flexibel, sterk en veerkrachtig lichaam te krijgen voorzien van een optimale conditie. Het trainen van ons lichaam zorgt voor fysieke en mentale kracht en weerstand, wat zeker in deze tijden van veel externe stress factoren geen kwaad kan.

Het fysiek trainen van ons lichaam is één van de vele manieren waarop wij ons flink kunnen wapenen tegen ziekteverwekkers en het is zeker één van de meest effectieve manieren om een gezond stuk fysieke (en ook mentale) weerstand te kweken. Helemaal als deze trainingen gecombineerd worden met de juiste voeding, supplementen en superfoods.

 

Deze fysieke training en vorming van extra spiermassa is een gezonde buffer tegen uitputting, stress en vermoeidheid. Als dat met trainen kan worden voorkomen, dan moeten we daar gebruik van maken? Bovendien zorgt trainen voor een gezonde hersenchemie en hormoonbalans.

Invloedsfactoren op spieropbouw

De drie meest belangrijke factoren die nodig zijn voor het verkrijgen van een grotere spiermassa zijn: een gezond bioritme, genoeg slaap, goede voeding en natuurlijk de juiste manier van trainen. Bij de aanmaak van extra spiermassa neemt niet het spierweefsel zelf, maar de celstructuur van het al aanwezige spierweefsel neemt toe in omvang. Daarnaast is het mogelijk dat de hoeveelheid spiercellen ook toeneemt. Hierdoor merken we dat ons lichaam in omvang toeneemt.

Spiercellen bestaan uit lange-keten proteïnen die de basis vormen van het dieet van een gezonde sporter. Dit is de reden waarom proteïnepoeders zo geliefd zijn onder sporters, omdat dit de basis is van hun spierkracht en zonder deze proteïnen de vereiste kracht een stuk moeilijker haalbaar is.

Het kost in ieder geval veel meer extra tijd. Alhoewel proteïne superfoods dus bij uitstek geschikt zijn als middel om je spieropbouw te versnellen zijn ze absoluut niet alleen maar voor sporters en bodybuilders bedoeld. Juist mensen die niet intensief sporten kunnen erg profiteren van alle voordelen die proteïne superfoods voor het lichaam bieden. Proteïne superfoods zitten boordevol vitamines, mineralen en essentiële aminozuren die de algehele gezondheid bevorderen.

Ze zijn rijk aan voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken en het verouderingsproces vertragen. Verder geven deze superfoods energie, vitaliteit, zijn calorie-arm en hebben een lagen Glycemische Index zodat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. En last but not least; schaf een goed en zuiver  eiwit of proteïne poeder aan. Dit betekent dat er geen kunstmatige toevoegingen in mogen zitten zoals geraffineerde suikers, geur-, kleur- en smaakstoffen, smaakversterkers, bindmiddelen, hormonen, antibiotica, genetisch gemanipuleerde voedingsbronnen, gluten, verdunningsmiddelen, junk fillers, transvetten, sojaproducten, gist, conserveringsmiddelen etc.

Behalve proteïnen zijn gezonde koolhydraten ook van invloed op het ontwikkelen van onze spieren. Na een training maken spieren interleukines aan. Deze hebben bouwstoffen nodig om het spierweefsel aan te zetten tot groei. Gezonde koolhydraten zijn bijvoorbeeld; biologische) eieren, kiemen, zaden, peulvruchten, (zoete) aardappelen of bijvoorbeeld karnemelk. Ook groenten zoals schorseneren, doperwten, tuinbonen en paprika bevatten veel koolhydraten en daarnaast ook vezels, welke goed zijn voor de spijsvertering. Ook goed is het eten van een stukje (biologisch) vlees of vis voor dierlijk proteïne.

Een overzicht van natuurlijke plantaardige eiwitten vind je in de superfoodmarkt.

Superfoods met een positieve invloed op de spieropbouw

Spirulina. Dit is een superfood in poeder- of pilvorm, dat gemaakt is van zoetwater algen uit de Californische woestijn in Amerika. Rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten en het bevat essentiële aminozuren, die onder andere het immuunsysteem ondersteunen en versterken. Deze zeer hoge eiwitwaarde en kan daarmee spierpijn en blessures helpen voorkomen, wat natuurlijk essentieel is voor sporters.

Açai. Deze bessoort is tegenwoordig in veel sapjes te vinden in de supermarkt. De bes is namelijk net als spirulina rijk aan aminozuren die spieropbouw- en herstel ondersteunen, het immuunsysteem versterken en uithoudingsvermogen en spierkracht helpen verbeteren. De açia bes geeft energie, kan los gegeten worden en ondersteunt de gezondheid van de huid. De aminozuren werken ook ontgiftend en langdurig gebruik kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Bijenpollen. Waar bijen toch niet allemaal goed voor zijn! Bijenpollen worden verzameld door bijen en is in poedervorm verkrijgbaar. Dit is een zeer krachtige superfood en is daardoor in populariteit aan het toenemen. Het gaat verkoudheid, allergieën en virusinfecties tegen en werkt versterkend voor de gewrichten.

Fruitwater maken

Fruitwater maken: 10 heerlijke recepten

Het is volop zomer en dat betekent nog meer water drinken! Wij hebben 10 fruitwater recepten voor je op een rij gezet voor een gehydrateerde ...
Zelf ijs maken

Zelf ijs maken: heerlijke recepten voor gezonde fruitijsjes

Verfrissend, dorstlessend en zelfs heerlijke paleo varianten zijn mogelijk!  Zelf gezonde ijsjes maken van vers fruit. En indien gewenst: zonder room, melk of suiker, alles ...

Suikervrije kokos smoothie

Kokosnoot is een inspirerende vrucht, en niet ten onrechte. Vol vitamines, gezonde, natuurlijke mineralen, en een heerlijke frisse smaak. Dit is een simpel kokosrecept, gebaseerd ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *